headerphoto
Διαφήμιση
Παρεμβάσεις για τις ανεμογεννήτριες στην ορεινή Ναυπακτία PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 12 Μάιος 2020 15:31

 

https://2.bp.blogspot.com/-_JOQTcoXa6U/W7KzYd1WVKI/AAAAAAAAEaY/K5tg456CiqsiIcI0xH4vGgCWr8ht5U7QACLcBGAs/s640/1.%2Bthermo.jpg

 

 

Ανακοίνωση και ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Το θέμα της τοποθέτησης ανεμογεννητριών σε πολλά από τα βουνά της Ναυπακτίας, ετέθη στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Στο στάδιο των ανακοινώσεων, ο δημοτικός σύμβουλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Νίκος Δημητρόπουλος ανέγνωσε μία προσωπική του ανακοίνωση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα, χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση όπως σημείωσε προς την κυβέρνηση.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Η  ανακοίνωσή μου έχει να κάνει με την αδεία  παραγωγής που εξέδωσε η ΡΑΕ για αιολικό σταθμό στη θέση κοκκινιά,  βουνό ακριβώς πάνω από το φράγμα του Ευήνου  που υδροδοτεί την πρωτεύουσα,  μεταξύ των χωριών Κλεπάς και Αράχοβας . Είναι γνωστό ότι όλες σχεδόν οι βουνοκορφές της Ναυπακτίας είναι καπαρωμένες για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες  βαρέως τύπου. Το δε νέο νομοσχέδιο  για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις   επισπεύδει την καταστροφική και άναρχη διασπορά αυτών των ανεμογεννητριών.

Σε ανάρτηση που έκανε ο υπουργός του περιβαλλοντοκτόνου Νομοσχεδίου κ. Χατζηδάκης,  με τις γνωστές ακραίες  νεοφιλεφιλελεύθερες θέσεις του, για να δικαιολογήσει το νομοσχέδιό του εν μέσω πανδημίας Κορωνοιού  όταν όλοι ψάχνονται πως θα προστατευόσουν το περιβάλλον, θεώρησα σκόπιμο να κάνω τον παρακάτω σχολιασμό.

«Κύριε Υπουργέ θα είχαν μια αξία αυτά εάν είσαστε ειλικρινής. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω την Ορεινή Ναυπακτία. Σε όλες τις κορυφές προβλέπονται πυκνό δίκτυο ανεμογεννητριών σε όλα τα βουνά. Αυτό όμως που διαφοροποιεί την κατάσταση είναι ότι στο μέσον είναι η λεκάνη απορροής του Ευήνου ποταμού και στο κέντρο της είναι το τεράστιο φράγμα που υδροδοτείται η Πρωτεύουσα με διακόσια εκατομμύρια κυβικά νερό το χρόνο. Κάθε ενδιαφερόμενος καταθέτει περιβαλλοντική μελέτη μόνο για το σημείο που θέλει να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες, χωρίς να υπάρχει μια συνολική μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις συνδυαστικά με τους υπόλοιπους  και  με το μεγάλο αυτό φράγμα. Έτσι μιλάμε για τεράστια βλάβη που δεν αφορά μόνο εμάς που προσπαθούμε χρόνια να στήσουμε επιχειρήσεις με οικολογικές και περιβαλλοντικές αναφορές, αλλά και την υδροδότησή σας. Θα πίστευα ότι πράγματι σας ενδιαφέρει η αλήθεια και το περιβάλλον, αν παγώνατε όλες τις διαδικασίες και δίνατε εντολή στις υπηρεσίες σας να κάνουν μια τέτοια μελέτη ώστε να καταδείξει πραγματικά τι πρέπει να γίνει. Δεν θα το κάνετε όμως γιατί είστε δέσμιοι των συμφερόντων που πιέζουν και απλά δεν σας νοιάζει.»

Όπως γίνεται αντιληπτό η ορεινή Ναυπακτία μένει ανυπεράσπιστη σε αυτόν το μεγάλο κίνδυνο και εδώ φαίνεται  ρόλος ορισμένων  κατά το σκοτεινό έτος του 2010 όπου πρωτοστάτησαν στο να μην παραμείνει ένας ορεινός Δήμος, ώστε  σήμερα να υπερασπιστεί  τον τόπο μας. Δεν έπρεπε να υπάρχει καμία επίσημη φωνή.  Υπήρχαν προφανώς πλέον άλλα σχεδία,  αλλά και υπόγειες διαδρομές  που συνεχιστήκαν και μετά, στις πλάτες  μας.

Οι ελπίδες μας, ο Δήμος  Ναυπακτίας  να υπερασπιστεί τον τόπο μας είναι μικρές καθότι εδώ μέσα υπάρχουν σύμβουλοι που δεν θέλουν να ακούνε για ορεινή Ναυπακτία ή είναι εντελώς αδιάφοροι.

Επαφίεται λοιπόν η τύχη των βουνών μας σήμερα στη νέα Διοίκηση και κυρίως σε εσάς  κύριε Δήμαρχε. Ασχέτως τι πιστεύουμε ο καθένας μας για τα αιολικά πάρκα, πρέπει τουλάχιστον να προβείτε σε ενέργειες ώστε να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες αδειών κλπ, με σκοπό  να υπάρξει μια περιβαλλοντική μελέτη,  ενιαία για το  σύνολο των επιπτώσεων στο περιβάλλον στην οικονομία γενικότερα, με σκοπό  να μπει μια τάξη. Εν ανάγκη να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες ( ασφαλιστικά μετρά κλπ) για να γίνει αυτό κατορθωτό.

Να είναι καθαρή, η ανατολή  και τα ηλιοβασιλέματα  στα βουνά μας και για μας και τους επισκέπτες μας που έρχονται να δούνε λίγη  φύση. Θα είναι σημαντική αυτή η προσφορά σας στον τόπο μας,  γι αυτούς που μας τον παρέδωσαν πλούσιο και άρτιο, αλλά και για τις επόμενες γενεές.

Ιστορική ευθύνη μου επιβάλει να προασπίσω αυτή την δύσκολη στιγμή τα συμφέροντα του τόπου μου και αυτός ήταν και ο λόγος  που εδώ και πολλά χρόνια υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση  από διάφορες πολιτικές και τεχνοκρατικές θέσεις  και το οφείλω σε όλους και ιδιαίτερα σε ανθρώπους που μαζί αγωνιστήκαμε, ορισμένοι εκ των οποίων δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή».

Η ερώτηση

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γρηγόρης Σκαρλάτος, κατά το στάδιο των ερωτήσεων, ζητώντας ενημέρωση από το δήμο σχετικά με τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για τοποθέτηση ανεμογεννητριών πάνω από το χωριό της Αράχοβας. Στην απάντησή του ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας σημείωσε πως έως ώρας στο δήμο δεν έχει αποστέλλει κάτι που να τον ενημερώνει επίσημα για την τοποθέτηση νέων, πέραν από αυτές που ήδη επίσημα γνωρίζουμε, δεσμεύτηκε όμως ότι όταν κάτι τέτοιο θα συμβεί τότε θα ενημερώσει και το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και τις τοπικές κοινότητες. Ο δήμαρχος βέβαια δεν παρέλειψε να πει πως κάτι τέτοιο δεν γινόταν πάντα κατά το παρελθόν, σημειώνοντας επίσης πως ο δήμος αυτό που μπορεί να κάνει είναι να εκφράσει άποψη, η οποία όμως μπορεί από τους αρμοδίους να παρακαμφθεί καθώς αποτελεί διαδικασία γνωμοδοτικού χαρακτήρα.

Πηγή:''ΕΜΠΡΟΣ''

 
Διαφήμιση