headerphoto
Διαφήμιση
Σπύρος Παπασπύρου: ο διάσημος Ναυπάκτιος επιστήμονας γιά τόν Κορονοιό PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 14 Μάρτιος 2020 21:59

https://www.hygeia.gr/wp-content/uploads/2018/01/1325-papaspyrou.png

Αγαπητοί φίλοι,

Αισθάνομαι την υποχρέωση ως λειτουργός και εγώ της Υγείας από την σκοπιά του Ωτορινολαρυγγολόγου, να καταθέσω και να υποδείξω συμπληρωματικά των όσων ακούγονται και γράφονται σχετικά με την επιδημία του Κορωνοιού 2019 - nCoV.

, Τα δάχτυλα και τα νύχια μας και ειδικότερα τα μεσοδακτύλια είναι «κατασκηνώσεις» των μικροβίων και των ιώσεων, πρόσφατα και του κορωνοιού. Η σύσταση , συμπληρωματικά, κατ’ εμέ είναι 2 και 3 φορές την ημέρα πλύσιμο των χεριών, ιδίως των ονύχων και των μεσοδακτυλίων με σαπούνι. με ένα σφουγγαράκι οπως κάνουμε εμεις οι χειρουργοί προτού φορέσουμε αποστειρωμένα γάντια για να ξεκινήσουμε την επέμβαση Το στέγνωμα των χεριών να γίνεται με χάρτινες χειροπετσετες μιας χρησεως Στο τελος αυτης της διαδικασιας η επάλειψη με μια μικρή ποσότητα καθαρού οινοπνεύματος.των χεριών σας σας αποστειρώνει στο μέγιστο βαθμό 

Δεύτερον, το τιμόνι του αυτοκινήτου σας και ο λεβιές ταχυτήτων είναι επίσης υποσταθμοί αναπαραγωγής μικροβίων από πιθανή μεταφορά από τα χέρια σας και γιατί όχι και του κορωνοιού. Και εδώ επίσης, με ένα αντισηπτικό ή λίγο οινόπνευμα να καθαρίζεται τιμόνι και Λεβιέ (αν δεν ειναι αυτόματο το κιβώτιο ταχυτήτων. )κάθε φορά που πρόκειται να οδηγήσετε.Τοσο το κινητό σας όσο και το πληκτρολόγιο του PC θα πρέπει να ρωτήσετε τους ειδικούς με ποιο τρόπο θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο αντισηπτικό καθημερινά γιατί και οι δυο συσκευές κάλλιστα μπορεί ναναι αποικίες και υποσταθμοί εκτονταδων μικροβίων και ιών γιατί όχι και κορωνοιων μετά από 3000δακτυλοκτυπηματα ημερησίως που έκαστος εξ ΗΜΩΝ διενεργεί !!! Όταν επισκεφθείτε super market. Θα φοράτε γάντια για να πάρετε το καροτσάκι που ποιος ξέρει πόσες δεκάδες πελάτες έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους πάνω στις χειρολαβές και ίσως κάποιος να κουβαλάει τον κορωνοιο !! Οι χρηματικες σας συναλαγες καλλιτερα να γίνονται με κάρτα αποφευγοντας τα χαρτονομίσματα που και αυτά έχουν αλλαξει πολλα χέρια Αν μάλιστα υπάρχει πολυκοσμία τότε επιβάλλεται να κυκλοφορήσετε και με μάσκα

Όπως βλέπετε στις μονάδες εντατικής θεραπείας στους επισκεπτες επιβάλλεται να μπουν μέσα στο θάλαμο νοσηλειας με σκουφιά, ποδονάρια και μάσκα ρινική και όχι με γάντια Αυτό σημαίνει ότι σοβαρή πύλη εισόδου είναι η μύτη και γι’ αυτό θα πρέπει να φοράμε μάσκα οπωσδήποτε όταν είμαστε σε κλειστό χώρο και είμαστε αναγκασμένοι να ερχόμαστε σε επαφή με συνανθρώπους μας σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη συνάθροιση. Μάσκα δεν φοράμε όταν περπατάμε στο δρόμο, η πηγαίνουμε για τρέξιμο ή ακόμα και στο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε μάσκες, μπορείτε να προμηθευτείτε γάζες και να ζητήσετε από τη μοδίστρα σας να σας τις τροποποιήσει σε μάσκες ή ακόμα και να σας φτιάξει υφασμάτινες (οι οποίες μπορούν και να πλένονται).Οχι πολύ παλια οι χειρουργικές μάσκες που χρησιμοποιούσαμε ήταν από γάζες Η μύτη είναι κάτι ανάλογο με τη μάχη του Έβρου που γίνεται σήμερα. Θα πρέπει, δηλαδή, εκεί να παρεμποδιστεί η εισβολή, η διασπορά και η κάθοδος προς την ενδοχώρα (ρινοφάρυγγα, τραχεία), όπου εκεί πλέον η μάχη θα έχει χαθεί. Έμφαση, λοιπόν, θα πρέπει να δοθεί πάρα πολύ στη πρώτη γραμμή άμυνας που είναι η μύτη.

Η ρινική κοιλότητα είναι ένα εργοστάσιο βιολογικών αμυντικών όπλων και μια πρώτη γραμμή αντίστασης στις μολύνσεις που προέρχονται από το περιβάλλον. Υπάρχει εσωτερικά εκατονταπλάσια επιφάνεια βλεννογόνου που επικαλύπτει όλο αυτό το πολύπτυχο «καλοριφέρ», που έχει φοβερές ικανότητες. Για παράδειγμα, ο αέρας μπορεί να εισέλθει π.χ στις Αλπεις με βαθμους 15-20 υπό το μηδέν από το περιβάλλον εισπνεόμενος, και να καταφέρει αυτό το όργανο της μύτης σαν αξιοθαύμαστο «καλοριφέρ», μετά από μια διαδρομή 20 εκατοστών να τον προωθήσει στην τραχεία με αύξηση θερμοκρασίας 50 Βαθμούς !!!! ετσι ώστε να καταλήξει στα πνευμονία μας στους 37 βαθμούς πάνω από το μηδέν έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό από τους βρόγχους του πνεύμονα.η εισπνεόμενη ποσότητα αέρος

Η πολύπτυχη κατασκευή της μύτης (ρινικές κόγχες, ιγμόρεια κ.α) εγκλωβίζει καθετί , το οποίο εισέρχεται όπως σκόνη, υγρασία, μικρόβια, ιώσεις κ.α και εδώ γίνεται η πρώτη συνοριακή μάχη του οργανισμού μας. Κάθε ιός από τη μύτη εισέρχεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και προτού κατέβει στο κατώτερο (τραχεία – πνεύμονες) δίνει πολύωρη μάχη με ειδικες δυνάμεις του οργανισμού που βρίσκονται στα χαρακώματα πρώτης γραμμής.

Πάρτε ως παράδειγμα τα μικρά παιδιά στο νήπιαγωγειο που κάθε τόσο είναι μυξιάρικα και γυρίζοντας στο σπίτι μεταδιδουν ιώσεις κυρίως στη μαμά, στον μπαμπά, και στα στα αδερφάκια τους διότι δεν είναι μόνο πάσχοντα αλλά και φορείς.

Μέσα στη μύτη και στο στόμα μας είναι περισσότερα από 150 στελέχη μικρόβιων τα οποία είναι σε χειμερία νάρκη και ενεργοποιούνται όταν έχουμε εισβολή κυρίως ιώσεων και πτώση της τοπικής άμυνας του οργανισμού. Όλα αυτά τα μικρόβια «λαγοκοιμούνται» μέσα σε μια μεμβράνη στη μύτη που λέγεται biofilm, που ουσιαστικά είναι ένα ζελέ το οποίο έχει περιχαρακώσει όλα αυτά τα εν δυνάμει συνηθισμένα μικρόβια (στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος κ.α).

Παράλληλα υπάρχουν δεκάδες αντισώματα – ειδικές δυνάμεις του οργανισμού εναντίον παρά πολλών μικροβιακών αλλά και ιογενών λοιμώξεων που δυστυχώς όμως γι αυτό τον ιό τον καινούριο όλη η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη αντισώματα. Μάλιστα ερευνητές και βιβλιογραφία αναφέρουν ότι δεν είναι μόνο ένας ο ιός αλλά και παραλλαγή του, που σημαίνει ότι αν κάποιος προσβληθεί από τον ίο αυτό σε δεύτερη φάση θα βρεθεί πιθανόν αντιμέτωπος και με τον άλλον. Με λίγα λόγια, είναι αρκετά μπερδεμένο το κουβάρι και δεν ξέρουμε που θα μας βγάλει.ακομη

Οι γονείς μας αναφέρουν ότι το παιδί μου το μυξιάρικο έγινε καλά μετά από τα μπάνια (δηλαδή τη θάλασσα) και από τη στιγμή που σταμάτησε το σχολείο.

Τι συμβαίνει; Πως το ερμηνεύουμε εμείς οι γιατροί; Πρώτον ότι σταμάτησαν οι πολλές επαφές με τα άλλα παιδιά, που λόγω σχολείου έδιναν και έπαιρναν. Δεύτερον με τις ακούσιες ρινοπλύσεις με το θαλασσινό νερό (υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου - αλάτι), επετεύχθη αποτελεσματικη τουαλέτα του ρινοφάρυγγα όχι μόνο με την απομάκρυνση των αντιμαχόμενων μικροοργανισμών στη μύτη αλλά και την εξουδετέρωση τους και την αποθάρρυνση τους ν’ αναπτυχθούν σ ένα περιβάλλον που έχει συγκέντρωση αλατιού κατάτι μεγαλύτερη από του φυςιολογικου ορού.

Το αλάτι είναι ο φονιάς των μικροβίων, διότι οσμωτικα μετακινεί όλο το νερό που έχουνε όλοι οι μικροοργανισμοί σαν κύριο συστατικό τους Έτσι αφυδατωνοντε τα κύτταρα τους και έρχεται ο θάνατος των μικροβίων.
Για παράδειγμα, οι ρέγκες και οι μπακαλιάροι έρχονται από τις Σκανδιναβικές χώρες με μπόλικο αλάτι που είναι το απόλυτο όπλο και όχι με κάποιο αντιβιοτικό ή φάρμακο που προστατεύει από επίθεση των μικροβίων στα νεκρά αυτά ψάρια.
Μην ξεχνάτε επίσης ότι οι τσοπάνηδες στα βουνά το τυρί που παράγουν το προστατεύουν με χοντρό αλάτι από οποιαδήποτε μόλυνση.

Συμπερασματικά, σήμερα στην αγορά υπάρχουν οι έξυπνες συσκευές πιεστικής πλύσεως της μύτης, οι οποιες ουσιαστικά έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν με δύναμη 10 εκατοστά στο βάθος της μύτης και 10 εκατοστά έξοδος από το άλλο ρουθούνι της μύτης. 20εκατοστα δηλαδή διαδρομή Τόσο βαθειά είναι η ρινική κοιλότητα και όχι μόνο τα δύο εκατοστά που βλέπουμε να προβάλλουν εξωτερικά (και που τα απλά σπρέι μόνο αυτά τα λίγα εκατοστά καλύπτουν). Αναλυτικότερα, το εμπεριεχόμενο διάλυμα εισερχόμενο από το ένα ρουθούνι με ισχυρή πίεση και στροβιλισμό επιστρέφει από το άλλο, ρουθούνι και εκβάλλεται το ξέπλυμα στον νιπτήρα μας παρασυροντας ολους τους ανεπιθυμητους μικροβιακους επισκεπτες Ωστόσο μένει μερική ποσότητα μέσα στις κοιλότητες (ιγμόρεια κ.α) και είναι το καλύτερο αντισηπτικό σαπούνι για το καθάρισμα της μύτης, αφού στην ουσία είναι το «φάρμακο της Γιαγιάς», δηλαδή αλάτι με σόδα (όταν τελειώσουν οι φακελίσκοι μπορείτε να φτιάξετε το ίδιο μίγμα βάζοντας μια κουταλιά του καφέ κοφτή αλάτι και ενα τρίτο κουταλιού μαγειρική σόδα μέσα σε χλιαρό νερό βρύσης γύρω στους 37 – 40 βαθμούς). Επίσης, γαργαρισμοί 2-3 φορές την ημέρα με το ίδιο διάλυμα και με Betadine βοηθούν έτσι ώστε και στο επίπεδο φάρυγγα (2η γραμμή άμυνας) να δοθεί η μάχη κατά του ιού προτού μπει στην τραχεία.

Εάν αυτό το κάνετε δυο φορές την ημέρα τώρα που υπάρχει το πρόβλημα, όταν πάτε ή επιστρέφετε από συγκεντρώσεις πιστεύω ότι έχετε κάνει το καλύτερο δυνατό που θα ενισχύει την ασπίδα του οργανισμού κατά των εισβολέων (μικροβίων, ιώσεων) και γιατί όχι και του κορωνοιού.

Παρ’ ότι δεν υπάρχουν ακόμη σοβαρές επιστημονικές μελέτες που να κάνουν λόγο για το υπέρτονο διάλυμα νατρίου ως μέτρο πρόληψης κατά του κορωνοιού, ο μηχανισμός εξουδετέρωσης μέσω του αλατιού όλων των ιώσεων δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί και γι΄ αυτόν τον ίο. Μάλλον θα έχει και αυτός την ίδια τύχη.

Με τις παραπάνω συμβουλές προσπάθησα να συμπληρώσω χωρίς τρομολαγνία απλές προστατευτικές ενέργειες που πιθανότατα ν’ αποβούν πιο αποτελεσματικές έναντι αυτής της απροσδόκητης επιδημίας.

Εν κατακλείδι ούτε τρομολαγνία αλλά ούτε και εφησυχασμός χρειάζεται. Έτσι η μόνη σίγουρη συνταγή είναι αυτό που το υπουργείο συστήνει: μείνετε σπίτι σας μέχρι να καταλαγιάσει αυτός ο παγκόσμιος πόλεμος που γίνεται χωρίς όπλα.

Είναι ευκαιρία ν’ ακούσετε μουσική της αρεσκείας σας από Καζαντζίδη, Πάριο και Δημοτικά τραγούδια μέχρι και όπερες , βυζαντινή μουσική, κλασική μουσική όπως επίσης και να διαβάσετε κάποια βιβλία λογοτεχνικά, ιστορικά και ακόμη να παρακολουθήσετε κάποιες ωραίες σειρές από το national geographic, history κ.α ή ποδόσφαιρο και μπάσκετ από παλαιότερους αγώνες.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κουστούμι, κείμενο που λέει "uyeia uyeia uyeia f uyeia uyeia"

 

Γεννήθηκε το 1944 στην Γραμμένη Οξυά Ναυπακτίας.

 

Από το 1950 μέχρι το 1962 περάτωσε τις σπουδές του στην Α’ βάθμια (Δημοτικό) και Β’ βάθμια (Γυμνάσιο - Λύκειο) εκπαίδευση στην Σπερχειάδα Φθιώτιδος.

 

Α.Ε. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
τ. Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Ευαγγελισμού
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ
 
 
Εκπαίδευση & Ακαδημαϊκοί Τίτλοι:

Α.Ε. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστ. Συνεργάτης Πανεπ. Ν/Χ Κλινικής Ευαγγελισμού
τ. Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Ευαγγελισμού
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Διδακτορική Διατριβή:

«Συμβολή στην βιοχημική ανάλυση του υγρού της ορώδους εκκριτικής Ωτίτιδος».

Fellow Harvard Medical School

Υφηγεσία

«Συγκριτική Αξιολόγηση των Χειρουργικών Μεθόδων Θεραπείας της Ωτοσκληρύνσεως με Ιστολογικά και Κλινικά Κριτήρια».

Μέλος Εταιριών, Συντακτικής Επιτροπής Περιοδικών:

- Το 1979 στην Βοστώνη, στο Mass. Eye and Ear Infirmary (κλινική του Harvard Medical School), όπου παρέμεινε περίπου ένα χρόνο ως Research Fellow, εξειδικευθείς στην Ωτοχειρουργική, εκπονώντας παράλληλα και την Υφηγεσία του, πάνω στο ωτοχειρουργικό θέμα: «Συγκριτική Αξιολόγηση των Χειρουργικών Μεθόδων Θεραπείας της Ωτοσκληρύνσεως με Ιστολογικά και Κλινικά Κριτήρια».

- Το 1984 κατέθεσε την Υφηγεσία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1986 αναγορεύτηκε Υφηγητής (άμισθος Επίκουρος Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως μεταγενέστερα μετονομάστηκε ο τίτλος).

- Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της
Ωτορινολαρυγγολογικής Εταιρείας Αθηνών και της Πανελλήνιας ΩΡΛ Εταιρείας για πολλά χρόνια.

- Το 1999 εξελέγει Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας ΩΡΛ Εταιρείας που αριθμεί 1500 μέλη.

- Το 2000 διεκδίκησε στο Βερολίνο, ως Πρόεδρος της Έταιρείας την διοργάνωση του 5ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου

- Διοργάνωσε πρωτοποριακά για τα Ελληνικά χρονικά, ετήσια “Σεμινάρια άσκησης σε χειρουργικές τεχνικές κεφαλής και τραχήλου (Workshop)”, για 15 συνεχή χρόνια, με ουσιαστική συμβολή στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων.

- Έχει διοργανώσει σημαντικό αριθμό διεθνών σεμιναρίων, στον Ευαγγελισμό, σε συνεργασία με κορυφαίους παγκοσμίως αναγνωρισμένους εξειδικευμένους συναδέλφους. - Ενδοσκοπικής χειρουργικής Ρινός – Παραρρινίων με τον prof. Stammberger (Αυστρία).
> Διαφραγματοπλαστικής και Ρινοπλαστικής με τον prof. Huizing (Ολλανδία).
> Ωτοχειρουργικής και χειρουργικής εκσκαφής κεφαλής και τραχήλου, συνολικά δεκαπέντε (15) συνεχή courses, με τους καθηγητές: De La Kruz (Λος Άντζελες), Portmann (Γαλλία), Sultan (Γαλλία) Sanna (Ιταλία), Brandley (Αγγλία), Sismanis (Η.Π.Α.) Katsantonis (Η.Π.Α.), Clemente (Βέλγιο), Fliss (Ισραήλ) Mann (Γερμανία), V. Lund (Αγγλία), κλπ.
> Σεμινάρια Laser εφαρμογής στην ΩΡΛ με τον κ. J. Wernar..

- Διοργάνωσε με επιτυχία 2 σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στην Ωτορινολαρυγγολογία, το ένα στην Σαντορίνη και το άλλο στην Μύκονο, σε συνεργασία με το Harvard Medical School (ENT Department) με 20 και πλέον ομιλητές από το Harvard και από χώρες της Ευρώπης.

- Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες επιστημονικές συνεδριάσεις τόσον στον Ελλαδικό χώρο, όσο και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο σαν speaker, σαν Instructor – Panelist, σαν Μoderator και σαν Chairman.

- Ως επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής έχει συμμε

Επαγγελματική Προϋπηρεσία:

- Το 1962 κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών από την οποία και πήρα το πτυχίο μου το 1968.

- 1969 – 1971 υπηρέτησα την Στρατιωτική μου θητεία και απελύθην με τον βαθμό του Εφέδρου Ανθυπιάτρου.

- 1971 – 1972 υπηρέτησα στο Αγροτικό ιατρείο Παύλιανης –Λαμίας.

- 1973 – 1976 υπήρξα ειδικευόμενος στην Ωτορινολαρυγγολογική κλινική του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

- Το 1977 συνέχιζα στην ίδια κλινική ως Επιμελητής και τέλος του έτους αναγορεύτηκα με Άριστα Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα διατριβής: «Συμβολή στην βιοχημική ανάλυση του υγρού της ορώδους εκκριτικής Ωτίτιδος».

- Το 1979 μετέβην στην Βοστώνη, στο Mass. Eye and Ear Infirmary (Κλινική του Harvard Medical School), όπου παρέμεινα περίπου ένα χρόνο ως Research Fellow , εξειδικευθείς στην Ωτοχειρουργική, εκπονώντας παράλληλα και την Υφηγεσία μου, πάνω στο ωτοχειρουργικό θέμα:
«Συγκριτική Αξιολόγηση των Χειρουργικών Μεθόδων Θεραπείας της Ωτοσκληρύνσεως με Ιστολογικά και Κλινικά Κριτήρια».
Επιστρέφοντας συνέχισα ως Επιμελητής της Ω.Ρ.Λ. Κλινικής του Ευαγγελισμού.

- Το 1984 κατέθεσα την Υφηγεσία μου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1986 αναγορεύτηκα Υφηγητής (Άμισθος Επίκουρος Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως μεταγενέστερα μετονομάστηκε ο τίτλος).

- Το ίδιο έτος (1986), τον Σεπτέμβριο κατόπιν προκήρυξης και επιλογής μου από το Συμβούλιο κρίσεως ΣΚΕΟΠΝΙ του Ε.Σ.Υ. επελέγην Διευθυντής της Ω.Ρ.Λ. Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και προσέφερα από αυτή τη θέση τις υπηρεσίες μου 25 έτη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011.

- Από τις αρχές του 2012 και εντεύθεν βρίσκομαι στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ όπου συνεχίζω να προσφέρω τις Ιατρικές μου Υπηρεσίες.

Κλινικό & Ερευνητικό Ενδιαφέρον:

ΙΑΤΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
• Ευρεία θεραπευτική εφαρμογή με διαφορετικά L.A.S.E.R (CO2 - K.T.P - DIODE) σε ΩΤΟ - ΡΙΝΟ - ΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΑ πεδία σε Kλινική αλλά και στο Iατρείο.
• Ωτονευρολογία (Βαρηκοϊες - Ιλιγγος - Εμβοές)
• Ωτοχειρουργική (Ωτίτιδες - Διατρηση τυμπανικού υμένος - Χολοστεάτωμα - Ωτοσκλήρυνση)
• Παιδολαρυγγολογία
• Ροχαλητό - Απνοια
• Ενδοσκοπική Ρινοχειρουργική Πολυπόδων ρινός - Διαφράγματος
• Χειρουργική Ογκολογία Κεφαλής και Τραχήλου
• Επεμβάσεις με βραχεία νοσηλεία ωρών, χωρίς διανυκτέρευση στην κλινική
• Office - Based Surgery Minimal Invasive Surgery
• Φωνιατρική
• Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Θεραπευτική Χειρουργική αποτελεσματικότητα στις παρακάτω παθήσεις:
• Τραχηλικές διογκώσεις
• Χειρουργική Σιελογόνων αδένων
• Αμυγδαλεκτομή – Αδενοτομή
• Νεοπλάσματα καλοήθη και κακοήθη έξω και μέσου ωτός
• Εκκόλπωμα Zenker
• Θηλώματα λάρυγγα
• Καρκίνος λάρυγγος
• Παραλύσεις φωνητικών χορδών άμφω
• Παράλυση λάρυγγος
• Αιμορραγίες από Redu – Ossler
• Σταφυλοπλαστική
• Διατομή χαλινού γλώσσας
• Ωτοσκλήρυνση – Αναβολεκτομή
• Κοχλιακά εμφυτεύματα
• Vibrand soundbridge εμφυτεύματα
• Οσταριοπλαστική μέσου ωτός
• Ενδοτυμπανική έκχυση φαρμάκων στο μέσο ους
• Παρακέντηση τυμπανικής μεμβράνης
• Χρονία ωτίτιδα
• Υπερτροφία ρινικών κογχών (L.A.S.E.R.)
• Στενώσεις τραχείας
• Τραχειο και Φαρυγγοδερματικά συρίγγια
• Ρινορραγία επίμονη (χειρουργική αντιμετώπιση)
• Πολυποειδεκτομή ρινικών κοιλοτήτων και παραρρίνιων κόλπων
• Ενδοσκοπική υποφυσεκτομή

Βιβλία

Έχει επιμεληθεί τα ακόλουθα εγχειρητικά βοηθήματα:

- Καρκίνος στοματοφάρυγγα – υποφάρυγγα
- Εν τω βάθει φλεγμονές τραχήλου
- Ωτοχειρουργική Ρινοπλαστική – Ωτοπλαστική
- Χειρουργική Παρωτίδος και Υπογνάθιου Αδένα
- Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί Τραχήλου
- Παραλύσεις Λάρυγγος – Θυρεοπλαστικές


 

 

 

 

 

 
Διαφήμιση