headerphoto
Διαφήμιση
Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας :Επισημάνσεις .... PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Νοέμβριος 2012 15:23
 
 
Μηνύματα των καιρών 
 
Οι αλλαγές που συντελούνται ελέω Τρόικας στην ελληνική κοινωνία είναι συνταρακτικές και δείχνουν να μην έχουν τέλος. Συνεχείς ανατροπές κανονικοτήτων που ισχύουν εδώ και δεκαετίες μες σε ελάχιστο χρόνο. Πολλές από τις αλλαγές που συντελούνται σε διοικητικό επίπεδο αγγίζουν άμεσα τους δημότες, όπως για παράδειγμα η κατάργηση, πανελλαδικώς, των 127 ΔΟΥ μεταξύ αυτών και αυτή της Ναυπακτίας. Ο Δήμος αντέδρασε αμέσως, συγκροτήθηκε επιτροπή, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο κ. Μπουλέ, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ντίνο Τσουκαλά, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας κ. Μένιο Χάρο, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας κ. Σωτήρη Τσιλιγιάννη, τον εκπρόσωπο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αιτ/νίας κ. Νίκο Αγγελή. Η επιτροπή μετέβη στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Επιστημονική Επιτροπή που είχε την ευθύνη εισήγησης του θέματος και με τον υφυπουργό κ. Μαυραγάνη. Έγιναν όλες οι αναγκαίες ενέργειες και αναλύθηκαν διεξοδικά και τεκμηριωμένα όλα τα δεδομένα που καταδεικνύουν ότι η μετακίνηση της Δ.Ο.Υ. Ναυπάκτου στο Μεσολόγγι όχι μόνο δεν επιφέρει κανένα οικονομικό όφελος, αντιθέτως δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών. Οι συντονισμένες ενέργειες του Δήμου είχαν ως αποτέλεσμα η Ναυπακτία είναι μεταξύ των 39 περιοχών που θα υποδεχθούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (ΚΕΦ). 
 
Όταν οι επικρίσεις προκαλούν… 
 
Μετά την εξέλιξη αυτή ακούστηκαν πολλά και δικαιολογημένα από τους δημότες που θα υποστούν τις συνέπειες της μετακίνησης. Κατάπληξη όμως προκαλεί το γεγονός ότι έγιναν δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό της πόλης μας από ανθρώπους που εργάζονται στη ΔΟΥ Ναυπάκτου, οι οποίοι ενώ έχουν απόλυτη γνώση της πραγματικότητας, εγκάλεσαν τον Δήμαρχο για ανεπάρκεια και εμμέσως του επέρριψαν ευθύνη για το κλείσιμο της ΔΟΥ Ναυπάκτου. Ο κ. Παπαδούλας, για παράδειγμα, που εξέφρασε αυτή την άποψη, σαφέστατα γνωρίζει όχι μόνο τις ενέργειες του Δήμου για την αποτροπή της απόφασης αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας για το ίδιο θέμα σε σημείο που ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας ενοχλήθηκε από τις παρεμβάσεις βουλευτών, μητροπολιτών και τοπικών πολιτικών παραγόντων, προκειμένου να μην κλείσει η δική τους, τοπική, Εφορία. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις δήλωσε και το μήνυμα προφανώς απευθύνεται σε όσους μεγαλόστομα ανακοινώνουν στα μέσα επικοινωνίας ότι αν ήταν στη θέση του δημάρχου θα είχαν καταφέρει να μην κλείσει η Εφορία. Τελικώς, όλες έκλεισαν. Καμία εξαίρεση δεν γνωρίζουμε να έγινε. Και όλοι αυτοί, που «έβαλαν λυτούς και δεμένους», χρησιμοποίησαν τις κομματικές γνωριμίες τους, τους γνώριμούς τους δηλ. τρόπους επίλυσης των προβλημάτων δεν κατάφεραν τίποτα. Μένουν τώρα τιμητές των πάντων προκαλώντας την κοινωνία που γνωρίζει, χωρίς να έχουν τη στοιχειώδη συστολή τουλάχιστον να σιωπήσουν. 
 
Εξελίξεις με το ΤΕΙ 
 
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενότητας κ. Ανδρέας Κοτσανάς σπεύδει κάθε φορά να προβάλει πώς καταφέρνει με ένα τηλεφώνημα να έχει την πληροφόρηση που εσκεμμένα, όπως αφήνει να εννοηθεί, αποκρύπτει η δημοτική αρχή από τους δημότες. 
 
Τελευταία «επιτυχία» του κ. Κοτσανά είναι η αποκάλυψη της απόφασης του άρθρου 152 για την επιχορήγηση του ενοικίου του ΤΕΙ. Μέμφθηκε μάλιστα τη δημοτική αρχή ότι η απόφαση αυτή με ευθύνη της καθυστέρησε 4 μήνες! 
 
Την περίοδο που διανύουμε η χώρα μας ταλανίζεται βαθύτατα από την κρίση των θεσμών. Η δημοτική αρχή πιστή στις αρχές της παράταξής μας, έχει επιλέξει τον δρόμο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων. Μακριά από φωτοβολίδες εντυπωσιασμού επιλέγει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων κάθε ενέργειας με τρόπο θεσμικό και υπεύθυνο. 
 
Ας δούμε λοιπόν τι έκανε η δημοτική αρχή που εγκαλείται από τον κ. Κοτσανά για καθυστέρηση και ολιγωρία. 
 
1. Με την με αριθμό 94/21-3-2012 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Ναυπακτίας εγκρίθηκε η επιχορήγηση του παραρτήματος του ΤΕΙ Μεσολογγίου στη Ναύπακτο με το ποσό των 80.000,00€ για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, οι οποίες προέκυψαν μετά την μείωση της επιχορήγησης του ΤΕΙ από το Υπουργείο Παιδείας. 
 
2. Με την με αριθμό 35328/2284/11-5-2012 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία κοινοποιήθηκε στο Δήμο την 17-5-2012, απορρίφθηκε η απόφαση του Δ.Σ. γιατί κατά την άποψη του Γ.Γ. δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις χρηματοδοτήσεως. 
 
3. Με την με αριθμό 187/21-5-2012 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία συγκλήθηκε επειγόντως για το θέμα του ΤΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ εγκρίθηκε το κατεπείγον του θέματος και της συνεδρίασης και αποφασίστηκε να ασκηθεί από τον Δήμο μας προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 Ν.3463/06 κατά της υπ’ αριθμ. 35328/2284/11-5-2012 απόφασης Γ. Γραμματέα Αποκ. Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου και ανατέθηκε στο δικηγόρο Δράκο – Βούλγαρη Αθανάσιο για να συντάξει την κατά νόμο αναγκαία γνωμοδότηση για την άσκηση ή μη της ένστασης. 
 
4. Με την με αριθμό 208/30-5-2012 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που συγκλήθηκε επίσης επειγόντως αποφασίστηκε ομόφωνα το κατεπείγον του θέματος και της συνεδρίασης και να ασκηθεί από τον Δήμο μας προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 Ν.3463/06 κατά της υπ’ αριθμ. 35328/2284/11-5-2012 απόφασης Γ. Γραμματέα Αποκ. Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου, ως η προαναφερόμενη γνωμοδότηση. 
 
5. Την 8-6-2012 υποβλήθηκε η με αριθμό 19726/8-6-2012 Προσφυγή κατά της άνω αποφάσεως του Γ. Γραμματέα. Η προσφυγή μας είχε προσδιορισθεί να δικασθεί την 14-6-2012. Κατά τη συζήτηση αυτή παρέστη αυτοπροσώπως ο κ. Δήμαρχος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Παπακώστας και η Προϊστ/νη της Οικ. Υπηρεσίας κ. Κούκουνα, προκειμένου να υποστηρίξουμε την ένσταση του Δήμου. Από την όλη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή είχε διαφανεί ότι η επιτροπή θα απέρριπτε την ένσταση του Δήμου, γι’ αυτό ζητήσαμε να αναβληθεί η λήψη αποφάσεως μέχρι να συγκεντρωθούν και άλλα στοιχεία εξ αυτών που απαιτεί ο νόμος για να δικαιολογείται η χρηματοδότηση του ΤΕΙ ως πολιτιστικού φορέα. 
 
6. Την 3-7-2012 μετά από αίτημα του κ. Δημάρχου το ΤΕΙ μας έστειλε το με αριθμό 1406/3-7-2012 έγγραφό του, στο οποίο αναλυτικά ανέφερε τις πολιτιστικές δραστηριότητες του στην Ναυπακτία, το οποίο και αμέσως αποστείλαμε στην Επιτροπή του 152. 
 
Από τις 14-6-2012 η επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά την 25-10-2012. Κατά τη συζήτηση, για την υποστήριξη της ένστασης παρέστησαν εκ μέρους του Δήμου ο Αντιδήμαρχος κ. Σαλαμούρας, ο Γ. Γραμματέας Κ. Παπακώστας και ο κ. Β. Μαθιουδάκης. Μετά από μακρά διαλογική συζήτηση και ανάπτυξη όλων των επιχειρημάτων, που από την αρχή πρόβαλλε ο Δήμος, η Επιτροπή πείστηκε για την ορθότητα των απόψεων του Δήμου και με την με αριθμό 13/25-10-2012 της, η οποία καθαρογράφτηκε μόλις την 30-10-2012 έγινε δεκτή η ΠΡΟΣΦΥΓΗ του Δήμου. Η υπηρεσία του Δήμου για να μην χαθεί χρόνος μετέβη στο Μεσολόγγι την παρέλαβε αυθημερόν, υποβάλλοντάς την στον Επίτροπο ως συνοδευτικό έγγραφο του εντάλματος, που είχε εκδοθεί. 
 
Η παρουσίαση αυτή αρκεί για να γίνει φανερή και κατανοητή η διάσταση της πολιτικής αντίληψης που διακρίνει τη δημοτική αρχή από την επιφανειακή, ανεύθυνη και για λόγους εντυπωσιασμού αντιμετώπιση των θεμάτων από την αντιπολίτευση. 
 
Ναύπακτος, 31/10/2012 
 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 
 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
 
Διαφήμιση