headerphoto
Διαφήμιση
Φαντασμαγορική η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 15 Οκτώβριος 2012 16:56

 

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΛΑΧΟΥ

«Οταν απαντηθήκανε οι δυο χοντρές αρμάδες, βροντοκοπούν οι κανονιές, γίνεται η μέρα νύχτα, πλώρη με πλώρη σμίγουνε, κατάρτι με κατάρτι…». Ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο και στις εικόνες αυτών των στίχων, με τους οποίους η ελληνική δημοτική παράδοση έχει αποτυπώσει τα γεγονότα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, είχαν την ευκαιρία να κάνουν όσοι το βράδυ του Σαββάτου παρακολούθησαν τη φαντασμαγορική αναπαράσταση της ναυτικής σύγκρουσης, στο γραφικό λιμάνι της πόλης.
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 441ης επετείου του ιστορικού γεγονότος, που διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Ναυπάκτου, κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη αναβίωση της ναυμαχίας, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης και επισκέπτες. Δυο αντίπαλα σκάφη, που συμβολικά αναπαρίσταναν τον ενωμένο χριστιανικό στόλο και την οθωμανική αρμάδα, «συγκρούστηκαν» στα νερά του βενετσιάνικου λιμανιού της Ναυπάκτου. Οι δυνατοί ήχοι μιας μυσταγωγικής μελωδίας και ο ουρανός που είχε κοκκινίσει υπό το φως δεκάδων καπνογόνων, συνέθεσαν ένα μοναδικό υπερθέαμα το οποίο καθήλωσε όλους τους παρευρισκόμενους.
Από τα μεγάφωνα περιγράφονταν αναλυτικά τα γεγονότα της θαλάσσιας σύγκρουσης που έληξε με τη θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών και εξαφάνισε οριστικά το «φάντασμα» μιας οθωμανικής επέκτασης μέχρι τον Ατλαντικό. Το σκηνικό συμπλήρωναν τα πληρώματα των δυο σκάφων, ντυμένα με μεσαιωνικές πανοπλίες, και οι παράλληλες θεατρικές αναπαραστάσεις στη προκυμαία του λιμανιού, όπως ο χορός στον οποίο ο επικεφαλής του συμμαχικού στόλου, Πρίγκιπας Δον Χουάν της Αυστρίας, επιδόθηκε στη πλώρη της ναυαρχίδας του «Λα Ρεάλ», λίγα μόλις λεπτά πριν την έναρξη της σύγκρουσης.
Ο δήμαρχος του Δήμου Ναυπακτίας, Ιωάννης Μπουλές αναφερόμενος στον φετινό εορτασμό της Ναυμαχίας, τόνισε: «Ο Οκτώβριος του 1571, τότε που εκατοντάδες γαλέρες, χιλιάδες άντρες, μεταξύ των οποίων και ο κορυφαίος Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες, συμμετείχαν στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, επηρέασε όλη την Ευρώπη, πολιτικά και πνευματικά». Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε επίσης παρέλαση πολεµιστών µε παραδοσιακές μεσαιωνικές φορεσιές, θεατρικές και χορευτικές επιδείξεις, προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας και αρχαιοτήτων και επίδειξη ξιφομαχίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δημοτική αρχή, δεδομένης της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, συγκράτησε το κόστος των φετινών εκδηλώσεων σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς όμως να χάσουν στο ελάχιστο σε ποιότητα. Σε αυτό συνέτεινε και η μεγάλη εθελοντική προσφορά της τοπικής κοινωνίας. Στην αναπαράσταση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος καθώς και οι πρέσβεις της Κύπρου και της Κροατίας.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου χαρακτηρίστηκε ως «σύγκρουση δυο πολιτισμών» και όχι άδικα, καθώς ουσιαστικά αποτέλεσε το ιστορικό γεγονός που εξαφάνισε οριστικά την απειλή της οθωμανικής επέκτασης στην χριστιανική δύση. Μετά την κατάληψη της Κύπρου το 1571και την σχεδόν ολοκληρωτική κυριαρχία που αποκτούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Μεσόγειο, η Δύση αφυπνίστηκε. Με πρωτοβουλία του Πάπα, τα χριστιανικά κράτη συγκρότησαν στόλο. Τον αποτελούσαν 285 πλοία, με 38.000 άνδρες, οι 15.000 ήταν Έλληνες. Η σύγκρουση πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1571 στη θαλάσσια περιοχή των Εχινάδων Νήσων. Η έκβαση ήταν καταστροφική για τους Οθωμανούς, αφού μόλις 35 από τα 280 πλοία τους σώθηκαν, ενώ 20.000 ναύτες και στρατιώτες σκοτώθηκαν.

πηγή:www.adesmeytos.gr

 
Διαφήμιση