headerphoto
Διαφήμιση
Μεσολόγγι: Θλίψη γιά τόν Ναυπάκτιο λεβέντη Βασίλη Τσαρούχη-Η συγκλονιστική ιστορία του από τήν Ορεινή Ναυπακτία-ΒΙΝΤΕΟ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 09 Μάρτιος 2021 01:20

Ο Σύλλογος Πανηγυριστών «Η Έξοδος του Μεσολογγίου» "έχασε" τον Καπετάνιο του, Βασίλη Τσαρούχη

 

Ένας λεβέντης Κραββαρίτης από το Αχαλδόκαστρο της Ορεινής Ναυπακτίας ο Βασίλης Τσαρούχης ‘’έφυγε ‘’ από τη ζωή. Μιά ζωή, μία συγκλονιστική ιστορία, όπως και πάρα πολλοί άλλοι Ορεινοί Ναυπάκτιοι σε όλη τη γη

 

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο του Ρίου όπου νοσηλευόταν από την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 87 ετών ο Βασίλης Τσαρούχης, βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία του Μεσολογγίου.

Ένας από τους πλέον καλοσυνάτους επιχειρηματίες του Μεσολογγίου στο κέντρο της πόλης, με το βιβλιοπωλείο ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ και το απέναντι πρακτορείο του ΟΠΑΠ.

Ενεργό μέλος της «Αησυμιώτικης» οικογένειας και με ενεργή συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Αφήνει πίσω παρακαταθήκη μια πλούσια και ίσως μοναδική συλλογή εκδόσεων (βιβλία, αφίσες, έντυπα κλπ.) με θέμα την ιστορία του Μεσολογγίου σε όλες της, τις εκφάνσεις.

Δυστυχώς, η πανδημία δεν θα επιτρέψει να  απευθυνθεί «δια ζώσης», το «ύστατο χαίρε» σε έναν συμπολίτη μας που για δεκαετίες, η επαγγελματική και κοινωνική του παρουσία υπήρξε θετικά συνυφασμένη με γενιές της πόλης.

Ανεξίτηλη θα μείνει η φράση του, ως «Καπετάνιος» κόβοντας την Βασιλόπιτα της Αησυμιώτικης παρέας του πριν δυο χρόνια: «Αγάπη και ομόνοια. Μόνο αυτά. Κι όλα έρχονται…»  Μια φράση απόφθεγμα της 50χρονης και πλέον επαγγελματικής και κοινωνικής του διαδρομής στο Μεσολόγγι.

Η κηδεία έγινε  στις 12 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου.

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα αγαπημένα του παιδιά Λένα, Νίκο και Σοφία, στα λατρεμένα, σαν παιδιά του,  εγγόνια και δισέγγονά του Θοδωρή, Δήμητρα, Νίκο. Βασίλη, Μαριαλένα και Θεμιστοκλή.

Καλό ταξίδι Κυρ Βασίλη…

Πένθος στο Μεσολόγγι για τον θάνατο του Βασίλη Τσαρούχη… | Άμεση ενημέρωση  για όλα τα πένθιμα γεγονοντα

Πηγή:mesologinews

Ο Βασίλης Τσαρούχης εξιστορεί τα δύσκολα παιδικά χρόνια και τις μνήμες της κατοχής, αλλά και τις εμπειρίες του από το επάγγελμα του παλαιοπώλη. Ο Βασίλης Τσαρούχης γεννήθηκε το 1934 την Αρτοτίβα(Αχλαδόκαστρο) Ναυπακτίας όπου έζησε μέχρι το 1949 αφού σε ηλικία 15 ετών έφυγε με τον θείο του για την Αθήνα. Στην πρωτεύουσα εργάστηκε ως παλαιοπώλης στο Μοναστηράκι (οδός Αιόλου 9) όπου γνώρισε εκ των έσω τον χώρο του εμπορίου και τα αρχαία αντικείμενα της εποχής, όπως φορεσιές και κοσμήματα που τότε οι άνθρωποι τα πετούσαν. Μετά από 11 χρόνια στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το 1960, επέστρεψε στο Μεσολόγγι όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα και έκτοτε διατηρεί ένα βιβλιοπωλείο σε κεντρικό σημείο της πόλης. Πλέον, σε ηλικία 83 ετών κατέχει την μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων που αφορούν το Μεσολόγγι, συμμετέχει ενεργά στις πολιτιστικές και γενικά απολαμβάνει τους κόπους της ζωής του μαζί με τα παιδιά, τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του που έχουν την τύχη να ακούν τις μοναδικές ιστορίες του.

Ο Βασίλης Τσαρούχης γεννήθηκε το 1934 στην Αρτοτίβα Ναυπακτίας το 1949 ήρθε στην Αθήνα και δούλεψε 11 χρόνια στο παλαιοπωλείο του- Πανά- οδός Αίολου στο μοναστηράκι [ το παλαιοπωλείο συνεχίζει να λειτουργοί & σήμερα στην ίδια θέση ο συνάδελφος του κ Θ. Τζαμάλας ], Από εκεί έχουν περάσει όλες η αυθεντικές φορεσιές& τα κοσμήματα τους, άλλες της μετέτρεψαν σε τσάντες ! μαξιλάρια! Καπέλα! Ακόμα και κουρελόπανα!!! Άλλες πουλήθηκαν στο εξωτερικό η σε χορευτικά –ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ- κλπ

Από τον Βασίλη έχω μάθει αρκετές ιστορίες για την τότε κατάσταση πως με τα σακιά τα πουλούσαν οι άνθρωποι φορεσιές κοσμήματα & ότι άλλο –άχρηστο – για να ντυθούν τα φράγκικα, το 1960 εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι όπου ασχολήθηκε με τα βιβλία, [κατέχει την μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων που αφορούν το Μεσολόγγι] --Με τον Βασίλη Τσαρούχη έχουμε φιλία οικογενειακή 33 χρόνια. Τον ευχαριστώ πολύ για της όμορφες φορεσιές που μου χάρισε αλλά πιο πολύ για τα όσα έμαθα κοντά του τόσα χρόνια που χρειάζονται δεκάδες ώρες βίντεο να τα γράψω,

 

Νίκος Πλακίδας Μεσολόγγι 24-10-2017

Ο Βασίλης Τσαρούχης ήταν ένας σταθερός φανατικός αναγνώστης και συνδρομητής της ‘’ΦΩΝΗΣ του ΠΛΑΤΑΝΟΥ’’ στα εικοσι χρόνια κυκλοφορίας της .

ΜΠΑΡΜΠΑ ΒΑΣΙΛΗ  Η  ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Σε μια σπάνια καταγραφή του Νίκου Πλακίδα, ο Βασίλης Τσαρούχης μιλά για τα δύσκολα παιδικά χρόνια στο ορεινό χωριό της Ναυπακτίας, για τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, το πέρασμά του από την Αθήνα καθώς και τις εμπειρίες του από το επάγγελμα του παλαιοπώλη.

 

 

 
Διαφήμιση