headerphoto
Διαφήμιση
Σκέψεις για το Μαθητικό Φεστιβάλ: «Στα μονοπάτια των μύθων» PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 13 Ιούνιος 2018 23:49

Φωτογραφία της Maria Ziabara.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά στο αρχαίο θέατρο της Μακύνειας το Μαθητικό Φεστιβάλ «Στα μονοπάτια των Μύθων». Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και φυσικά στους μικρούς πρωταγωνιστές για την εξαιρετική προσπάθεια και το πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα. Επίσης θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις και προτάσεις για το συγκεκριμένο θεσμό, που κατά τη δική μου εκτίμηση κινδυνεύει να μπει σε φθίνουσα πορεία και χρειάζεται άμεσες ενέργειες όχι μόνο για την αποφυγή αυτού του κινδύνου αλλά για την περαιτέρω ενίσχυση και εξέλιξη του.

Αρχικά, θα μου επιτρέψτε να επισημάνω ότι οποιαδήποτε διοργάνωση που ευελπιστεί να γίνει θεσμός οφείλει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και φυσικά να διέπεται από μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και στοχοθεσία.

Το μαθητικό φεστιβάλ «Στα μονοπάτια των Μύθων» ως ιδέα διατυπώθηκε στην εισήγηση μου με θέμα: «Μορφές πολιτισμικής διαχείρισης και αξιοποίησης πολιτιστικών θεσμών της Αιτωλίας» στο Α’ Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Τριχωνίας και Ναυπακτίας» τον Ιούνιο του 2012. ( Πρακτικά Συνεδρίου Α’ Τόμος). Σύμφωνα λοιπόν με την εισήγηση στην περιοχή της Αιτωλίας είναι δυνατή η καθιέρωση πολιτιστικών θεσμών εμπνευσμένων από τη μυθολογία, η αξιοποίηση της οποίας θα δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και κύκλους πολιτιστικών εκδηλώσεων και θεσμών που θα συνδέουν το παρόν με το παρελθόν μέσω της εκπαιδευτικής κοινότητας και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Πιο συγκεκριμένα: Σε κάθε δήμο της Αιτωλίας θα μπορούσε να καθιερωθεί μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ με διαγωνιστικό χαρακτήρα με θεματολογία τους μύθους της Αιτωλίας. Το σενάριο, τη διασκευή των μύθων και το στήσιμο των παραστάσεων θα αναλαμβάνουν οι θεατρολόγοι και δημιουργοί της περιοχής. Στις παραστάσεις θα συμμετέχουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι παραστάσεις θα δίνονται στα αντίστοιχα αρχαία θέατρα της περιοχής μας, που έχει την τύχη να έχει πολλά και πολύ αξιόλογα, άγνωστα δυστυχώς σε πολύ κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους. Ο στόχος, λοιπόν, του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι προφανής, η βιωματική προσέγγιση των νέων με τον πολιτισμικό πλούτο της περιοχής μας, που αποτελεί κύρια συνιστώσα όχι μόνο πνευματικής καλλιέργειας αλλά και διαμόρφωσης κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης.

Το εγχείρημα για το Δήμο Ναυπακτίας άρχισε τον επόμενο χρόνο. Μετά από πολύ στενή συνεργασία που είχαν το τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Ναυπακτίας, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι επαγγελματίες ηθοποιοί - θεατρολόγοι και εικαστικοί της πόλης μας πήρε σάρκα και οστά το 1ο μαθητικό φεστιβάλ «Στα μονοπάτια των Μύθων» στο αρχαίο θέατρο της Μακύνειας με συμμετοχή 250 μαθητών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο μάλιστα ενέταξε το συγκεκριμένο φεστιβάλ στα καινοτόμα προγράμματα της εκπαίδευσης. Πέρα από την επιτυχία του εγχειρήματος, στα θετικά στοιχεία ήταν και η προσπάθεια δημιουργίας βεστιαρίου και σκηνογραφικού υλικού με στόχο όχι μόνο να εμπλουτίζεται κάθε χρόνο αλλά και με το υλικό αυτό να δημιουργηθεί επισκέψιμος χώρος κατάλληλος για εκπαιδευτικές εκδρομές με θέμα τον μυθολογικό πλούτο της περιοχής.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας καθιερώθηκε, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι και σήμερα. Από τη στιγμή όμως που φαίνεται ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση γίνεται θεσμός πρέπει να έχει άλλη αντιμετώπιση και διαχείριση.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική μείωση της συμμετοχής σχολείων. Επίσης το υλικό και ο εξοπλισμός έχει υποστεί φοβερές φθορές. Δεν γνωρίζω τις αιτίες της πολύ μικρής συμμετοχής, όμως ως γεγονός δείχνει ότι το φεστιβάλ μπαίνει σε φθίνουσα πορεία και είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα.

Στην κατεύθυνση αυτή θα ήθελα να επισημάνω ότι το μαθητικό φεστιβάλ, όπως εξάλλου και κάθε θεσμός, δεν μπορεί να στηρίζεται σε ένα ή έστω λίγα πρόσωπα, απαιτείται η συγκρότηση μιας επιστημονικής επιτροπής και μιας οργανωτικής επιτροπής που θα έχουν την όλη ευθύνη της οργάνωσης και υλοποίησης του εγχειρήματος. Στις επιτροπές θα πρέπει να έχουν συμμετοχή εκπρόσωποι από το Δήμο, την εκπαιδευτική κοινότητα, την Ένωση Γονέων, την καλλιτεχνική κοινότητα. Στο εγχείρημα θα μπορούσε να συμβάλει και η συνεργασία με το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατανοώ ότι δημιουργείται επιφύλαξη όταν ακούγεται η πρόταση της συγκρότησης επιτροπών για την διοργάνωση θεσμών, ωστόσο θα μου επιτρέψετε να φέρω δυο παραδείγματα. Το πρώτο αφορά το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» που έχοντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά έχει καταφέρει όχι μόνο να καθιερωθεί αλλά και να εξελίσσεται. Η δεύτερη περίπτωση αφορά τη διοργάνωση ΝΟΣΤΟΣ που ενώ είχε τις προοπτικές να θεμελιωθεί φτάσαμε στο σημείο ελάχιστους μήνες πριν τη διοργάνωσή της να μην ξέρουμε αν θα υλοποιηθεί για τρίτη χρονιά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παρέλευση επτά χρόνων της λειτουργίας του Δήμου Ναυπακτίας μέχρι και σήμερα δεν έχει λειτουργήσει οργανωμένη αποθήκη του Δήμου, γεγονός που έχει σοβαρότατες συνέπειες στην όλη λειτουργία του Δήμου, σε απώλεια υλικών και εξοπλισμού που σημαίνει και άσκοπη σπατάλη δημοσίου χρήματος.

Όλοι, όταν μιλούν για την προοπτική αυτού του τόπου, μιλούν για ΟΡΑΜΑ. Το ΟΡΑΜΑ όμως από μόνο του δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα χωρίς στρατηγική, σχέδιο, οργάνωση, συναντίληψη, συνέργειες και φυσικά επένδυση στη διαμόρφωση σκεπτόμενων και καλλιεργημένων πολιτών.

Μαρία Ζιαμπάρα 14/6/2018

 

 

Φωτογραφία της Maria Ziabara.

 
Διαφήμιση