headerphoto
Διαφήμιση
Γεύματα σε γιατρούς και αστέγους προσφέρει η Μαρία Λόη PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 15 Απρίλιος 2020 22:20

 

 15 Απριλίου, 2020

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Γεύματα σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία του Μανχάταν προσφέρει καθημερινά η Ελληνίδα σεφ και ιδιοκτήτρια του «Loi Estiatorio».

Κρατώντας τσάντες με ατομικές μερίδες από σπανακόπιτα, ντολμάδες, φακές και σούπες, η Μαρία Λόη και οι συνεργάτες της, τις παραδίδουν καθημερινά στο ΝΥU Langone, στο Lenox Hill, στο Floatin Hospital, ενώ την Πέμπτη θα πάνε και στο Columbia.

«Εχω ξεκινήσει αυτή την πρωτοβουλία για περισσότερο από ένα μήνα τώρα. Στην αρχή οι γιατροί ήταν πιο χαρούμενοι, χαμογελούσαν. Οσο περνούν οι μέρες, είναι πιο κουρασμένοι. Σου λένε ευχαριστώ μέσα από την ψυχή τους αλλά έχουν αυτή τη θλίψη στα μάτια τους.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι στην πρώτη γραμμή. Κάποιοι μου λένε ότι είμαι κι εγώ, αλλά είμαι πιο πίσω στην πρώτη γραμμή».


Η φωτογραφία είναι παραχώρηση στον ΕΚ του Justin Clair

Η ίδια επισημαίνει πάντως τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προϊόντα και πρώτες ύλες αλλά και την βοήθεια που δέχεται από τους Ελληνες προμηθευτές ώστε να μπορεί να συνεχίζει να μαγειρεύει. «Πλέον είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Δεν μπορείς να βρεις πρώτες ύλες για μαγείρεμα. Ευτυχώς είμαι τυχερή γιατί οι Ελληνες με στηρίζουν και βοηθάνε. Εχω λάβει προϊόντα από το Σπάρτα (λάδι), το Νουνός, το Ηπειρος, o Φραγκιαδάκης από τη Βοστώνη, το Αθήνα (λάδι). Ακόμη και ο Ιταλός ιδιοκτήτης του Illy Café μου έδωσε καφέ και τους πηγαίνω μαζί με το φαγητό» μας λέει η Ελληνίδα σεφ.

Εξω από το εστιατόριο, μπροστά στην πόρτα, έχει τοποθετήσει ένα γάντζο και μια επιγραφή που λέει: «Φαγητό για αστέγους». Εκεί κρεμάει κατά την διάρκεια της ημέρας σακούλες με φαγητό αλλά και το βράδυ πριν κλείσει. «Πρώτα οι άστεγοι στη γειτονιά ήταν δεκαπέντε, τώρα είναι πλέον πάρα πολλοί», τονίζει.

Πώς όμως καταφέρνει να τα βγάλει πέρα με τους υπαλλήλους; Οι πελάτες στη γειτονιά προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν. Κάποιοι αγοράζουν επιταγές δώρου για να τις δώσουν σε φίλους που θα τις χρησιμοποιήσουν στο μέλλον όταν θα ανοίξουν και πάλι τα μαγαζιά και έτσι να ενισχύσουν την επιχείρηση. «Με τον τρόπο αυτό μπορώ να πληρώσω όσους δουλεύουν αυτό το διάστημα στην κουζίνα.

Η φωτογραφία είναι παραχώρηση στον ΕΚ του Justin Clair

 

Οι γείτονες και φίλοι της Μαρίας Λόη Τζάστιν και Αντζελα Κλερ ξεκίνησαν μέσω του «Gofundme» ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των εστιατορίων με τον τίτλο «Βοήθησε ένα εστιατόριο, τάισε έναν γιατρό».

«Το μαγαζί χάνει χρήματα, αλλά δεν θέλουμε χάσουμε ζωές. Πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Ετσι με έμαθε ο πατέρας μου και η μάνα μου. Εχω καλή ομάδα και δουλεύουμε με χαρά. Η ψυχή, η καρδιά και η αγάπη μπαίνει μέσα στο φαγητό» επισημαίνει η κ. Λόη.

Τα φαγητά που διανέμει η Ελληνίδα σεφ φτιάχνονται με βιολογικά προϊόντα. Σπανακόπιτες, όσπρια, σούπες, μπιφτέκια, όλα συνοδευόμενα από λαχανικά. «Ετσι θα κρατήσουμε τη διατροφή μας σε ισορροπία και θα βοηθήσουμε το σύστημά μας να είναι υγιές», συμπληρώνει.

Η ίδια, αναφέρεται και στην Ελλάδα τονίζοντας πως η ιστορία με τον κορωνοϊό ίσως είναι μια ευκαιρία να ξαναγυρίσουμε στην υγιεινή διατροφή. «Πρέπει να σταματήσουν οι αγρότες να βάζουν λιπάσματα στα χωράφια. Κι εγώ αγρότισσα ήμουν και ξέρω. Μπορείς να βγάλεις το κορίτσι απ’ το χωριό, αλλά όχι το χωριό απ’ το κορίτσι. Αυτό είμαι εγώ. Δεν θα φύγω ποτέ από το Θέρμο και ούτε από το χωράφι μου. Να γυρίσουμε σε αυτά που έκαναν οι γιαγιά δες και οι παππούδες μας, να τρώμε βιολογικά και να εξάγουμε βιολογικά. Έχουμε τα καλύτερα προϊόντα και την καλύτερη διατροφή στον κόσμο.


Φωτογραφία “Chef Loi”

πηγή:Εθνικός Κήρυξ / The National Herald

 

 
Διαφήμιση