headerphoto
Διαφήμιση
Ο Αγιος Νικόλαος στήν Ορεινή Ναυπακτία PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 05 Δεκέμβριος 2023 21:53

 Μπορεί να είναι εικόνα η Βασιλική του Εθνικού Ιερού της Αμώμου Συλλήψεως και κάστρο

 

 

Mπορεί ο Άγιος Νικόλαος να έχει συνδυαστεί με τη Θάλασσα, και παρότι γιορτάζεται στη μέση του Χειμώνα , εντούτοις έχει την τιμητική του στα Χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας και στα πιο πολλά είναι πολιούχος. Μια πιθανή εξήγηση για κάποια χωριά ίσως να ήταν τα δύσκολα πολυήμερα υπερατλαντικά ταξίδια των μεταναστών με τα καράβια και τα τάματα στον Άγιο Νικόλαο από τον προηγούμενο αιώνα. Εκείνη την εποχή εγκατέλειπαν τον τόπο τους αναζητώντας καινούργια τύχη στη ζωή τους σε άλλες ηπείρους και η μοναδική τους προσμονή κι ελπίδα ήταν να τους βοηθήσει ο Άγιος ο προστάτης των Θαλασσινών, να πάνε καλά αλλά και να γυρίσουν κάποτε πίσω στην πατρίδα τους. Μέσα στο πλοίο πάνω από ένα μήνα ταξιδεύοντας προς την ξενιτειά (ορεσίβιοι κι άμαθοι κιόλας από θάλασσα και φουρτούνες) στον Αη Νικόλα προσεύχονταν και ζητούσαν να τους προστατεύσει. Εξ άλλου ο τελευταίος Άγιος που άναβαν το κερί τους στο λιμάνι του Πειραιά είναι η εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Παρά τις δύσκολες συνήθως καιρικές συνθήκες πολλοί συμπατριώτες πηγαίνουν από τις πόλεις στα χωριά για να προσκυνήσουν τη χάρη του. Κυρίως οι τοπικοί Σύλλογοι προσφέρουν καφέ και γλυκά και οργανώνουν και Προσκυνηματικές εκδρομές από την Αθήνα .

Άγιο Νικόλαο γιορτάζουν ο Πλάτανος ,το Αχλαδόκαστρο, η Αράχωβα ,ο Πέρκος, η Ποκίστα, η Τερψιθέα, η Αμπελακιώτισσα , η Κυδωνιά ,o Aσπριάς, το Γρηγόρι καί η Στράνωμα .

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Στο κέντρο του Πλατάνου υψώνεται επιβλητικός ο Ναός του Αγίου Νικολάου με τα δυο περικαλλή και μεγαλοπρεπή πυργωτά καμπαναριά, χτισμένος με σχέδιο Βασιλικού Ρυθμού το έτος 1846. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού και στην ίδια θέση με τη σημερινή έστησαν την πρώτη τους μικρή εκκλησία, κάτι σαν τα σημερινά εξωκλήσια. Tο 1742 ο Νικόλαος Ροντήρης με δική του δαπάνη, έχτισε την νέα Εκκλησία, τον Άγιο Νικόλαο, ανάλογη με τις ανάγκες της εποχής και η γυναίκα του Αργυρώ από δικές της οικονομίες αφιέρωσε το ξυλόγλυπτο τέμπλο που τοποθετήθηκε το 1747.Στις 25 Φεβρουαρίου του 1846 αρχίζει και πάλι η ανέγερση του ναού. Το τέμπλο, το εικονοστάσιο, τα δυο κωδωνοστάσια και το ρολόι έγιναν με δαπάνες του μεγάλου ευεργέτη του Πλατάνου Νικ. Α. Μαραθέα.Τα κωδωνοστάσια που κοσμούν τρεις βαρύηχες καμπάνες είναι αφιερωμένες από τον Ι. Ροντήρη. Η επιβλητικότητα και η εσωτερική ομορφιά του Ναού περιγράφεται με τα πιο εντυπωσιακά λόγια από το διδάσκαλο Σ. Κωτσόπουλο: «Μεγαλοπρεπής, ευπρεπής και επιβλητικός, στην εξωτερική του εμφάνιση, ο ναός του Αγίου Νικολάου ανηγέρθη το 1846 με συνεισφορές των κατοίκων και προσωπική εργασία αυτών. Διευρύνθηκε και αποπερατώθηκε το 1869 με την συνεισφορά της τότε εκκλησιαστικής επιτροπής και των εν Ρουμανία ενεργειών αδελφών Μαραθέα.Ο απλός προσκυνητής που το πρώτον επισκέπτεται του ναού του Αγ. Νικολάου μένει εκστατικά έκθαμβος από την έκπαγλον εσωτερική του διακόσμηση και οπουδήποτε βρεθεί εκφράζεται με τα πλέον επαινεικώς λόγια γι' αυτόν»