headerphoto
Διαφήμιση
Τιμή στους Αγωνιστές του 1821: Θύμιος - Αναγνώστης Ξύδης. Με χωριό καταγωγής τον Σίμο, ή Σύμη Ναυπακτίας PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 17 Ιούλιος 2020 14:25

 Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομοΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

 

Toύ Περικλή Καπετανόπουλου-Δημοσιογράφου Ιστορικού Ερευνητή

Ένας από τους σημαντικούς οπλαρχηγούς της Ναυπακτίας, ίσως ο μοναδικός εγγράμματος, ήταν ο Θύμιος - Αναγνώστης Ξύδης. Με χωριό καταγωγής τον Σίμο, ή Σύμη, έδρασε στη Ρούμελη και την Πελοπόννησο και βρήκε τον θάνατο μαχόμενος ενάντια στον Ιμπραήμ Πασά, στις 6 Απριλίου 1825, μαζί με άλλους 600 Ελληνες αγωνιστές. Τυφλωμένοι από το φανατισμό και το μίσος η κυβέρνηση Κουντουριώτη, διόρισε αρχηγό των Ελληνικών Στρατευμάτων έναν...πλοίαρχο, εντελώς άμαθο και ακατάλληλο για πόλεμο στη στεριά. Ο αρχιστράτηγος του Μοριά, Θ.Κολοκοτρώνης βρισκόταν φυλακισμένος, και οι Ρουμελιώτες οπλαρχηγοί που είχαν περάσει στην Πελοπόννησο είχαν επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό και πλιάτσικο κατά των αντιπάλων της Κυβέρνησης. Έτσι βαθιά διαιρεμένοι οι Ελληνες, με αρχηγό έναν θαλασσινό, χωρίς ηθικό, χωρίς τον φυσικό αρχηγό των όπλων του Μοριά, παρατάχθηκαν απέναντι σε ένα στρατό, που ακολουθούσε την τελευταία λέξη της στρατιωτικής ευρωπαϊκής τακτικής, είχε Ευρωπαίους εκπαιδευτές, κυρίως Γάλλους και διέθετε ιππικό και πυροβολικό.
Ας δούμε όμως την περιγραφή της μάχης, που έπεσε μαχόμενος ηρωικά ο Θύμιος Ξύδης, όπως την περιγράφεται από τον συγγραφέα Ηλία Καραμπάτσο, καταγόμενο από την περιοχή:

"Η ελληνική παράταξη στο Κρεμμύδι είχε ελαφρώς ημικυκλικό σχήμα. Κατά τον αείμνηστο Ιστορικό Αλέκο Μπαλτά, το δεξιό μέρος της παράταξης βρισκόταν στη θέση Ριζά του Μαγκλαβά, ταμπουρωμένο πίσω από μεγάλα δέντρα, πάνω από τη θέση Κουφόλογγος. Εκεί βρισκόταν το σώμα του στρατηγού Νικόλα Γεωργακόπουλου με τους αγωνιστές της περιοχής μας και πλάι του τα σώματα του Χριστόδουλου Μέξη, του Χατζηστεφανή, του Κοντογιάννη, του Βοτσιάρη. Η ελληνική γραμμή συνεχιζόταν ελαφρώς ημικυκλικά με το κοίλο μέρος προς τη θέση Πέντια!
Το κέντρο της παράταξης κατείχε ο Σκούρτης και ήταν το βαθύπεδο στη θέση Γλαντζινορεμα! Το αριστερό μέρος της παράταξης κατείχαν οι Σουλιώτες Κωνσταντίνος Μπότσαρης, Κίτσος και Γιώργος Τζαβέλας με τον οπλαρχηγό Χατζηχρήστο και τον Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο από το Άργος,κ.α.
Ο Ιμπραήμ δεν άργησε να διαπιστώσει ότι το αδύνατο σημείο της ελληνικής παράταξης ήταν το κέντρο, όπου βρίσκονταν ανοχύρωτοι (άγνωστο για πιο λόγο) οι άνδρες του Σκούρτη που άκουγαν σαστισμένοι τις δοσμένες με… ναυτικούς όρους διαταγές του! Έτσι έριξε εκεί το βάρος των επιθετικών προσπαθειών του ο Ιμπραήμ. Ενώ το αιγυπτιακό πεζικό διασπούσε με εφ’ όπλου λόγχη το κέντρο των Ελλήνων, το ιππικό κάλπαζε μέσα από μια χαράδρα πίσω από τα Χατζέικα υψώματα δεξιά από το Γλαντζινόρεμα, η οποία θεωρείται αδιάβατη για ιππείς! Έτσι βρέθηκε στις πλευρές των οχυρωμένων επαναστατών, που ως εκείνη τη στιγμή προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον Σκούρτη. Ειδικά το αριστερό μέρος της ελληνικής παράταξης υπερφαλαγγίστηκε από τους καβαλάρηδες του Ιμπραήμ και στράφηκε για να γλιτώσει στο δάσος με τις βελανιδιές προς τα Χίλια Χωριά! Το δε δεξιό μέρος απομονώθηκε πάνω από τον Κουφόλογγα. Κι όμως το σώμα του Μοθωναιου στρατηγού Νικόλα Γεωργακόπουλου με τους δικούς μας ντόπιους αγωνιστές, που από την πρώτη στιγμή δεν δείλιασε -όπως άλλα- στη θέα των 3000 πεζών ανδρών, 400 ιππέων και των τεσσάρων πεδινών πυροβόλων, πολέμησε ηρωικά μέχρι τέλους! Μέχρι τις 3 το απόγευμα που έπιασε δυνατή Απριλιάτικη βροχή και οι Αιγύπτιοι αποσύρθηκαν…. Ήταν 6 Απριλίου 1825, Κυριακή του Θωμά!
Ο ατρόμητος Νικόλας Γεωργακόπουλος πιάστηκε τελικά μετά την σχεδόν 7ωρη μάχη αιχμάλωτος μαζί με άλλους οπλαρχηγούς. Όπως τον Χατζηχρήστο και τον Ζαφειρόπουλο.Ο Ιμπραήμ αργότερα δεν θέλησε με τίποτα να ανταλλάξει τον ατρόμητο Χιλίαρχο Γεωργακόπουλο με άλλους αιχμαλώτους και έτσι πέθανε στην υγρή και σκοτεινή φυλακή της Μεθώνης από τις κακουχίες!

 
Διαφήμιση