headerphoto
Διαφήμιση
Οι ''ματιές '' : τό Χριστουγεννιάτικο φαγητό της Ναυπακτίας που ''κατέκτησε'' ολη τήν Ελλαδα PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 25 Δεκέμβριος 2023 23:52

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

 

 

 

=> ...καθώς επιστρέψαμε από Χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία, ετοιμαζόμαστε για κατάλυση νηστείας 40μερου (νηστεία "ελαφριά" σε αντίθεση με άλλες περιόδους νηστείας!) & αναμένουμε να γευτούμε & μεζέ από το παραδοσιακό της Ναυπάκτου (της πόλης μας) χριστουγεννιάτικο φαγητό ("προσφάι"): την '(ο)ματιά"

-> η Ναύπακτος μεταξύ άλλων έχει προσφέρει πολλά στον ελληνισμό λόγω διαφορετικότητάς της...-> μεταξύ αυτών & την κλασσική στολή της προεδρικής φρουράς ("φουστανέλα Ναυπάκτου")=> αλλά έδωσε & λύση στον εφοδιασμό & σίτιση της ...στρατιάς του Ιάσονα στην αργοναυτική εκστρατεία!..., καθώς η στρατιά είχε εφοδιασθεί με τόνους από το τοπικό ναυπακτιακό έδεσμα, γιατί αυτό μπορούσε να συντηρηθεί εύκολα, να τονώσει το στράτευμα & να φαγωθεί είτε ζεστό, είτε κρύο!...

-> μπορεί να τρώγεται & αλλού (ως γνωστόν παντού υπήρχε & υπάρχει ένας Ναυπάκτιος!) & να το βαφτίζουν... "μπουμπάρι" ή "μπομπάρι" ή "ομαθιές" ή "καρβαβίτσα" ή "καρκαβίτσα" ή "μπάμπω", αλλά είναι original Ναυπακτιακό!

=> πρώτη φορά στην ιστορία γίνεται λόγος για το φαγητό αυτό από τον Αθηναίο τον Ναυκρατίτη στη "Σύνοψις" του έργου "Δειπνοσοφισταί", όπου ο μάγειρας του Ρωμαίου οικοδεσπότη λέει στον Αθηναίο ότι: "ο κύριός του τού παράγγειλε να παραγεμίσει ένα λουκάνικο (χοιρινό) με αίμα..."

-> οι συνθήκες άλλαξαν & δεν συντηρούν οι οικογένειες χοιρινό για Χριστούγεννα, καθώς τρέχουν σε κρεοπωλεία να αγοράσουν! & μερικά πράγματα φαίνεται ότι ...ξεχνιούνται ή παραμελούνται..., αλλά η ουσία είναι ότι η παράδοση ακόμα μένει!-> τι είναι λοιπόν & πώς γίνεται; => ενώ με τα λεπτά έντερα του γουρουνιού γίνονται λουκάνικα, με το παχύ έντερο γίνεται η ματιά!

-> για να γίνει η ματιά πρέπει το παχύ έντερο να πλυθεί καλά με καυτό νερό & από τις 2 μεριές-> στη συνέχεια αφήνεται ώρες για να ξεμυρίσει (γίνεται χρήση στο πλύσιμο & κρασιού ή & ξυδιού προαιρετικά)-> η γέμιση γίνεται με το συκώτι του γουρουνιού, το οποίο το ζεματούν για ώρα, μετά γίνεται κομμάτια, προστίθεται αλάτι, μπαχαρικά, μυρωδικά, πράσο, κρεμμύδι (& ψιλοκομμένη φλούδα πορτοκαλιού προαιρετικά) μαζί με ρύζι (ή πλιγούρι-> καλύτερα ρύζι!) & ανακάτωμα με 1-2 ποτήρια καυτό νερό (άλλοι τσιγαρίζουν το μείγμα & άλλοι όχι (στην Κρήτη βάζουν αντί ρύζι "χονδρό")-> με χωνί γεμίζουν το έντερο με το μείγμα & το στρώνουν στο ταψί με λίγο νερό & με βελόνι ή οδοντογλυφίδα τρυπούν το παχύ έντερο για να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο!

-> το φαγητό αυτό συνεχίστηκε να παρασκευάζεται & στα βυζαντινά χρόνια, όπου το έλεγαν "αιματιά" για να γίνει τελικά σήμερα "ματιά" ή "οματιά"! (από τον 15αιώνα μΧ σταμάτησε η χρήση αίματος & στο φαγητό αυτό λόγω αυστηρής απαγόρευσης του Χριστιανισμού (37ος κανών της εν Λαοδικεία Συνόδου), αλλά διατηρήθηκε το όνομα!))

υ.γ.: ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για Δήμο Ναυπακτίας, που πρέπει ν' αναδείξει αυτό το ιδιαίτερο της τοπικής Ναυπακτιακής κουζίνας!...

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω

Οματιές Ναυπάκτου - Μεζές για ούζο

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

https://www.greekgastronomyguide.gr/geuseis/ouzomezedes/omaties-nafpaktos-mezes/&ved=2ahUKEwi4_uqb8a2DAxXY9wIHHShvA7MQFnoECBIQAQ