headerphoto
Διαφήμιση
Αιτωλοακαρνανία: “Δεν θα λειτουργήσει φέτος ο τουρισμός έστω και κατ’ ελάχιστο” PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 29 Απρίλιος 2020 21:21

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, ωκεανός, σπίτι, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

 

Δεν θα ανοίξουν ξενοδοχεία

  • Προβληματισμός για τους νέους κανόνες σε ξενοδοχεία και καταλύματα
  • Σε φάσεις το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς
  • Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει φέτος ο τουρισμός έστω και κατ’ ελάχιστο, λέει ο πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κωστακόπουλος

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Καθώς προετοιμάζεται η οικονομία για την επανεκκίνηση μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με το restart στον τουρισμό. Και αυτό γιατί η φετινή πορεία του τουρισμού, που άμεσα και έμμεσα δημιουργεί το 30% του ΑΕΠ, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό της ύφεσης για το 2020. Οι τουριστικές όμως επιχειρήσεις και κυρίως τα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ένα νέο καθεστώς, όπου η λειτουργία των επιχειρήσεων θα συνδυαστεί με αυστηρά προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό. Πόσο όμως βιώσιμο για τις επιχειρήσεις θα είμαι ένα σχήμα που θα μοιάζει περισσότερο με υγειονομική και όχι τουριστική μονάδα;Η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο δεν έχει βρεθεί ακόμη…

Ο πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κωστακόπουλος μιλώντας στο ΔΥΤΙΚΑ FMκαι το Δημήτρη Παπαδάκη εμφανίστηκε απαισιόδοξος. «Μιλάμε για έναν τομέα ο οποίος προσφέρει το 30% περίπου του ΑΕΠ της χώρας, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για πάρα πολύ μεγάλα μεγέθη.Στα στενά πλαίσια της Αιτωλοακαρνανίας αυτό το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο, αλλά και εδώ θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα. Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες που λειτουργούσαν στην περιοχή με εισερχόμενο από το εξωτερικό τουρισμό, οι οποίες δεν θα ανοίξουν» ανέφερε ο Χρ. Κωστακόπουλος.

kostakopoulos-ekloges1

Ο πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κωστακόπουλος

«Υπάρχει ένα ζήτημα γενικότερο στη χώρα, το οποίο θα είναι κατά την άποψή μου πολύ μεγάλο και καταστροφικό για την οικονομία και για τις επιχειρήσεις. Δεν πιστεύω ότι ο τουρισμός θα μπορέσει να προσφέρει ή να λειτουργήσει φέτος έστω και κατ’ ελάχιστο, γιατί αν δούμε τις χώρες προέλευσης των τουριστών τα προηγούμενα χρόνια είναι χώρες που πλήττονται πάρα πολύ από τον κορονοϊό και είναι πάρα πολύ δύσκολο μέχρι να ετοιμαστούν τα πιστοποιητικά υγείας, να δούμε αν θα είναι διακρατικά ή αν θα είναι ευρωπαϊκά, να δούμε τους όρους που θα δουλέψουν τα ξενοδοχεία, δηλαδή θα είναι ένα δωμάτιο κενό και ένα δωμάτιο θα δίνουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι το 90% των ξενοδοχείων της χώρας είναι μέχρι 45 δωμάτια, που σημαίνει πραγματική φιλοξενία και επαφή με τους πελάτες μας» σημείωσε ο Χρ. Κωστακόπουλος, ενώ σχολίασε αρνητικά την πιθανότητα να αναπληρωθούν οι απώλειες στον κλάδο από το εσωτερικό τουρισμό. «Ακούω ακόμη απλουστευμένη λογική ότι θα το καλύψουμε από τον εσωτερικό τουρισμό. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ο εσωτερικός τουρισμός έτσι κι αλλιώς μετά από τόσα χρόνια κρίσης ήταν χαμηλά αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσει τα εκατομμύρια του εισερχόμενου τουρισμού που θα ερχόταν σε κανονικές συνθήκες. Ας είμαστε λίγο πραγματιστές» είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τους νέους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχείων στην μετάlockdownεποχή σχολίασε: «Φανταστείτε ένα ξενοδοχείο, το οποίο έχει 45 δωμάτια και ότι αυτά τα δωμάτια θα πρέπει να είναι κενά τα μισά, φανταστείτε ότι δεν θα μπορούμε να δώσουμε πρωινό σε μπουφέ ή μεσημεριανό ή βραδινό, που σημαίνει πολλαπλάσιο κόστος προσωπικού, φανταστείτε τι θα συμβεί όταν ο πελάτης μας θα μας βρει με μία μάσκα ή ένα τζάμι μπροστά στην ρεσεψιόν και να μην μπορούμε να κάνουμε την κουβέντα μας και τη φιλοξενία μας, όπως πρέπει».

Ως προς τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου ο πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας εμφανίστηκε αισιόδοξος, επειδή όπως ανέφερε υπάρχει μια σοβαρή και θεσμική ηγεσία στον κλάδο, ΣΕΤΕ, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο κτλ, που βλέπει τα πράγματα σφαιρικά και όχι μόνο συνδικαλιστικά.

Ωστόσο ο Χρ. Κωστακόπουλος υπενθύμισε ότι «οι ξενοδόχοι ήταν αυτοί που στα χρόνια της κρίσης  υπογράψανε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους εργαζόμενους, γιατί δεν είχαν πάθει την καταστροφή που είχαν πάθει οι άλλοι κλάδοι και βεβαίως δεν είχαμε απολύσεις, δεν είχαμε μειώσεις μισθών.Σύμφωνα με το Χρ. Κωστακόπουλοθα πρέπει οι επιχειρήσεις του κλάδου να στηριχθούν με μειώσεις φόρων, με δοσοποίησηφόρων μακρύτερα μέσα στο χρόνο και βέβαια με κεφάλαια κίνησης.

«Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να δοθεί ρευστότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, γιατί μιλάμε για επιχειρήσεις με πολύ μεγάλα πάγια, μιλάμε για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν προσωπικό και ας μην ξεχνάμε δεν είμαστε πολυεθνικές. Εμάς μας ενδιαφέρει όλο το πλέγμα, γι’ αυτό θα πρέπει όλο αυτό να είναι μία οργανωμένη διαδικασία και προς τις δύο πλευρές, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο Χρ. Κωστακόπουλος και υπογράμμισε ότι η Πολιτεία πρέπει να δει με προσοχή το όλο θέμα γιατί ανοίγουν ζητήματα. «Δηλαδή όταν εγώ θα πρέπει το πρωινό μου να το συσκευάσω σε κάθε έναν πελάτη ξεχωριστά και να του το προσφέρω στο δωμάτιο, δεν μπορώ να έχω το ίδιο προσωπικό…» είπε με νόημα ο Χρ. Κωστακόπουλος, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό αφελληνισμό του κλάδου.«Εμείς οι μικροί ξενοδόχοι, οι Έλληνες ξενοδόχοι ήμασταν στα συλλογικά όργανα και ήμασταν υποχρεωμένοι -με τη θέλησή μας βέβαια- να εφαρμόζουμε τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, όταν αυτά πάνε σε πολυεθνικές και σε funds, δεν θα υπάρχει τίποτα από αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Σε φάσεις το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς

Σε διαδοχικές φάσεις προετοιμάζεται το restart της τουριστικής αγοράς και η προσπάθεια για τη σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας. Στη “ζυγαριά” φορέων και επιχειρηματιών του Τουρισμού μπαίνουν δύο κρίσιμα προαπαιτούμενα: αφενός η υγειονομική ασφάλεια και η διαχείριση πιθανών εισερχόμενων κρουσμάτων όταν αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αφετέρου η ανάγκη για επαναφορά της ταξιδιωτικής ροής και των τουριστικών εσόδων (σημειώνεται πως πέρσι οι εισπράξεις από τον Τουρισμό άγγιξαν τα άγγιξαν τα 18,2 δισ. ευρώ και καταγράφηκαν 31,3 εκατ. αφίξεις, με την συνολική έμμεση προσφορά στο ΑΕΠ να φτάνει το 30%).

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, δείχνει να έχει “κλειδώσει” το σταδιακό άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων, αρχικά αυτών δωδεκάμηνης λειτουργίας από τον Ιούνιο και από τον Ιούλιο των εποχικών εποχιακών τουριστικών καταλυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, κομβικής σημασίας θα είναι οι αποφάσεις για τις αερομεταφορές, οι συνθήκες που θα επικρατούν στις πτήσεις και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι αεροπορικές εταιρείες. Επιπλέον το πλαίσιο ασφαλείας που θα διέπει τα ξενοδοχεία και την τουριστική βιομηχανία. Τρίτον, οι συμφωνίες των touroperators με τους ξενοδόχους σε επίπεδο τιμών για την επανέναρξη της ροής από το εξωτερικό.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας

Δεδομένη θεωρείται η επιβολή κανόνων στη λειτουργία των ξενοδοχείων, αλλά και σε μέρη με υψηλή συγκέντρωση. Αναμένονται, πιο συγκεκριμένα, ρυθμίσεις για τα καταλύματα με μεγάλο αριθμό δωματίων, πόσος κόσμος θα επιτρέπεται στις πισίνες, πως θα λειτουργούν οι μπουφέδες πρωινού και γευμάτων, ποιες θα είναι οι αποστάσεις στις παραλίες και στα τουριστικά λεωφορεία, πόσοι επισκέπτες θα επιτρέπονται στα μουσεία και στους κλειστούς πολιτιστικούς χώρους.

Χαρακτηριστικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων ΚΥΚΛΟΣ, σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Τουρισμού ζητά θερμομέτρηση των επισκεπτών κατά την άφιξη ή άλλη μέθοδος ελέγχου, ελάχιστη προσωπική επαφή μεταξύ πελατών και εργαζομένων, check-in και τα check-out χωρίς παρουσία προσωπικού, διακοπή της υπηρεσίας δωματίου, μείωση των περιεχόμενων των δωματίων, όπως τα μίνι μπαρ, πρωινό αλά καρτ, ραντεβού για τη χρήση του γυμναστηρίου κ.ά. Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων από την πλευρά της ζητά τα υγειονομικά μέτρα που θα τεθούν να είναι ανάλογα της μορφής και των χαρακτηριστικών της κάθε τουριστικής επιχείρησης.

Επίσης σημαντικό είναι τι θα γίνει τελικά με το “υγειονομικό διαβατήριο”, εάν θα είναι απαραίτητο, πότε θα γίνεται και αν θα είναι απαραίτητο και κατά την έξοδο από τη χώρα.

Πηγή:''ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ''

 
Διαφήμιση