headerphoto
Διαφήμιση
Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου: συνεχίζει μέ πρόεδρο τήν Άννα Παπαγεωργίου PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 05 Νοέμβριος 2018 21:55

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

Οι αρχαιρεσιες της 21ης Οκτωβρίου 2018 ανέδειξαν το νέο ΔΣ της ΜΧΝ.
Το νέο ΔΣ της χορωδιας μας απαρτίζουν οι κ.κ.:
Άννα Παπαγεωργίου, Πρόεδρος 
Λαμπρινη Κοτρώνη, Αντιπρόεδρος 
Κωστας Κοντογιάννης, Ταμίας
Ρενα Γερακιανάκη, Γραμματέας 
Ευθυμιος Νικολάου, Έφορος Υλικού 
Μαρία Τσιμπογιάννη, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων
Βασίλης Καραγιάννης, Έφορος Εκδηλώσεων.

https://static.wixstatic.com/media/e676f0_08befb1e2eaa4af38a40426af1ced1c3~mv2_d_1742_2613_s_2.jpg/v1/fill/w_740,h_1110,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/e676f0_08befb1e2eaa4af38a40426af1ced1c3~mv2_d_1742_2613_s_2.jpg

 

Είσαι η νεότερη πρόεδρος που έχει αναλάβει ποτέ. Να υποθέσω πως αγαπάς πολύ αυτό το είδος καλλιτεχνικής έκφρασης... 
H ενασχόλησή μου με την μουσική αρχίζει από την πρώιμη παιδική μου ηλικία. Συνεπώς, επιστρέφοντας στην πόλη μου το 2011, μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας μου λόγω σπουδών, δεν θα μπορούσα να μην ενταχθώ στη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο που μετρά ήδη 30 χρόνια επιτυχιών. Η ανάδειξή μου στη θέση της Προέδρου προέκυψε το 2013 αφενός από την επιθυμία μου για να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην συνέχιση του πολιτιστικού έργου της χορωδίας και αφετέρου από την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι συγχορωδοί στο πρόσωπό μου.
Πες μου σε ποιο σημείο έχεις φτάσει σε σχέση με τους αρχικούς σου στόχους, και για ποια παρέμβασή σου είσαι υπερήφανη; Ο στόχος για μένα ήταν και παραμένει ο ίδιος: Να αναβαθμίζεται ποιοτικά η χορωδία και να έχει διαρκή πολιτιστική παρουσία τόσο στην πόλη μας, όσο και πανελληνίως αλλά και διεθνώς, κάτι που όπως διαφαίνεται από την πορεία της σταδιακά επιτυγχάνεται. Κατ’ αρχάς νιώθω περήφανη από το γεγονός ότι διατελώ όχι μόνο πρόεδρος, αλλά και χορωδός αυτής της μουσικής παρέας. Η τιμή που μας έχει κάνει ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης να προσδώσει το όνομά του και το έργο του στο χορωδιακό φεστιβάλ που διοργανώνουμε κάθε 2 χρόνια και αφετέρου οι διαστάσεις και η απήχηση που έχει λάβει το φεστιβάλ πανελληνίως, καθιστούν την πραγμάτωσή του ως το κορυφαίο γεγονός στην πορεία της ΜΧΝ. Οργανωτικά και διοικητικά, εάν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια στιγμή, δικαιωματικά είναι η προετοιμασία και η διοργάνωση του 7ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης», που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας το 2014. Με περισσότερους από 700 χορωδούς και 100 μουσικούς επι σκηνής, η πράγματωσή του ήταν ένα μουσικό επίτευγμα για την μικρή μας πόλη!

 

“Η Χορωδία από την ίδρυσή της 1987 έως σήμερα είναι «ανοιχτή» για νέα μέλη και με κάθε ευκαιρία απευθύνει προσκλήσεις σε όλους τους συμπολίτες μας για να ενταχθούν στην παρέα μας και να βιώσουν όλες αυτές τις ωραίες και συγκινητικές στιγμές που βιώνουμε μέσω της χορωδιακής μουσικής”

 

Τι θα ακούσουμε φέτος στο Φεστιβάλ;

 

Φέτος στο Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στην πόλη μας στις 1-2 Ιουνίου 2018 θα παρουσιάσουμε κατά την 1η ημέρα αποσπάσματα από το έργο Cantata «Για τα νεκρά παιδιά του πολέμου» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, συνοδεία πιάνου και κουαρτέτου εγχόρδων. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεννοήσεις με τον καλλιτέχνη που θα συνεργαστούμε, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα και φυσικά κατά την 2η ημέρα του φεστιβάλ θα συμμετάσχουν 14 χορωδίες από την Ελλάδα και την Κύπρο στον καθιερωμένο χορωδιακό διαγωνισμό, που θα αξιολογηθούν έναντι κριτικής επιτροπής, αποτελούμενης από διακεκριμένους μουσικούς της χώρας μας. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ και όλοι οι συντελεστές τους.

 

Σχεδιάζετε να εμφανιστείτε και εκτός Ελλάδος;

 

Το πιο πρόσφατο ταξίδι μας ήταν στην Βουδαπέστη, όπου ανταποκρινόμενη θετικά στο κάλεσμα του Έλληνα Βουλευτή Μειονοτικών Θεμάτων της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης κ. Λαοκράτη Κοράνη, η χορωδία πραγματοποίησε δύο συναυλίες, στο Josef Attila Cultural Center Budapest, όπου παρουσίασε μέρος του έργου «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» των Ιάκωβου Καμπανέλη και Μίκη Θεοδωράκη, και στο ιστορικό χωριό «Νίκος Μπελογιάννης». Το επόμενο ταξίδι για το οποίο ετοιμάζουμε βαλίτσες, δρομολογείται πιθανόν για το Ντουμπάι των Αραβικών Εμιράτων τον Οκτώβριο του 2018, μετά από πρόσκληση του τοπικού Ελληνικού Συλλόγου, το οποίο περιμένουμε με ανυπομονησία.

 

Κάθε χορωδία έχεις τις δικές της ανάγκες. Το να ξεχωρίσεις το καλλιτεχνικό από το οικονομικό σκέλος, σε διευκόλυνε ή σε δυσκόλεψε ως τώρα;

 

Το γεγονός ότι η χορωδία διήλθε αλώβητη μέσα από δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την χώρα μας, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα «ζωντανή», είναι από μόνο του ένα θαύμα. Σαφώς, προέκυψαν μεγάλες δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης σε τέτοιο σημείο που να κινδυνεύει η βιωσιμότητα της χορωδίας, ωστόσο επειδή ακριβώς αντιμετωπίστηκαν με σύνεση, ψυχραιμία και λογική, ξεπεράστηκαν επιτυχώς. Το πλάνο του καλλιτεχνικού προγράμματος της χορωδίας γίνεται πάντα με γνώμονα το αρτιότερο και πιο ποιοτικό αποτέλεσμα, χωρίς δηλαδή να γίνεται «έκπτωση» στην ποιότητα και πάντα το δύσκολο έργο του ΔΣ είναι με τα οικονομικά μέσα που, κάθε φορά, διαθέτουμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές και να προσφέρουμε αξιόλογες παραστάσεις στον τόπο μας.

 

Πως είναι να συνεργάζεσαι με τον μαέστρο Todor Kabakchiev;

 

Ο μαέστρος μας, Todor Kabakchiev, αναμφισβήτητα είναι χαρισματικός και ταλαντούχος μουσικός, ο οποίος με την σωστή καθοδήγησή του και την άρτια καλλιτεχνική του υπόσταση έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην χορωδία μας, ώστε αυτή σήμερα να θεωρείται μία αξιόλογη χορωδιακή μονάδα. Η συνεργασία μας είναι υποδειγματική και πάντα σε βάση σεβασμού και αμοιβαίας συνεννόησης, προγραμματίζουμε και οργανώνουμε την καλλιτεχνική της πορεία.

 

 
Πριν λίγες μέρες τελέστη μνημόσυνο υπέρ των κεκοιμημένων μελών της Μικτής χορωδίας; Τίνος ιδέα ήταν να πραγματοποιηθεί;

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της χορωδίας υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση του Ταμία της κ. Κώστα Κοντογιάννη για την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στην μνήμη των χορωδών που έχουν φύγει από τη ζωή, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 18-3-2018. Η αλήθεια είναι ότι στο πέρασμα του χρόνου, οι σχέσεις μεταξύ των χορωδών έχουν γίνει τόσο στενές, που θα έλεγε κανείς ότι είμαστε όλοι μία μεγάλη οικογένεια. Θα ήταν παράλειψή μας να μην τιμήσουμε όλους εκείνους που σήμερα λείπουν από αυτή την μουσική παρέα. Που ήταν κοντά μας στην πορεία της χορωδίας μας, που τραγουδήσαμε μαζί, ταξιδέψαμε, διασκεδάσαμε, μοιραστήκαμε τις αγωνίες αλλά και τις επιτυχίες της χορωδίας μας και σήμερα πορευόμαστε με τις πιο νοσταλγικές και όμορφες αναμνήσεις από εκείνους. Άνθρωποι δραστήριοι, με καλλιτεχνικές ανησυχίες, κατάφεραν ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και να αφήσει το δικό του στίγμα στην χορωδιακή μας παρέα.

 

ολόκληρη η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο φύλλο 23.3.2018 της  εφημερίδας Ναυπακτία press 

 

 
Διαφήμιση