headerphoto
Διαφήμιση
Και η συζήτηση για το Όραμα συνεχίζεται στη νέα δεκαετία PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 30 Δεκέμβριος 2019 21:56

 

 

Μια ακόμα δεκαετία για τη Ναυπακτία φτάνει στο τέλος της. Μια δεκαετία με πολλές αλλαγές σε όλη τη διάρκειά της.

Την πρώτη μεγάλη αλλαγή την επέφερε ο Καλλικράτης με τον οποίο συγκροτήθηκε ο ενιαίος δήμος Ναυπακτίας και άλλαξαν εντελώς τα δεδομένα ξεκινώντας από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, προχωρώντας στους συμβούλους  που εκπροσωπούν τους πρώην καποδιστριακούς δήμους και συνθέτουν το δημοτικό συμβούλιο και φτάνοντας μέχρι τη συνειδητοποίηση της αξίας και της σημασίας που έχει η Ναυπακτία  ως ενιαίο σύνολο. Για όσους δεν θυμούνται η συγκρότηση του ενιαίου δήμου είχε προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις και αντιπαραθέσεις που ξεπερνούσαν τα πολιτικά όρια και προχωρούσαν ακόμα και σε δήθεν γεωγραφικό-κοινωνικές διαστάσεις και διαχωρισμούς του τύπου ορεινοί – πεδινοί. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος το στοίχημα του Καλλικράτη για τη Ναυπακτία πέτυχε. Οργανώθηκε ο δήμος, συνειδητοποίησαν όλοι τα πλεονεκτήματα που έχει ο συνδυασμός του ορεινού και πεδινού – παράλιου χώρου και μπήκαν οι βάσεις για να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν πολιτικές που θα οδηγήσουν τη Ναυπακτία στην πολυσυζητημένη και πολυπόθητη ανάπτυξη.

Μετά τον Καλλικράτη ακολούθησε ο Κλεισθένης που άλλαξε για άλλη μια φορά τα δεδομένα με την απλή αναλογική. Αναγκαίες πλέον οι συνεργασίες ακόμα και μετά την ψήφιση σειράς τροπολογιών που έχουν μεταλλάξει στην πράξη το πνεύμα και τη φιλοσοφία της απλής αναλογικής, αφού ενισχύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την παράταξη του δημάρχου. Παρόλα αυτά ο Κλεισθένης, ιδιαίτερα  στο χρόνο που έρχεται, δίνει την ευκαιρία να διαμορφωθεί μια άλλη αντίληψη για τη διοίκηση του δήμου και να συνδιαμορφωθεί και να συμφωνηθεί το Όραμα για τη Ναυπακτία τουλάχιστον με ορίζοντα δεκαετίας.

Το 2020 θα είναι καθοριστικό για δυο βασικούς λόγους. Καταρχάς  συμπίπτει με το ξεκίνημα της νέας δεκαετίας και είναι ο χρόνος προετοιμασίας για το νέα προγραμματική περίοδο χρηματοδότησης μεγάλων έργων.  Κατά δεύτερον ουσιαστικά θα είναι ο τελευταίος χρόνος που θα είναι εφικτό να επικρατήσει σύμπνοια και να παρθούν καθοριστικές αποφάσεις. Μετά την κατάργηση της  απλής αναλογικής και την επαναφορά, όπως φαίνεται σε πλειοψηφικό σύστημα, οι δημοτικές παρατάξεις θα αρχίσουν να διαμορφώνουν τη δική τους παραταξιακή στρατηγική με στόχευση τις εκλογές του 2023.

Η αλήθεια είναι ότι στο τελευταίο τεχνικό πρόγραμμα δεν υπήρξαν καινοτόμες παρεμβάσεις. Ακολουθήθηκε ο ασφαλής δρόμος της κατανομής των χρημάτων κατά δημοτική ενότητα για αναπλάσεις. Λογικό φαίνεται για το μικρό διάστημα ανάληψης των καθηκόντων του δημάρχου και της εκτελεστικής επιτροπής που δίνουν το βηματισμό και την κατεύθυνση με τις εισηγήσεις τους. Είναι δεδομένο ότι είναι δύσκολες οι αλλαγές και οι ανατροπές, χρειάζονται ζύμωση και ισχυρή πολιτική βούληση γιατί οι αντιδράσεις συνήθως είναι πολύ μεγάλες. Ωστόσο αυτή η δημοτική περίοδος και ιδιαίτερα ο νέος χρόνος δίνει μια μοναδική ευκαιρία που πιθανότατα δεν θα ξαναδοθεί με πλειοψηφικό σύστημα, να συμφωνήσουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις για τα μεγάλα έργα της δεκαετίας που έρχεται.

Και επειδή τα μεγάλα έργα μπορούν να γίνουν μόνο μέσα από τη χρηματοδότησή τους από προγράμματα, και επειδή τα προγράμματα απαιτούν μελέτες και ώριμους φακέλους, είναι καιρός να αφήσουμε για ένα χρόνο τις εύκολες και ασφαλείς αναπλάσεις που θα γίνουν εντελώς αποσπασματικά σε κάθε δημοτική ενότητα και να δώσουμε τα χρήματα σε μελέτες και προετοιμασία για τα μεγάλα έργα που η Ναυπακτία έχει ανάγκη.

Οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλάζουν. Ας αναρωτηθούμε όμως τι μένει. Ας σκεφτούμε ποιους δημάρχους θυμόμαστε και για ποιο λόγο ο καθένας καταγράφεται στη συνείδηση της κοινωνίας και περνά στις σελίδες  της τοπικής ιστορίας.

Nafsweek-εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Ναύπακτος

 
 
 
Διαφήμιση