headerphoto
Διαφήμιση
Κωνσταντίνος Δρόσος, ο δάσκαλος Ήρωας στην Κύπρο το 1974 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 21 Ιανουάριος 2020 22:16

 Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, περιλαμβάνεται η Efi Bouboula, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

 

Ο ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ "ο Άγιος Χαράλαμπος, στην εκδ΄ξλωση κοπής της Βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, στο κεντρικό Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, απένειμε διακρίσεις- βραβεύσεις σε πρόσωπα και φορείς που με τη στάση ζωής και δράσης παραδειγματίζουν την κοινωνία.
Με εισήγησή μου στο τωρινό Δ.Σ. απονεμήθηκε Τιμητική διάκριση, στον εξ Αρτοτίνας Δωρίδας καταγόμενο και νυν κάτοικο Μεσολογγίου Κωνσταντίνο Δρόσο, συνταξιούχο δάσκαλο με την αιτιολόγηση που ακολουθεί :
Την επίδοση της πλακέτας έκανε ο Διακεκριμένος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
Αρκετοί αναρωτιούνται. Η χώρα αυτή, η Ελλάδα μας, εξακολουθεί να γεννά ακόμη Ήρωες ; Και βέβαια ΝΑΙ όπως 3..000 χρόνια συμβαίνει. Απόψε έχουμε μπροστά μας έναν σύγχρονο Ήρωα, το συνταξιούχο δάσκαλο από τα χώματα της Αρτοτίνας, τον κ. Κωνσταντίνο Δρόσο, που το 1974, στα δραματικά γεγονότα υπηρετούσε τη θητεία του ως Λοχίας τεθωρακισμένων στην μαρτυρική Κύπρο. Ο Αττίλας ΙΙ τον βρήκε, ανήμερα της Παναγίας, κοντά στο χωριό Σκυλούρα. Με την πενταμελή ομάδα του ενεργοποιεί αμέσως ένα τουρκικό άρμα Μ-47 που είχε πρωτύτερα κυριευθεί και έφερε τα τούρκικα διακριτικά. Χωρίς δεύτερη σκέψη, με σβελτάδα μαζί με το πλήρωμά του παίρνει κατάλληλη θέση και καταστρέφει το πρώτο τουρκικό άρμα και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού και στη συνέχεια διεισδύει μέσα σε τουρκική Επιλαρχία αρμάτων και καταστρέφει άλλα τέσσερα τουρκικά τανκς. Μέσα στην σύγχυση καθηλώνεται η τουρκική Επιλαρχία. Αυτός με το άρμα του κατορθώνει να απαγκιστρωθεί ασφαλώς. Έτσι έδωσε την ευκαιρία σε 3.000 αμάχους της Μόρφου να υποχωρήσουν προς το ελεύθερο και να αποφύγουν την αιχμαλωσία.
Ο Κωνσταντίνος Δρόσος αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ελληνικής ανδρείας, η πατρίδα μας είναι περήφανη για τέτοια τέκνα της και εμείς με τη σειρά μας αναγνωρίζοντας την ηρωική πράξη του αποφασίσαμε να τον τιμήσουμε, όπως του αξίζει.
ΑΝΤΙΦΩΗΣΗ
ο ίδιος μετά την αντιφώνησή του προσέφερε στον Σύνδεσμο φωτο του συγκεκριμένου άρματος σε μεγάλη κορνίζα και στο πίσω μέρος έχει καταγράψει λιτά, σεμνά,υπεύθυνα το ιστορικό και ονομαστικά τα μέλη του πληρώματος του οποίου ήταν αρχηγός.
ΑΝΤΈΓΡΑΨΑ ¨το Επίγραμμα" και το παραθέτω :
Το παρόν άρμα M-47 μετά από επίθεση των Τούρκων στις 2 Αυγούστου 1974 στην περιοχή ΚΟΡΝΟΣ στο βουνό Πενταδάκτυλο, κατελήφθη από την Εθνική Φρουρά (31 Μ.Κ & 316 Τ.Ε.) κατόπιν το καταληφθέν άρμα Μάχης εντάχθηκε στην 21 Ε.ΑΡ.
Στον Αττίλα 2 στις 15 Αυγούστου 1974 στην περιοχή Σκυλούρα ενεπλάκη σε αρματομαχία με Τουρκική Ύλη αρμάτων M-47 χωρίς να γίνει αντιληπτό (λόγω τουρκικών Διακριτικών) κατά την οποία κατέστρεψε 7 εξ αυτών, αποτέλεσμα της γενναίας αυτής πράξης ήταν η καθυστέρηση κατάληψης της Μόρφου από τους Τούρκους κατά μία ημέρα δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες πολίτες και στρατιώτες που κινδύνευαν με εγκλωβισμό να καταφύγουν στον ελεύθερο τομέα..
Το πλήρωμα αποτελούταν από τους κάτωθι :
Λοχίας (ΤΘ) Κωνσταντίνος Δρόσος, Αρχηγό πληρώματος εξ Ελλάδος
Λοχίας (ΤΘ) Ανδρέας Κριθάρης, γεμιστή εξ Ελλάδος
Δεκανέας (ΤΘ) Νικόλαος Τούντας, οδηγό εξ Ελλάδος
Στρατιώτη (ΤΘ) Ανδρέας Κουδούνας, πυροβολητής Ελληνοκύπριος

ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

 
Διαφήμιση