headerphoto
Διαφήμιση
Η κρήνη του Κοινού των Αιτωλών. PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 06 Αύγουστος 2020 19:51

 

Αιώνες τώρα αναβλύζει τα γάργαρα νερά της στις υπώρειες του δασωμένου λόφου. Στα νερά της καθρεπτίζεται ο αρχαίος κόσμος που μπορεί να χάθηκε από το προσκήνιο της Ιστορίας, αλλά δεν παραλείπει να μας υπομιμνήσκει την ακατάλυτη σχέση του παρόντος με τον απώτερο παρελθόν, με χίλια δυο, ορατά και αόρατα νήματα. Η πηγή είναι πραγματικό κομψοτέχνημα, και είναι απορίας άξιο πως το νερό συνεχίζει 2.500 χρόνια την καθαρτήρια διαδρομή του. Την κρήνη κατασκεύασαν τον 4ο αιώνα π.Χ, οι Αιτωλοί πάνω σε μια φυσική πηγή. Πρόκειται για ένα μεγάλο φρέαρ, διαστάσεων 6μx3,60μ από αριστοτεχνικά καλοδουλεμένους ογκόλιθους ντόπιας πέτρας. Η γειτνίαση της κρήνης με το μεγάλο ιερό του Θερμίου Απόλλλωνος καθώς και τα ενεπίγραφα λίθινα μέλη στηλών που βρέθηκαν πίσω από την κρήνη, (αφορούν ψηφίσματα του Κοινού των Αιτωλών), υπογραμμίζουν την ιερότητα που της απέδιδαν οι αρχαίοι κάτοικοι του Θέρμου. Σε μικρή απόσταση από την κρήνη βρίσκεται μέγας βωμός πάνω στον οποίο προσφέρονταν θυσίες στον ζωοδότη θεό, όπως και όταν η θρησκεία των αρχαίων μας προγόνων το καλούσε. Το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Αιτωλών, με τους ναούς, τις στοές, το βουλευτήριο και την ιερή κρήνη, περιβαλλόταν από μέγα τείχος τα ίχνη του οποίου διακρίνονται καθαρά μέχρι σήμερα. Ο Θέρμος έπαψε να υπάρχει μετά τις δυο «επισκέψεις» των Μακεδόνων, το 218 και το 206 π.Χ, όταν πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε από τον Φίλιππο Ε΄. Με την διάλυση της Αιτωλικής Συμπολιτείας, μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση (167 π.Χ) ο χώρος εγκαταλείπεται και ερημώνεται.
Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του περιβόλου εντός των τειχών δεν έχει ακόμα ανασκαφεί. Τα σημάδια της εγκατάλειψης του είναι προδήλως ορατά. Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν σταματήσει από το 2015, παρά τα αξιόλογα μέχρι τότε ευρήματα, τα οποία εκτίθενται στο νέο Μουσείο. Κονδύλια δεν περισσεύουν για τον πολιτισμό, ο οποίος ποτέ δεν αποτελούσε προτεραιότητα της κυβερνώσας παράταξης. Περισσότερο παραμελημένος και στο περιθώριο είναι ο πολιτιστικός τουρισμός, εκείνη δηλαδή η μορφή περιήγησης στην οποία το βασικό κίνητρο του επισκέπτη είναι η επίσκεψη σε πολιτιστικά αξιοθέατα προκειμένου να μάθει, να ανακαλύψει και να βιώσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
-Πόσα άραγε θα μπορούσε να μας διηγηθεί η αρχαία κρήνη αν οι σύγχρονοι Έλληνες μπορούσαμε να ακούσουμε την φωνή της;
-Δεν είναι άδικο για τους θησαυρούς του αρχαίου Θέρμου, να μένουν στο περιθώριο και την λήθη, ενώ θα μπορούσαν να φωτίσουν την σκέψη των νέων Ελλήνων που είναι οι φυσικοί κληρονόμοι του του λαμπρού εκείνου πολιτισμού;

Περικλής Δ. Καπετανόπουλος

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, ουρανός, φυτό, γρασίδι, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

 
Διαφήμιση