headerphoto
Διαφήμιση
«Όχι» στην επικίνδυνη μονάδα υδρογόνου, είπαν οι κάτοικοι της Κ. Βασιλικής PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Νοέμβριος 2018 21:45

«Όχι» στην επικίνδυνη μονάδα υδρογόνου, είπαν οι κάτοικοι της Κ. Βασιλικής

 

Ταφόπλακα στον πρώην δήμο Χάλκειας, θα βάλουν οι επιχειρήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ενδιαφέρονται για την δημιουργία μονάδων στην περιοχή, όπως λένε οι κάτοικοι.                             

Ήδη έχουν εγκατασταθεί αρκετά αιολικά πάρκα και το ενδιαφέρον συνεχίζεται, πράγμα που έχει φέρει τους κατοίκους όλων των χωριών, απέναντι σε αυτές τις επενδύσεις, καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για το που θα στηθούν οι μονάδες. Εκτός από τα αιολικά πάρκα, κατατέθηκαν και αιτήματα για δημιουργία μονάδων με καύση βιορευστών και βιοαερίου, ενώ τελευταία προέκυψε και μια, παραγωγής υδρογόνου για την τροφοδότηση κυψέλης καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην Κάτω Βασιλική. Επειδή, όπως λένε οι κάτοικοι όλου του πρώην δήμου, δεν θέλουν να γίνει η Χάλκεια χαβούζα, αντιδρούν έντονα σε κάθε περίπτωση και ήδη το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας έχει πάρει αρνητική απόφαση, την οποία μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας, ζητώντας και τη στήριξη του Σώματος. Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση με όλους τους συμβούλους να τίθενται στο πλευρό των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν στην αίθουσα.

Ακούστηκαν αρκετές προτάσεις που παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως του πρώην δημάρχου, Γιάννη Μπουλέ, που τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων και να επισκεφθούν τον Περιφερειάρχη και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους. Μια άλλη πρόταση ήρθε από τον Γιώργο Γούλα, που θεώρησε σκόπιμη την πρόσληψη περιβαλλοντολόγου τεχνικού συμβούλου, για να ενημερώσει τους κατοίκους, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους, σχετικά με όλα αυτά που επιχειρούνται στην περιοχή. Ακούστηκαν προτάσεις και για δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων, όπως αυτή του Βασίλη Αγγελόπουλου, που πιστεύει ότι αν δεν ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία, οι επενδυτές δεν πρόκειται να πτοηθούν. Ο αντιδήμαρχος και δικηγόρος στο επάγγελμα, Αντώνης Φράγκος, έθεσε υπόψη του Σώματος ότι πρόκειται για μια βιομηχανική μονάδα που σχεδιάζεται κοντά σε οικισμούς, πράγμα φυσικά που δεν επιτρέπεται, πράγμα που μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά.

Ο Γιάννης Σπυρόπουλος, που είναι Μηχανολόγος –Μηχανικός στο επάγγελμα και γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έβαλε μια άλλη παράμετρο, λέγοντας ότι για να γίνουν δεκτές οι θέσεις του συμβουλίου και της Τοπικής Κοινότητας, πρέπει να προβληθούν τεκμηριωμένες θέσεις και επιχειρήματα ενάντια στην συγκεκριμένη μονάδα. Το σημαντικότερο από αυτά, προκύπτει από το γεγονός ότι πρόκειται για επένδυση μεσαίας όχλησης και όχι χαμηλής, που σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος έκρηξης και ανάφλεξης. Έτσι καταλαβαίνει ο καθένας τι σημαίνει κάτι τέτοιο για την περιοχή και τους κατοίκους, καθώς η μονάδα σχεδιάζεται δίπλα από τα σπίτια τους. Ζήτησε από το Σώμα την εξουσιοδότηση να συντάξει μια σχετική έκθεση που θα αποδεικνύει ότι υπάρχει σύγκρουση χρήσης γης και όταν γίνει η συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, να είναι παρών μαζί με τον δήμαρχο, Τάκη Λουκόπουλο, για να εκθέσουν τις απόψεις τους, έχοντας την αισιοδοξία ότι θα είναι υπέρ του δήμου, ενώ τα ίδια επιχειρήματα θα κατατεθούν και στην αρμόδια αδειοδοτούσα υπηρεσία.

Εισηγητής ήταν ο αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κοτσανάς και στο κλείσιμο της συζήτησης κατέθεσε μια δική του πρόταση, που κατά την άποψή του θα αποθαρρύνει τον επιχειρηματία, να συνεχίσει να επιθυμεί την επένδυση. Έχει σχέση με τον δρόμο πρόσβασης που είναι δημοτικός, γι’ αυτό και ο δήμος πρέπει να πάρει απόφαση απαγόρευσης της διέλευσης φορτηγών, παρά μόνο γεωργικών μηχανημάτων και Ι.Χ. και βέβαια των λεωφορείων της παρακείμενης κατασκήνωσης. Το υδρογόνο που θα μεταφέρεται με τα βυτία, θα δημιουργεί κινδύνους ατυχήματος στον χωματόδρομο αυτό, που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές, κυρίως το καλοκαίρι που η κατασκήνωση φιλοξενεί πολλά παιδιά. Μάλιστα χαρακτήρισε «εφιάλτη» τον ιδιοκτήτη που παραχώρησε την έκτασή του στον επενδυτή έναντι ενοικίου, λέγοντας ότι για λίγες εκατοντάδες ευρώ καταστρέφει μια ολόκληρη περιοχή.

 

http://www.aixmi-news.gr/-ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

 
Διαφήμιση