headerphoto
Διαφήμιση
Πηγή «Γλύφα»: ένα φυσικό… ψυγείο στο Κρυονέρι-ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Αύγουστος 2018 13:19

 

 

Πηγή:www.agriniopress.gr 

Η ιδιομορφία των νερών του Κρυονερίου Ναυπακτίας είναι πλήρως αντιπροσωπευτική του ονόματός του.
Το Κρυονέρι είναι ένας οικισμός του χωριού Γαλατάς του Δήμου Ναυπακτίας και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βαράσοβας, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη γέφυρα του Ευήνου και και 20 από τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα, εκείνη του Ρίου – Αντίρριου. Ο οικισμός πήρε το όνομά του από τις άφθονες φυσικές πηγές της περιοχής που πηγάζουν από τα βράχια της Βαράσοβας , όπως η πηγή της Γλύφας , που όπως λένε οι ντόπιοι, έχει τα πιο κρύα νερά που υπάρχουν.

 

Ένα σύστημα παραδοσιακών κρηνών και το κρύο νερό από τις πηγές του γνωστού από την αρχαιότητα ποταμού Ελισσώνα έδωσαν το σημερινό όνομα στην Κοινότητα Κρυονερίου.
Το χωριό σκαρφαλώνει αμφιθεατρικά στις πλαγιές της κοιλάδας του Ελισσώνα, η οποία το χωρίζει σε δυο συνοικίες. Κατά μήκος της κοιλάδας υπήρχαν παλιότερα 3 κρήνες και 2 νερόμυλοι. Σήμερα έχουν αναπαλαιωθεί και λειτουργούν 2 από αυτές, ενώ ο ένας από τους δυο νερόμυλους σώζεται ακόμα, παρόλο που η σκεπή του έχει καταστραφεί από τη μεγάλη πυρκαγιά της δεκαετίας του ’80. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκονται δυο κρήνες του περασμένου αιώνα, που εξυπηρετούσαν για αιώνες τις ανάγκες των κατοίκων για ύδρευση και πλύσιμο ρούχων.
Η Άνω Κρήνη Κρυονερίου (Πάνω Βρύση) είναι η κεντρική παραδοσιακή κρήνη, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και δροσίζει πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται από την παραλιακή ζώνη της Κορινθίας αποκλειστικά για να προμηθευτούν νερό για το σπίτια. Η κρήνη αυτή είχε την τύχη να ενταχθεί σε πρόγραμμα Αγροτουρισμού και να αναπλαστεί συνολικά, δημιουργώντας έναν καλαίσθητο χώρο αναψυχής και πολιτιστικής δημιουργίας, με ανοιχτό αμφιθέατρο, χώρο στάθμευσης και μικρό πάρκο.

Το Ανοιχτό Αμφιθέατρο Κρυονερίου είναι χωρητικότητας 300 περίπου θέσεων και κατασκευάστηκε το 2001 για την κάλυψη των αναγκών των πολιτιστικών εκδηλώσεων των τοπικών και άλλων φορέων.
Είναι το μεγαλύτερο αμφιθέατρο στο Δήμο Σικυωνίων και εξυπηρετεί πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι, όπως π.χ. τον Θερινό Κινηματογράφο για παιδιά και νέους από την ευρύτερη περιοχή.

Η Κάτω Βρύση Κρυονερίου συνδέεται με την Πάνω Βρύση διαμέσου της κοιλάδας του Ελισσώνα. Έπαιξε και αυτή σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών των κατοίκων επί σειράν αιώνων. Εγκαταλείφθηκε όμως τη δεκαετία του ’60 εξαιτίας της εγκατάλειψης των σπιτιών της συνοικίας αυτής λόγω κατολισθήσεων. Η Βρύση του Κούρπερη, το παλιό πέτρινο γεφύρι και ο παλιός Νερόμυλος αποτελούν ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα μέσα στην κοιλάδα του Ελισσώνα, σε μα τοποθεσία φυσικού κάλλους. Όλα τους είναι κτίσματα του 18ου και 19ου αιώνα και συνδέονται με το χωριό διαμέσου του καταπράσινου παραποτάμιου μονοπατιού του Ελισσώνα.

H Βρύση της Πιρόνας είναι μια όμορφη και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον καινούργια πέτρινη κρήνη η οποία κατασκευάστηκε από το Δήμο Σικυωνίων το έτος 2000. Βρίσκεται στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Κιάτου-Νεμέα (Δρόμος Κρασιού) με το δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι της Λέχωβας, περίπου 500 μ. έξω από το Κρυονέρι//www.agriniopress.gr

 


 
 
 
Διαφήμιση