headerphoto
Διαφήμιση
Ευθύμιος Γεωργακόπουλος :Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2012 16:04

 Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου τονίζει: Δύσκολο έργο, εν μέσω κρίσης...

Ανέλαβε τη διοίκηση του Σταθμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το 2007 και παρέμεινε ως διοικητής για μια τριετία. Στις αρχές Αυγούστου επέστρεψε στα «πάτρια εδάφη» αναλαμβάνοντας και πάλι τη διοίκηση της υπηρεσίας.
Ο Ευθύμιος Γεωργακόπουλος - αντιπύραρχος, μιλά στο «ε» για τη σημερινή κατάσταση, τα θετικά και τα αρνητικά που αντιμετωπίζει η υπηρεσία σε περίοδο κρίσης, τόσο σε θέματα υποδομών, ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρησιακής ετοιμότητας.
«Η Υπηρεσία έχει αναβαθμιστεί όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από τις υποδομές και συγκεκριμένα από τις κτιριακές
εγκαταστάσεις. Όπως γνωρίζετε, βρισκόμασταν σ' ένα κτίριο που ήταν εντελώς ακατάλληλο για τη διαβίωση των υπαλλήλων και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και για την έλλειψη χώρου στάθμευσης των οχημάτων μας. Αναγκαστικά καταλάμβαναν την πλατεία Τζαβελαίων δημιουργώ¬ντας κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και με σοβαρό ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ατύχημα με διερχόμενο αυτοκίνητο αλλά και με πολίτη. Εδώ τώρα βρίσκονται σε ασφαλή χώρο. Στο νέο κτίριο γενικά οι συνθήκες διαβίωσης είναι πάρα πολύ καλές. Η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται πιο εύκολη και πιο γρήγορη. Ακόμα και επιχειρησιακά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα γιατί βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε το πρόβλημα του μποτιλιαρίσματος, όπως όταν ήμασταν στο κέντρο της Ναυπάκτου».

Ελλείψεις και προβλήματα υπάρχουν και πόσο κρίσιμα είναι;
«Όπως η οικονομική κρίση μαστίζει γενικότερα όλη τη χώρα, έτσι μαστίζει και το Πυροσβεστικό Σώμα και εμάς σαν Π.Υ. Ναυπάκτου. Δεν θα έλεγα όμως ότι έχουμε τις ελλείψεις αυτές που θα δημιουργούσαν πρόβλημα. Οι ελλείψεις μας είναι σε προσωπικό και σε πυροσβεστικό υλικό. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά, ότι αυτή τη στιγμή η Υπηρεσία βρίσκεται σε τέτοιο στάδιο που μπορεί ν' αντιμετωπίσει οποιοδήποτε συμβάν παρουσιαστεί στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας αλλά και της Δωρίδας. Η Π.Υ. της Ναυπάκτου έχει σαν επιχειρησιακό τομέα όλο το Δήμο Ναυπακτίας και σχεδόν όλο το Δήμο Δωρίδας. Καταλαβαίνετε ότι είναι μεγάλη η έκταση. Η Υπηρεσία βρίσκεται σε όχι πλεονεκτική θέση, σε σχέση με τον τομέα επιχειρησιακής ευθύνης. Η Γραμμένη Οξυά π.χ. απέχει από εδώ πάνω από δυόμισι ώρες, άρα λοιπόν όταν έχουμε φωτιά σ' ένα απομακρυσμένο χωριό της περιοχής ευθύνης, καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο. Βέβαια δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, γιατί εδώ έχουμε τα περισσότερα συμβάντα και θα 'θελα εδώ να τονίσω ότι τα συμβάντα που καλείται ν' αντιμετωπίσει η Υπηρεσία είναι τροχαία περιστατικά, πυρκαγιές σε σπίτια, σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, πυρκαγιές σε βιοτεχνίες, ξενοδοχειακές μονάδες, θεομηνίες, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, χιονοπτώσεις (απεγκλωβισμό οδηγών κ.λπ.), ατόμων σε εγκλωβισμένα ασανσέρ και οπουδήποτε κινδυνεύει η ζωή, όχι μόνο ανθρώπων, αλλά και ζώων. Όπως καταλαβαίνετε, το έργο μας είναι πολύπλοκο, θέλει ιδιαίτερες γνώσεις. Η Υπηρεσία μας είναι έτοιμη ν' ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε κάλεσμα.
Και εμείς ως Δημόσιοι Υπάλληλοι έχουμε υποστεί τη μείωση των μισθών. Όμως οι υπάλληλοι δουλεύουν με φιλότιμο, δουλεύουν με πίστη στον όρκο που έχουν δώσει, γιατί όταν κινδυνεύει ένας άνθρωπος το αντιμετωπίζουμε το συμβάν σαν να είναι κάποιος δικός μας, σαν να είμαστε εμείς οι ίδιοι και όχι με οικονομικά κριτήρια. Μας διέπει ο αλτρουισμός».

Δεν είχατε αναλάβει, κ. Γεωργακόπουλε, ως Διοικητής από τις αρχές της αντιπυρικής περιόδου. Μπορείτε ωστόσο να μας πείτε αν υπήρξαν συμβάντα στην περιοχή και πόσο σοβαρά ήταν;
«Επειδή είμαι γέννημα θρέμμα της περιοχής, παρακολουθώ τα συμβάντα και τα τεκταινόμενα του τόπου και όλο αυτό το διάστημα που έλειπα από τη Ναύπακτο, ενημερωνόμουνα για την κατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Η Π.Υ. Ναυπάκτου ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των πολιτών για βοήθεια και είμαι σε θέση να σας πω ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, φέτος δεν είχαμε τα συμβάντα που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι πολύ λιγότερα. Είμαστε όμως πάντα σ' ετοιμότητα ν' αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε παρουσιαστεί. Να σας πω αν θέλετε για τρία από τα τελευταία περιστατικά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα. Το Σάββατο 18 Αυγούστου και περί ώρα 17.30, είχαμε πυρκαγιά εκτός των τειχών του κάστρου (στην ευρύτερη περιοχή του δασυλλίου του κάστρου) και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα, δίπλα από την πόρτα του κάστρου. Λόγω ότι η Π.Υ. έχει ένα πυροσβεστικό όχημα εκεί, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπήρξε άμεση η επέμβαση κι έτσι περιορίστηκε η πυρκαγιά γύρω στα 20 τετραγωνικά. Έκαψε τρία πεύκα. Παρόλο που έπνεαν δυνατοί άνεμοι, καταφέραμε να τη θέσουμε υπό έλεγχο άμεσα και να γλιτώσουμε μια μεγαλύτερη καταστροφή. Διερευνώνται τα αίτια της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, μας προβλημάτισε ιδιαίτερα η ώρα και το σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Δεν τη "βάλανε" περιμετρικά του κάστρου αλλά εντός του δασυλλίου. Εκεί υπάρχουν μελίσσια, τα οποία κινδύνευσαν. Διερευνάται και το ενδεχόμενο να υπάρχει αντεκδίκηση μεταξύ του μελισσοκόμου και άλλων ανθρώπων του περιβάλλοντος του. Ένα άλλο περιστατικό συνέβη στις 21 Αυγούστου. Γύρω στις 5:00 το απόγευμα, εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στο Δ.Δ. Μανάγουλης του Δήμου Δωρίδας. Η επέμβαση και πάλι ήταν άμεση, αλλά επειδή η φωτιά εκδηλώθηκε μέσα σε λιοστάσι, το οποίο ήταν ακαθάριστο, δυστυχώς καταστράφηκαν 15 ρίζες ελιές. Κι εκεί τα αίτια διερευνώνται.
Στην Ορεινή Ναυπακτία μετά τις βροχοπτώσεις δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Μια μικρή πυρκαγιά υπήρξε μόνο στο Αχλαδόκαστρο μικρής έκτασης, την περίοδο που είχαμε τις βροχές, η οποία προκλήθηκε από κεραυνό. Παρόλο που ήταν δύσκολη η πρόσβαση, πήγαμε μέσα στη νύχτα και κατασβήσαμε τη φωτιά. Πρόσφατη και η φωτιά στο Μοναστηράκι όπου είχαμε αίσιο τέλος κι εκεί. »

Σας έχει παραχωρηθεί χώρος στην περιοχή του Σκα για τις μόνιμες εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η υπόθεση;
«Μέσα στους στόχους μας είναι να τον αξιοποιήσουμε. Ο χώρος αυτός έχει ενταχθεί στα ΣΔΙΤ, τα συγχρηματοδοτούμενα προ-γράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιώτες. Είναι από τα πρώτα πέντε κτίρια που όταν ενεργοποιηθούν τα ΣΔΙΤ, θα γίνουν. Αυτό το εντάξαμε με μεγάλο κόπο, αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα πρόβλημα με τον οικοπεδικό χώρο. Καταπάτησε ένα μέρος του οικοπέδου μας το ΚΤΕΛ Αιτωλ/νίας, με αποτέλεσμα να μην είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Θα αρχίσουμε όμως και πάλι τις διαβουλεύσεις, οι οποίες σταμάτησαν με την αποχώρησή μου. Κάνω έκκληση τόσο στο Δήμο, όσο και στην Κτηματική Υπηρεσία, αλλά και στο ΚΤΕΛ Αιτωλ/νίας, να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα, να επιλυθεί η διαφορά, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν τα ΣΔΙΤ, ο εργολάβος να μπορεί άμεσα να ξεκινήσει την κατασκευή του νέου κτιρίου. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι ότι η Κοινοπραξία της Γέφυρας Α.Ε. στο Αντίρριο, θα έπρεπε να έχει κατασκευάσει ένα κτίριο, προκειμένου να στεγάζεται το κλιμάκιο που επανδρώνει τη Γέφυρα. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει κατασκευαστεί, παρότι είχαμε βγάλει άδεια οικοδομής η οποία τώρα έληξε και πρέπει να ξαναβγάλουμε καινούργια και παρά το ότι ήταν μέσα στη σύμβαση του έργου. Ο στόχος του οποίου εντωμεταξύ είναι η επιτήρηση της Γέφυρας και της ευρύτερης περιοχής του Αντιρρίου».

Τι θα συμβουλεύατε τους πολίτες ως προς την πρόληψη των πυρκαγιών;
«Αυτό το διάστημα, ειδικά τώρα που έχουμε τα μελτέμια, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, που τελειώνει η αντιπυρική περίοδος, να μην βάζουν φωτιά οι πολίτες γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τους ξεφύγει από τον έλεγχο και να έχουμε άσχημα αποτελέσματα. Είναι παράνομο και προκειμένου εμείς ν; ασκήσουμε ποινικό έλεγχο, θα έλεγα στους πολίτες μας να μη μας φέρνουνε σ' αυτή τη δυσάρεστη θέση. Να προσέχουν και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά γιατί αυτοί (έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν) είναι η κύρια πηγή των διαφόρων πυρκαγιών που έχουμε».

Πηγή:emprosnews.gr

 

 
Διαφήμιση