headerphoto
Διαφήμιση
Nέα Υόρκη:''έφυγε '' ο Βραβευμένος Ναυπάκτιος βυζαντινός ξυλογλύπτης Κων.Πυλαρινός PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 06 Νοέμβριος 2021 14:39

 

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

Mεγάλη θλίψη και συγκίνηση σκόρπισε σέ ολη τήν Ομογένεια τής Αμερικής καί στήν Ναυπακτία η ειδηση τού θανάτου τού βυζαντινού ξυλογλύπτη καί δωρητή Κωνσταντίνου Πυλαρινού.

Ο φημισμένος βυζαντινός ξυλογλύπτης διέπρεψε στην Αμερική όπου θεωρείται ο κορυφαίος .

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός γεννήθηκε στο Αχλαδόκαστρο της Ορεινής Ναυπακτίας και ορφάνεψε νωρίς.

Πάρα πολλές οι διακρίσεις και τά βραβεία με μεγαλύτερο το βραβείο Εθνικής Κληρονομιάς από το Αμερικάνικο Κογκρέσο. Ξεχωριστή αναγνώριση η συμμετοχή στη μεγάλη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν. Ο Κων. Πυλαρινός και η αρχιτέκτονας κόρη του Παναγιώτα παρουσίασαν τά μοναδικής Τεχνικής και τεχνοτροπίας αλλά και μαστοριάς ιερά τέμπλα σε πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Ο Κων. Πυλαρινός επισκέπτετο σχεδόν κάθε χρόνο την γενέτειρα του. Τελείωσε με μεγάλη χαρά την δωρεάν κατασκευή του υπέροχου τέμπλου του Αγίου Νικολάου Αχλαδοκάστρου .Ο Σύλλογος Αχλαδοκαστριτών σε ένδειξη ελαχίστης τιμής για την προσφορά του τον βράβευσε.

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός μόλις στα 13 του χρόνια γίνεται τρόφιμος του Τζανείου οικοτροφείου στον Πειραιά, όπου διδάσκεται την τέχνη του ξυλογλύπτη σε ηλικία 15 ετών μαθήτευσε στους ξυλογλύπτες Γιώργο Καλούδη και Νίκο Απιτσάκη. Στα 16 του κέρδισε τον διαγωνισμό ξυλογλυπτικής του ορφανοτροφείου και στα 18 του ίδρυσε το δικό του ξυλογλυπτικό κατάστημα. Τό 1974 πηγαίνει στην Αμερική και ανοίγει εργαστήριο στην Αστόρια, όπου συνέχισε την ξυλογλυπτική του δουλειά, απολαμβάνοντας την εκτίμηση της τέχνης του από Αμερικανούς θιασώτες. «Μου αρέσει να βλέπει ο κόσμος τη δουλειά μου», είπε. "Μου αρέσει να συνεισφέρω στην ελληνική κοινότητα για να μπορούν να δουν τι έχουν αφήσει πίσω τους. Δεν το βρίσκεις αυτό εδώ. Ακόμα και στην Ελλάδα αυτό είναι κάτι ξεχωριστό." Η λαογράφος Ilana Harlow του Queens Council on the Arts περιγράφει τον ρόλο του ως τεχνίτη και καλλιτέχνη: «Mr. Ο Πυλαρινός είναι και δεξιοτέχνης της τέχνης του και μεγάλος καλλιτέχνης. Είναι πιστός στη βυζαντινή τεχνοτροπία λάξευσης, η οποία χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα, αλλά η εκτέλεση παραδοσιακών μορφών εκφράζει επίσης το δικό του στυλ και δημιουργικό πνεύμα. Η τέχνη του είναι εξαιρετικά όμορφη." Στο εργαστήριό του, την Byzantion Woodworking Company στην Αστόρια του Κουίνς, αυτός και οι μαθητευόμενοι του συνεχίζουν να διαδίδουν τη γνώση και την εκτίμηση της λατρευτικής του τέχνης σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Το έργο του Πυλαρινού εμφανίζεται τόσο σε εκκλησίες όσο και σε μουσεία. Εκκλησίες στη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια, το Μίσιγκαν, τη Λουιζιάνα, την Πενσυλβάνια, το Οχάιο, τη Βιρτζίνια, το Αρκάνσας, τον Καναδά και αλλού έχουν τα σκαλίσματα του. Έχει φιλοτεχνήσει πάνω από εξήντα εικονοστάσια, συμπεριλαμβανομένου ενός κομματιού μήκους 56 ποδιών που είναι από τα μεγαλύτερα στην Αμερική. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί στην έκθεση Out of the Ordinary: Community Tastes and Values in Contemporary Folk Artπου περιόδευσε σε όλη την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένου του New York State Museum και του Museum of American Folk Art. Του απονεμήθηκε το Αρχιεπισκοπικό Μετάλλιο του Αγίου Παύλου ως αναγνώριση του έργου του στην Αμερική και τό Βραβείο Conservancy Landmarks της Νέας Υόρκης για το έργο της αποκατάστασης. Ο Δρ Ρόμπερτ Μπάρον του Συμβουλίου Τεχνών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έγραψε: «Αξίζει ένα Βραβείο Εθνικής Κληρονομιάς ως αναγνώριση της εξαιρετικής τέχνης και της αξιοσημείωτης αφοσίωσής του στην τέχνη και την κοινότητά του»

Ηταν παντρεμένος μέ τήν Βασιλική Μυζήθρα από τα Σιταράλωνα Αιτωλοακαρνανίας, πού  ''εφυγε '' ενα χρόνο πρίν τόν Οκτωβριο του 2020.

Η φιλία της μητέρας της με την Αγαθή Πυλαρινού από Αχλαδόκαστρο που είχε χάσει τόν σύζυγό της Αντώνιο και μεγάλωνε μόνη της τα έξι ενήλικα την εποχή εκείνη παιδιά οδήγησε στο συνοικέσιο της Βασιλικής με τον Κωσταντίνο Πυλαρινό, που την εποχή εκείνη ήταν επιπλοποιός και ξυλογλύπτης και διατηρούσε το δικό του κατάστημα στην Αθήνα

Στις 25 Οκτωβρίου 1970 η Βασιλική και ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στην Αθήνα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το 1974 ήρθαν στην Αμερική και εγκαταστάθηκαν στην Ελληνοκρατούμενη Αστόρια. Ο Κωνσταντίνος άρχισε να ασχολείται με την ξυλογλυπτική τέχνη αρχικά στο γκαράζ ενός σπιτιού, ενώ η Βασιλική τα πρώτα χρόνια έκανε διάφορες δουλειές σε εργοστάσια.

Όταν έμεινε έγκυος σταμάτησε να εργάζεται διότι δεν ήθελε τα παιδιά της να μεγαλώσουν με νταντά (baby sitter).

Ο Κωσταντίνος με την σκληρή εργασία κατάφερε να αναδειχτεί και τα πρώτα του έργα άρχισαν να κοσμούν τους ναούς της ομογένειας. Η προ τεσσάρων περίπου δεκαετιών πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ανοικοδομημένου ναού αποτελεί ένα από τα ολοκληρωμένα έργα τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον των ιερέων και των κοινοταρχών και οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη.

Μετά από σύντομο διάστημα άνοιξε την δική του εταιρεία και το 1980 άνοιξε το δικό του εργαστήριο με την επωνυμία «Byzantion Woodworking», στην συμβολή της 37ης Οδού και της Λεωφόρου της Αστόριας στην Αστόρια, το οποίο σμίλευσε πάνω από εκατό τέμπλα στην Αμερική και στην Καναδά.

Η επιτυχία του Κωνσταντίνου, όπως έλεγε ο ίδιος, δεν θα είχε το εύρος που είχε χωρίς την βοήθεια και την συμπαράσταση της πολυαγαπημένης σύζυγό του Βασιλικής και τη κόρης του Παναγιώτας που είναι αρχιτέκτονας.

Τον Μάρτιο του 2016 ο Κωνσταντίνος ασθένησε βαριά και η Βασιλική αποφάσισε να κλείσει το εργαστήριο προκειμένου να αφιερώσει όλον της τον χρόνο στην θεραπεία του συζύγου της.

Η γενναιοδωρία του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής ήταν υποδειγματική. Μια από τις μεγαλύτερες δωρεές ήταν η προετοιμασία και η εγκατάσταση του τέμπλου, στην ιδιαίτερή του πατρίδα, το Αχλαδόκαστρο.

Προ πέντε ετών όταν αποφάσισε να κλείσει το εργαστήριο η Βασιλική δώρισε τα σαράντα περίπου τελευταία έργα του συζύγου της σε μοναστήρι.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο κορίτσια την Αντωνία και την Παναγιώτα και τις γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Τους δίδαξαν την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις και αμφότερες ομιλούν άπταιστα τα ελληνικά.

Ο Κωνσταντίνος και η Βασιλική πίστευαν στην αναγκαιότητα της παιδείας και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους. Η Αντωνία σπούδασε οικονομικές επιστήμες και διδάσκει μαθηματικά στο δημόσιο σχολείο IS-141 στην Αστόρια, ενώ η Παναγιώτα είναι αρχιτέκτονας.

Ο τους αξίωσε τον Κωνσταντίνο να δουν τα κορίτσια τους να ανεβαίνουν τα σκαλιά εκκλησίας για το Χορό του Ησαϊα και για την βάπτιση των παιδιών τους.

Η Αντωνία είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Ντουραμάνη, ιδρυτή και πρόεδρο της ασφαλιστικής εταιρείας «DurAmerica Brokerage» με τον οποία έφεραν στον κόσμο δύο αγόρια τον Ηλία και τον Κωνσταντίνο.

Η Παναγιώτα είναι παντρεμένη με τον χειρούργο ορθοπεδικό Δρα Κωνσταντίνο Κατσηγιώργη με τον οποίο έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά τον Μιχάλη και την Κωνσταντίνα – Βασιλική.

Η αείμνηστη  Βασιλική λάτρευε τον σύζυγό της και λόγω της ασθένειας του αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίου αφιερωμένο στον ξυλογλύπτη της ομογένειας, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο της. Η Αντωνία και η Παναγιώτα θα συνεχίσουν το έργο της και το βιβλίο θα εκδοθεί και στις δύο γλώσσες.

Σπάνια ο ίδιος σεμνός και ταπεινός μιλά για το εαυτό του και τις διακρίσεις του ,εμείς καταφέραμε και συλλέξαμε αυτά τά ολίγα από συμπατριώτες μας ομογενείς και από τον ομογενειακό τύπο πού έχει εκτενείς αναφορές στο ονομά του καί τό τεράστιο εργο του.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ μέ το έργο του και την προσφορά του τίμησε την γενετειρά του, την Ναυπακτία ,την Αιτωλοακαρνανία, την ΕΛΛΑΔΑ

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ''ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ'' ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ''ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΥΡΗΚΑ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ''

Konstantinos Pilarinos | National Endowment for the Arts

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 12 - Κυριακή 13 Νοεμβρίου Κώστας Πυλαρινός: Ο  κορυφαίος Βυζαντινός ξυλογλύπτης της Ομογένειας - PDF Free Download

Θλίψη και συγκίνηση για τον απροσδόκητο θάνατο της συζύγου του «ξυλογλύπτη  της ομογένειας» Κωνσταντίνου Πυλαρινού | Kefalonia Magazine

Κώστας Πυλαρινός: Ο κορυφαίος Βυζαντινός ξυλογλύπτης της Ομογένειας

 

 

 

 

 
Διαφήμιση