headerphoto
Διαφήμιση
Μεσολόγγι: Στις 18/9 η βράβευση του παιδοψυχιάτρου Σωτήρη Κωτσόπουλου από τόν Πλάτανο PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 14 Σεπτέμβριος 2021 21:59

Σωτήρης Κωτσόπουλος: Ευεργέτης της πόλης και του νομού μας γενικότερα

 

Το Σάββατο 18/9 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης του Χρυσού Μεταλλίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στον Δρ Σωτήρη Κωτσόπουλο, παιδοψυχίατρο, ιδρυτή και δημιουργό του Κέντρου Ημέρας ΕΨΥΠΕΑ.

Ένας Πλατανιώτης λαμπρός επιστήμονας ο Σωτήρης Κωτσόπουλος γιός του μπάρμπα-Γιάννου και της Ρηνιώς είναι ο ιδρυτής και ο επικεφαλής μιας μεγάλης ανθρωπιστικής προσπάθειας ,μοναδικής στη Δυτική Ελλάδα.

Μέ τό έργο του μας κάνει όλους περήφανους μέ την τεράστια προσφορά του τιμά τόν γενέθλιο τόπο τών γονιών του .

Στό πλευρό του πάντα η ακούραστη συζυγός του Αγγελική. 

Διαβάστε ακόμη προσεκτικά το εξαιρετικό αφιέρωμα της ‘’ΑΙΧΜΗΣ’’ και της Βάσως Βήττα παλιότερα και θαυμάστε τον ΑΝΘΡΩΠΟ και το έργο του.

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό έργο επιτελεί η Εταιρία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλ/νίας (ΕΨΥΠΕΑ), που λειτουργεί στο Μεσολόγγι εδώ και επτά χρόνια. Το κέντρο αυτό ασχολείται με παιδιά που παρουσιάζουν σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές και αποτελεί μια πρωτοβουλία του καθηγητή παιδοψυχιατρικής Σωτ. Κωτσόπουλου, ο οποίος μας εξηγεί ότι οι διαταραχές αυτές παρουσιάζονται σε παιδάκια, από πολύ μικρή ηλικία είναι το έργο της για την θεραπεία των αναπτυξιακών διαταραχών παιδιών προσχολικής ηλικίας

Η ΕΨΥΠΕΑ ασχολείται κυρίως με τα παιδιά που παρουσιάζουν διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και καθυστέρηση στην ανάπτυξη λόγου και ομιλίας. Και τα δύο αυτά είδη αντιμετωπίζονται θεραπευτικά με τη δουλειά που γίνεται στο κέντρο από ειδικούς παιδοψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές με ειδικότητα στις συγκεκριμένες διαταραχές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, και ειδικούς παιδαγωγούς. Ο τρόπος θεραπείας είναι είτε ατομικός, είτε σε ομάδες που είναι κυρίως το δεύτερο στάδιο. Οι ειδικοί δουλεύουν με το κάθε παιδί ξεχωριστά, προκειμένου πρώτα να αποκτήσει επικοινωνία με τους γύρω του, να μάθει να συνεργάζεται, και να συγκεντρώνεται.

Τελευταία παρουσιάζεται μια αύξηση στις αυτιστικές διαταραχές, και αντιμετωπίζονται με τα εξειδικευμένα προγράμματα που εφαρμόζονται στην ΕΨΥΠΕΑ και η βελτίωση συνήθως είναι θεαματική. Τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών είναι έλλειψη επικοινωνίας, συγκέντρωσης, λόγου, ενώ συνήθως έχουν και περίεργες κινήσεις που ονομάζονται στερεοτυπίες. Μετά τη θεραπεία όμως και όταν φτάνουν στη σχολική ηλικία είναι έτοιμα να παρακολουθήσουν το σχολικό πρόγραμμα κανονικά, καθώς τα συμπτώματα πλέον είναι δυσδιάκριτα. «Μέχρι πρόσφατα τα παιδιά αυτά εγκαταλείπονταν στη φύση τους, γιατί τα θεωρούσαν καθυστερημένα και συνήθως τα έστελναν σε ιδρύματα. Αυτό σήμαινε εγκατάλειψη που είχε ως αποτέλεσμα μια μόνιμη αναπηρία. Εμείς αυτό έχουμε την ευκαιρία να το πολεμήσουμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωτσόπουλος.

Η αντιμετώπιση της γλωσσικής διαταραχής είναι ευκολότερη και αποκαθίσταται χρονικά πιο σύντομα. Υπάρχει όμως και ένας μεγάλος αριθμός παιδιών που φτάνει στο κέντρο με συνδυασμό διαταραχών, όπως γλωσσική καθυστέρηση, υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης της προσοχής, κ.λπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα παιδάκι που πριν 5 χρόνια επισκέφτηκε με τους γονείς του το κέντρο, έχοντας ένα συνδυασμό πολλών τέτοιων προβλημάτων, το οποίο δέχτηκε την ανάλογη φροντίδα, καθώς και μια φαρμακευτική αγωγή και τελικά μετά από λίγο καιρό κατάφερε να τα ξεπεράσει όλα αυτά και σήμερα να βρίσκεται στην 4η δημοτικού και με άριστη απόδοση στα μαθήματά του. Μάλιστα το χαρακτηριστικό του ήταν η μεγάλη του αγάπη στα ζώα που εξακολουθεί να την έχει και το βοηθάει πολύ. Αυτό για το προσωπικό της ΕΨΥΠΕΑ σημαίνει μια μεγάλη ικανοποίηση, καθώς τα αποτελέσματα γενικότερα μέχρι σήμερα είναι πολύ καλά, αφού επιλέγονται οι καλύτεροι επιστήμονες για τη στελέχωσή της.

Το προσωπικό της ΕΨΥΠΕΑ εκτός από τη θεραπεία έχει και ένα συμβουλευτικό χαρακτήρα σε γονείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται καθημερινά στο Μεσολόγγι, προκειμένου να κάνουν οι ίδιοι και με τη βοήθεια κάποιου τοπικού ειδικού, τη θεραπεία στο σπίτι. Μάλιστα υπάρχει συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού του κέντρου με ειδικούς σε πολλές περιοχές όχι μόνο της Αιτωλ/νίας αλλά και της Πρέβεζας, της Άρτας κ.α., όπως επίσης και με νηπιαγωγούς, προκειμένου να διακρίνουν κάποια συμπτώματα σε παιδάκια της προσχολικής ηλικίας για να αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Δυστυχώς όμως οι κρατικοί φορείς δηλαδή τα δημοτικά σχολεία, δεν έχουν αναπτύξει κάποιο είδος συνεργασίας διότι το δημόσιο έχει μια διαφορετική τακτική.

Σωτ. Κωτσόπουλος: Πως φτιάξαµε την ΕΨΥΠΕΑ

Η απόφαση της δηµιουργίας του κέντρου πάρθηκε από τον κ. Κωτσόπουλο το 2002, όταν επέστρεψε στο Μεσολόγγι, απ’ όπου κατάγεται, µετά από πολλά χρόνια στον Καναδά όπου εργαζόταν και συνταξιοδοτήθηκε.

Στην αρχή δηµιούργησε µια µη κερδοσκοπική εταιρία, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε πρόταση στο υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του ΨΥΧΑΡΓΩΣ, η οποία εγκρίθηκε και χρηµατοδοτήθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ. Αξιόλογη είναι και η βοήθεια της κας Κωτσοπούλου, η οποία είναι καθηγήτρια λογοθεραπείας στο ΤΕΙ της Πάτρας και µάλιστα κάθε χρόνο κάνουν την πρακτική τους στο κέντρο και αρκετοί φοιτητές.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι εξασφαλίστηκαν και κάποια χρήµατα, που έφτασαν τις 170.000 €, από έναν τηλεµαραθώνιο που είχε πραγµατοποιήσει ο τηλεοπτικός σταθµός ΑΝΤ1, µέρος των οποίων χρησιµοποιήθηκε στις υποδοµές, ενώ ένα άλλο µέρος είναι κατατεθειµένο για µελλοντικές ανάγκες.

Μ. Τουλιάτος: 712 παιδιά στο κέντρο

Το κτίριο που στεγάζεται η ΕΨΥΠΕΑ είναι ένα νεοκλασικό, το λεγόµενο αρχοντικό Μανασή, το οποίο ανακαινίστηκε από την ίδια την εταιρία και διαµορφώθηκε κατάλληλα. Μέχρι σήµερα, όπως µας ενηµέρωσε ο διοικητικός υπεύθυνος Μ. Τουλιάτος, έχουν παραπεµφθεί στο κέντρο 712 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία παρέµειναν για θεραπεία, ενώ άλλα έχριζαν µόνο αξιολόγησης και απαιτήθηκε συµβουλευτική εργασία µε την οικογένεια.

Αυτό το διάστηµα στο εντατικό πρόγραµµα και στο κέντρο ηµέρας, παρακολουθούν 86 παιδιά. Κατά µέσο όρο ηµερησίως γίνονται 50 θεραπευτικές συνεδρίες, που η κάθε µία διαρκεί 45 λεπτά. Τα περισσότερα προέρχονται από το Αγρίνιο, ενώ παρακολουθούν και παιδιά από Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Αστακό, Αµφιλοχία, καθώς και από τα γύρω ορεινά χωριά. Η πλειοψηφία τους ανήκει στην προσχολική ηλικία από 3 ως 7 ετών, ενώ κάποια βρίσκονται στην ηλικία ακόµα και των 12 ετών. Τα 26 έχουν διαταραχές αυτιστικού φάσµατος και τα 5 έχουν ήδη ενταχτεί σε κανονικό σχολείο.

«Αυτό είναι η πρόληψη της αναπηρίας και η ουσία του έργου µας», λέει ο κ. Τουλιάτος προσθέτοντας ότι οι περιπτώσεις αυτές των παιδιών δεν χρειάζεται να προκαλούν αναστάτωση στους γονείς, αρκεί να µην αρνούνται τη θεραπεία λόγω ταµπού. Το κέντρο άλλωστε συνεργάζεται και µε το Καραµανδάνειο νοσοκοµείο Πάτρας προκειµένου να γίνει η ταύτιση της διάγνωσης, ώστε να µην υπάρχουν αµφιβολίες. «Δεν είναι ανυπέρβλητες οι δυσκολίες που παρουσιάζουν αυτά τα παιδιά. Στόχος δικός µας είναι να τις εξοµαλύνουµε για να µην χρειάζεται τα παιδιά να είναι δια βίου εξαρτηµένα, αλλά να αρχίσουν να αυτονοµούνται» καταλήγει ο κ. Τουλιάτος.

Σωτήρης Κωτσόπουλος: Ευεργέτης της πόλης και του νομού ...

Η κοινωνία δεν προοδεύει και η στάθμη του πολιτισμού δεν ανέρχεται, ει μη μόνο με την ανιδιοτελή δράση ορισμένων ατόμων.

Γιατί ασφαλώς αν αυτοί δεν εκινούντο από την επιθυμία να προσφέρουν χρήσιμες και αναγκαίες υπηρεσίες στην κοινωνία, ούτε εφευρέσεις και ανακαλύψεις θα υπήρχαν, ούτε πρόοδος θα εσημειώνετο, ούτε πολιτισμός θα ανεπτύσσετο, ούτε ζωτικές ανάγκες της κοινωνίας θα αντιμετωπίζοντο.

Το γεγονός αυτό είναι αναμφισβήτητο, γιατί μαρτυρείται από την πείρα της καθημερινής ζωής. Πραγματικά όποιος θέλει να δώσει κάτι στην κοινωνία δεν περιμένει να ανέλθει σε αξιώματα ή να καταλάβει θέσεις για να το κάνει. Ούτε αναμένει άλλες υλικές αμοιβές ή ικανοποιήσεις. Το προσφέρει απλούστατα και χωρίς αυτές, αρκούμενος μόνο στη μεγάλη ψυχική ανακούφιση και την υπέροχη ηθική ικανοποίηση, που παρέχει η συναίσθηση της εκπληρώσεως του καθήκοντος του ανθρώπου και του πολίτου, ανώτερη της οποίας δεν υπάρχει στον κόσμο.

Σ’ αυτή την κατηγορία των ολίγων αριθμητικά ανθρώπων, των ευγενών και ανωτέρων, που εργάζονται για το καλό της κοινωνίας, επιτελούντες έργο αγάπης, καλοσύνης και δημιουργίας ανήκει ο συμπολίτης μας Σωτήρης Κωτσόπουλος, Δρ. Παιδοψυχίατρος, ιδρυτής του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές, με έδρα το Μεσολόγγι (ΕΨΥΠΕΑ).

Πρόκειται για έργο κοινωνικής ευθύνης, ευαισθησίας και ανθρωπισμού, σκοπός του οποίου είναι η προσφορά υπηρεσιών για αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος και αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή κατά την προσχολική ηλικία, με εξαιρετικά ευνοϊκά αποτελέσματα κατά την 15ετή λειτουργία του.

Είναι έργο στον τομέα της υγείας των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, αλλά και έργο πολιτισμού που αποτελεί πηγή δύναμης, ελπίδος και αισιοδοξίας για το παρόν και το μέλλον των παιδιών με πρόβλημα διαταραχών αυτιστικού φάσματος.

Είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα που ήταν ιδέα, έμπνευση, πρωτοβουλία και αποκλειστική δημιουργία του κ. Σωτήρη Κωτσόπουλου, το οποίο αποτελεί πολύτιμη κοινωνική προσφορά στην πόλη μας και το νομό ευρύτερα, στην οποία προέβη χωρίς να αναμένει ή να προσδοκά χρηματικά ή οποιαδήποτε άλλα ανταλλάγματα, από φιλοδοξία και μόνο να ωφελήσει το γενικό συμφέρον, να εξυπηρετήσει ένα ευγενή και ζωτικής κοινωνικής ανάγκης και σημασίας σκοπό και να πραγματοποιήσει ένα ανώτερο κοινωνικό ιδανικό, προσφέροντας μια ευρύτερη υπηρεσία στην κοινωνία, με πολλούς κόπους, αγωνίες και προσωπικές θυσίες.

Στους μικρόψυχους και βάρβαρους καιρούς που περνάμε, όπως λέει και ο ποιητής Σεφέρης, τέτοιοι άνθρωποι μας χρειάζονται, με την δημιουργικότητα, την δυναμικότητα, τις αρετές και τα χαρίσματα του κ. Σωτήρη Κωτσόπουλου, γιατί αυτοί προβάλλουν και φανερώνουν την αισιοδοξία και την προοπτική αυτός ο τόπος να μείνει ζωντανός.

Επισκέφθηκα προ ημερών το ανωτέρω Κέντρο και έμεινα κατάπληκτος από την οργάνωση, τη λειτουργική του αρτιότητα, την θυσιαστική προθυμία στην εκπλήρωση της αποστολής όλου του προσωπικού, εξειδικευμένου και μη και την υψηλού βαθμού επιστημονική του προσφορά.

Γι’ αυτό ένιωσα την ανάγκη και την ηθική υποχρέωση, ως κάτοικος και δημότης της Ι.Π. Μεσολογγίου, με το παρόν δημοσίευμα, να εκφράσω από τα βάθη της καρδιάς μου, τις ευχαριστίες, την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμόν μου στον διακεκριμένο επιστήμονα και εκλεκτό συμπολίτη μας, κ. Σωτήρη Κωτσόπουλο, στον οποίο αναμφίβολα ανήκει ο ουσιαστικός τίτλος του Ευεργέτου της Πόλης μας και του Νομού γενικότερα.

Ελπίζω οι συντεταγμένες εξουσίες του Νομού και της πόλης μας, να αναγνωρίσουν επισήμως την προσφορά του πολύτιμου αυτού κοινωνικού έργου και να τιμήσουν προσηκόντως τον εμπνευστή και δημιουργό αυτού, του τόσον αναγκαίου και ωφελίμου κοινωνικού έργου για την πόλη μας και το Νομό μας.

Χρίστος Θ. Παπαδημητρίου
Δικηγόρος

 

 

 Το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με
Αναπτυξιακές Διαταραχές της ΕΨΥΠΕΑ επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο περιθώριο της
παρουσίας του στο Μεσολόγγι για τις γιορτές Εξόδου.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκε ο Δρ. Σωτήρης Ι. Κωτσόπουλος με μέλη του Δ.Σ. της ΕΨΥΠΕΑ όπου τον ενημέρωσαν σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά
με Αναπτυξιακές Διαταραχές.
Ιδιαίτερη θερμή υποδοχή του
επιφύλασσαν οι γονείς και τα παιδιά του Κέντρου Ημέρας. Δύο παιδιά του
πρόσφεραν ανθοδέσμη ενώ ένα παιδί αυθόρμητα του δώρισε μια ζωγραφιά.
 
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος
της Δημοκρατίας αναγνώρισε το σπουδαίο έργο που επιτελεί το Κέντρο Ημέρας στο
παιδί προσχολικής ηλικίας με Αναπτυξιακή Διαταραχή και τον ουσιαστικό ρόλο του
στην πρόληψη της αναπηρίας 
χαρακτηρίζοντας το ως πρότυπο κέντρο.
Απευθυνόμενος προς τα παιδιά και
τους γονείς επισήμανε ότι όλος ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να αφιερώσει όλες
τις δυνάμεις του στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου διότι αυτό αποτελεί
χρέος προς τα παιδιά μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδεύονταν από την
σύζυγο του και τις δύο εγγονές του. 

 

 

 

 

 

 
 
Διαφήμιση