headerphoto
Διαφήμιση
Πάπα-Νίκο Μασγάλα σέ ευχαριστούμε για όσα έκανες για τον τόπο μας. PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 21 Απρίλιος 2013 18:58

 

Μία ιερατική μορφή, ένας ταπεινός ιερέας, προστάτης των αδυνάτων, συμπαραστάτης των ανήμπορων, ένας επαναστάτης ρασοφόρος για τα δίκαια του ποιμνίου του ,για τα συμφέροντα του τόπου του. Αυτός είναι ο ιερέας του Νεοχωρίου της Ορεινής Ναυπακτίας και ιερατικός επίτροπος της περιοχής ,ο Πάπα-Νίκος Μασγάλας.

Είκοσι πέντε χρόνια ιερουργούσε στο Νεοχώρι ,αλλά και ποιμενάρχης μιας ολόκληρης περιοχής πού οι κατοικοί της σε δύσκολες συνθήκες  δοκιμάζονται σκληρά.

Πανταχού παρών, σεβάσμιος και αγαπητός από όλους ,ένας καθημερινός κοινωνικός συμπαραστάτης ,πού η γνώμη του για τα κοινά μετράει, πού η αποψή του έχει βαρύτητα. Μπροστάρης στούς αγώνες ,μέλος σε κάθε επιτροπή για το καλό των ακριτικών χωριών ,πάντα στην πρώτη γραμμή ,πέτυχε πολλά για το χωριό του αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή, σκληρός διαπραγματευτής και απαιτητικός συνομιλητής στέκι δίπλα στο λαό του ‘’φυλλάτοντας Θερμοπύλες’’ .

Πολιτικός και πνευματικός ηγέτης συνάμα ,επαναστάτης ,ο άνθρωπος με τα ράσα πού στηρίζονται και εμπιστεύονται πιστοί αλλά και άπιστοι για ένα καλλίτερο αύριο στην εσχατιά της Ορεινής Ναυπακτίας.

 

Μια μεγάλη προσφορά στα δρώμενα της ευρύτερης περιοχής ,στην εκκλησία και στα κοινά. Οι ευχές όλων τον συνοδεύουν για την υπόλοιπο ζωή του.

Πάπα Νίκο σε ευχαριστούμε για όσα έκανες για τον τόπο μας.

 

  

Με την ευκαιρία συνταξιοδότησής του ο παπα-Νίκος απευθύνει προς όλους τους Νεοχωρίτες καί πρός όλους τούς συμπατριώτες την παρακάτω επιστολή:

Αγαπητοί χωριανοί, ξενιτεμένοι μου αδελφοί, και παρεπιδημούντες. Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 είμαι συνταξιούχος κλείνοντας 36 και πλέον χρόνια υπηρεσίας στα εφημεριακά μου καθήκοντα.

Δεν μπορώ να πιστέψω πως πέρασαν τόσα χρόνια τόσο γρήγορα. Νιώθω σαν να ήτανε χθες, που ξεκίνησα από το χωριό μας, το Φεβρουάριο του 1977 με πολλούς χωριανούς να βρεθώ στη Ναύπακτο και ο αείμνηστος και μακαριστός τότε Μητροπολίτης μας Δαμασκηνός, να με χειροτονήσει σε Ιεροδιάκονο και μετά από 4 περίπου χρόνια να με χειροτονήσει σε Πρεσβύτερο και να με διορίσει προσωρινά στην Αράχωβα, και αργότερα από το Μητροπολίτη μας τότε Αλέξανδρο, το 1988, να μετατεθώ οριστικά στο χωριό μας.

Τα χρόνια δύσκολα και οι ευθύνες πολλές, γιατί οι προκάτοχοι μου άξιοι Ιερείς του Χωριού μας Παπαχρήστος και Παπαγιάννης μου άφησαν μια βαριά κληρονομιά, να συνεχίσω το βαρύ και άξιο έργο τους και τη μεγάλη τους θυσία και προσφορά στο χωριό μας. Στάθηκαν και οι δύο δίπλα μου και με βοήθησαν πολύ στο ξεκίνημα μου και τους μνημονεύω πάντα γι αύτη την πολύτιμη βοήθειά τους.

Στην πρώτη μου ομιλία ως εφημέριος του χωριού μας είχα πει ότι έρχομαι και δέχομαι να υπηρετήσω την ενορία και το χωριό μου, όχι για να αποκτήσω πλούτη και δόξα, γιατί θα μπορούσα να τα αποκτήσω αυτά πηγαίνοντας σε άλλες μεγαλύτερες ενορίες, αλλά με τη βοήθεια όλων των χωριανών μου να προσφέρω και εγώ το ελάχιστο και να συνεχίσω την προσφορά και τη θυσία στο όμορφο χωριό μας, των άξιων προκατόχων μου.

Παρακάλεσα το Δημιουργό μας Θεό, να μου αφήσει την ταπείνωση μου και να μου δίνει δύναμη και υπομονή, να επιτελώ αξίως τα καθήκοντά μου.

Και βέβαια όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν κατά καιρούς προβλήματα, τα οποία όμως δεν μας εμπόδισαν να επιτελέσουμε σημαντικά έργα για την Εκκλησία και τα Εξωκκλήσια του χωριού μας. Η προσφορά και η ανταπόκριση όλων και ιδιαίτερα των ξενιτεμένων μας ήταν απερίγραπτη. Βλέπουμε όλοι και καμαρώνουμε τα καλά μας έργα και για τα οποία θα λάβουμε τον κατάλληλο έπαινο του Πανάγαθου Θεού και της Παναγίας μας. Προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια, να προσφέρω και να θυσιάσω ότι καλύτερο μπορούσα για την Εκκλησία μας και γενικότερα για το χωριό μας. Δεν μετάνιωσα ποτέ για την επιλογή μου αυτή, να υπηρετήσω το χωριό μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετώπισα στενοχώριες και προβλήματα, τα οποία με τη στήριξη και την αγάπη πολλών ξεπεράστηκαν. Ο Θεός κρίνει και «η κρίσις αυτού δικαία εστίν.

Ευχαριστώ και αίνω και δοξολογώ τον Ελεήμονα και Παντοδύναμο Θεό και την Παναγία μας για τη δύναμη, την υπομονή και το κουράγιο που μου έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια της Ιερωσύνης μου επιτελώντας κατά το δυνατό καλύτερο τρόπο στην ενορία μας.

Ευχαριστώ πολύ τη σύζυγό μου και πρεσβυτέρα καθώς και τα παιδιά μου για τις πολλές θυσίες τους τη συμπαράστασή τους, την ανοχή τους και την προσφορά τους στο δύσκολο έργο μου.

Ευχαριστώ θερμά τον αείμνηστο Παπαχρήστο και τον Σεβαστό Παπαγιάννη για τη μέγιστη βοήθεια και αγάπη πού μου πρόσφεραν.

Ευχαριστώ πολύ τα εκάστοτε Εκκλησιαστικά Συμβούλια της ενορίας μας για την άψογη συμπαράσταση και συνεργασία μας.

Ευχαριστώ επίσης τους εκάστοτε Ιεροψάλτες για την πολύτιμη υπηρεσία και προσφορά τους στην ενορία μας. Ευχαριστώ όλους τους αγαπημένους μου χωριανούς, τους παρεπιδημούντας, και ιδιαίτερα τους ξενιτεμένους αδελφούς μου για τη μεγάλη τους ΑΓΑΠΗ και ΣΕΒΑΣΜΟ τους προς το πρόσωπο μου, αλλά και για τη μεγάλη τους προσφορά κατά καιρούς για τα θεάρεστα έργα που δημιουργήσαμε.

Ευχαριστώ τον άξιο Ποιμενάρχη μας και Μητροπολίτη μας Ιερόθεο για την τέλεια συνεργασία μας και την άπειρη αγάπη του προς το πρόσωπο μου. Ευχαριστώ όλους και ζητώ συγνώμη από όσους παρά τη θέλησή μου πίκρανα και στενοχώρησα.

Έγινα συνταξιοδοτούμενος, αλλά δε θέλω να πιστέψω ότι είμαι και συνταξιούχος. Με τη δύναμη του Θεού και της Παναγίας μας θα συνεχίσω να προσφέρω όσο μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου στην ενορία μας και εύχομαι σε όλους υγεία και προκοπή προσωπική και οικογενειακή και η Παναγία μας να πρεσβεύει για την σωτηρία μας.

πρωτοπρεσβύτερος

π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΣΓΑΛΑΣ

 

 

 

 Συγκλονίζει η σκηνή της φωτογραφίας στην δωδεκαήμερη κατάληψη στο φράγμα του Ευήνου επί δημαρχίας Λ. Κωλέττα μέ χιόνια ,βροχές καί μείον θερμοκρασίες από τους δημότες τού Δήμου Πλατάνου διεκδικώντας  αντισταθμιστικά.

Ο αστυνομικός διοικητής Ναυπάκτου ζητάει από τους καταληψίες να απομακρυνθούν.

Ο Πάπα –Νίκος εκ μέρους των καταληψιών υψώνει το αναστημά του σφίγγει τη γροθιά του και απαντάει <<Μολών λαβέ>.

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ-ΝΙΚΟ

Ο ιερέας μας πάπα-Νίκος Μασγάλας αποχωρεί από την ενεργό ιερατική αποστολή του λόγω συνταξιοδοτήσεως. Με την ευκαιρία αυτή ο Σύλλογος Νεοχωριτών απευθύνει προς τον πάπα-Νίκο θερμές ευχαριστίες για τη συνεχή 25ετή παροχή των πολλών και ποικίλων υπηρεσιών του στο Νεοχώρι και τους Νεοχωρίτες.

Υπηρεσίες ποιμαντικές, ιερατικές, αλλά και κοινωνικές σε ευρύ φάσμα όλα αυτά τα χρόνια. Εκτός από τα ιερατικά καθήκοντα, που άψογα εκτέλεσε, στάθηκε άξιος κοινωνικός παράγων τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο.

Η συμβολή του υπήρξε καθοριστική σε πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και έργα στο χωριό. Είναι παρήγορη και ελπιδοφόρα η δήλωσή του ιδίου ότι θα είναι και στο μέλλον κοντά στην ενορία και το χωριό.

Του ευχόμαστε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και ειρηνική ξεκούραση.                            

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

H‘’ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ’’ μαζί με τον εκλεκτό δημοσιογράφο της ‘’Ελευθεροτυπίας ‘’και του ‘’ΓΕΩ’’ Ηλία Προβόπουλο φτάνουν στο φράγμα και συναντούνται με τούς καταληψίες .Ο Ηλίας μεταφέρει με ανταποκρίσεις τα αιτήματα των καταληψιών και δίνεται πλέον η ανάλογη δημοσιότητα. Οι καταληψίες δεν υποχωρούν τα αποθέματα νερού λιγοστεύουν και η ΕΥΔΑΠ υποχωρεί. Συγκαλείται συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ με Βάσω Παπανδρέου και τους Βουλευτές του νομού. Λεωνίδας Κωλέττας και Πάπα –Νίκος εκπροσωπούν τον Δήμο. Η Υπουργός αποδέχεται και συμφωνεί για την πρόσληψη στο φράγμα μόνιμων κατοίκων του Δήμου από την ΕΥΔΑΠ. Αλλά η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Ένας ενωτικός αγώνας για τά δίκαια του τόπου μας πού θα μείνει στην ιστορία.

 

 

 
Διαφήμιση