headerphoto
Διαφήμιση
ΜΕΓΑΛΟ AΦΙΕΡΩΜΑ-5Ο χρόνια από τήν επίσκεψη της Αλικης Βουγιουκλακη στον Πλάτανο Ναυπακτίας-ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 20 Αύγουστος 2019 09:05

 1-aliki-sto-platano-6

 

 

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη δυσκολεύτηκε να μείνει έγκυος. Όταν πια τα κατάφερε με την βοήθεια του μαιευτήρα- γυναικολόγου Νικόλαου Παπανικολάου, κινδύνευσε να χάσει το παιδί κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας »η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά».
Ο Παπανικολάου διακόπτει τα γυρίσματα και την μεταφέρει εσπευσμένα στην Αθήνα. Με την βοήθεια του καταφέρνει να φέρει στον κόσμο τον μονάκριβο γιο της Γιάννη. Σαν κάθε θνητή που δυσκολεύεται να γίνει μάνα, κάνει ένα τάμα στον Άγιο Νικόλαο Ναυπακτίας, γενέτειρα του γιατρού-σωτήρα της. Στις 23 Αυγούστου του 1969, δυο μήνες μετά την γέννηση επισκέπτεται το χωριό Πλάτανος μαζί με τον γιατρό της, για να πραγματοποιήσει το τάμα της. Είναι ένα ολόχρυσο καντήλι που στο τελείωμα του έχει μια πλακέτα. Στην μια πλευρά γράφει 15-8-1969 και στην άλλη »ευλαβής δωρεά Αλίκης Βουγιουκλάκη»
Η επίσκεψη της Αλίκης στο χωριό Πλάτανος συνοδεύτηκε από ολόκληρη φιέστα. Κορίτσια με παραδοσιακές φορεσιές την υποδέχτηκαν προσφέροντας της λουλούδια και η ίδια φωτογραφήθηκε μαζί τους στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Μετά στο χωριό ακολούθησε γλέντι και η υπαίθρια προβολή στην πλατεία, της ταινίας της »η Αλίκη στο ναυτικό».
Στα χρόνια που ακολουθούν ,όλο και πιο λίγα είναι τα τάματα, όλο και πιο λίγα τα θαύματα, ο μύθος όμως της Αλίκης Βουγιουκλάκη συνεχίζεται πάντα ζωντανός! 

 

aliki-cover

Από αριστερά προς τα δεξιά: Γεωργία Καραγεώργου (φαίνεται ελάχιστα το κεφάλι της), Σπυριδούλα (Λούλα) Καραγιάννη, Ελένη (Νίτσα) Εξάρχου, Ελένη Κοκορώνη, Ντίνα Τσίπουρα
Πίσω ο Γιώργος Τσίπουρας (Νέϊκας) και το κεφάλι που διακρίνεται πίσω του είναι ο Δημήτρης Αντωνακόπουλος.

Πιο πίσω ο Σωτήρης Καλδάνης (με τον Δημήτρη αγκαλιά) δίπλα του ο Βασίλης Δ Ζήσιμος και τέρμα δεξιά με το κιτρινωπό φόρεμα είναι η Φιφή Γερμανού  

 

1-aliki-sto-platano-3Από αριστερά προς δεξιά: (καθιστός) Δημήτριος Τσίπουρας (Νέϊκας), Φρόσω Εξάρχου, Ηλίας Γρηγορόπουλος,  η Αλίκη μέ Πλατανιώτικο μαντήλι -Γαβριήλ Τσίπουρας, Παρασκευή (Βιβή) Κολοκύθα και Μιλτιάδης Κωτσόπουλος.

1-aliki-sto-platano-4Η ΑΛΙΚΗ ΣΕ ΠΟΖΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Στην επίσκεψή της αυτή, η Αλίκη εκπλήρωσε το τάμα της στον Άγιο Νικόλαο για την αίσια έκβαση της εγκυμοσύνης της. Το τάμα ήταν ένα μεγάλο καντήλι που αναρτήθηκε στο εικόνισμα του Αγίου στη είσοδο του ναού με αναφορά στην προσφοράς της.

2-agios-nikolaos-tama-2ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΑΝΤΗΛΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ

2-agios-nikolaos-tama-3

Οι κάτοικοι του Πλάτανου υποδέχθηκαν με μεγάλες τιμές την Βουγιουκλάκη, η οποία είχε φέρει μαζί της και κινηματογράφικό συνεργείο που πρόβαλε την ταινία της “Η Αλίκη στο Ναυτικό”.

1-aliki-sto-platano-6

 Από αριστερά προς τα δεξιά: Διονυσία Γερμανού, Ντίνα Γερμανού, Αναστασία Καραμήτσου, Αντώνης Κορεντζέλης και Νίκος Ζήσιμος (πίσω αριστερά και πίσω δεξιά από το κεφάλι της Αλίκης), Σωτήρης Θεοδ. Κωτσόπουλος  , Αθανάσιος Ροντήρης - Θανασούλας (Πρόεδρος Κοινότητας), Ιωάννης Τσουκαλής, Νίκος Φ. Μπουργαζάς, Λεωνίδας Κουρελής , Μιχάλης Πολύχρονος, Αλέξιος Παπανικολάου, Σωτήρης Νικ. Κωτσόπουλος, Ευθύμιος Γερμανός  και Νίκος Γρηγορόπουλος.

1-aliki-sto-platano-5ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ν ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ -ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Η επίσκεψη έμεινε ιστορική για τον Πλάτανο, αφού έγινε σε μία εποχή που η πρόσβαση στην ορεινή Ναυπακτία ήταν πολύ δύσκολη. Να σημειωθεί ότι ο Πλάτανος είναι ο τόπος καταγωγής του μεγάλου θεατρικού δασκάλου της  Δημήτρη Ροντήρη. 

Η Αλίκη στον Πλάτανο με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο της Νικόλαο Παπανικολάου το 1969 και μαθήτριες με την παραδοσιακή Πλατανιώτικη φορεσιά 

1-aliki-sto-platano-7 Από αριστερά προς δεξιά: Ιωάννης Τσουκαλής, Ντίνα Τσίπουρα, Λούλα Καραγιάννη, Νίτσα Εξάρχου, Ελένη Κουκιά,Κώστας Δεδόπουλος ,Αλίκη, Ελένη Δεδοπούλου, Ελένη Κοκορώνη, Αγγελική Μπουργαζά, Νικόλαος Καραγεώργος, Σωτήρης Ν. Κωτσόπουλος ,Κώστας Τσίπουρας 

 
Διαφήμιση