headerphoto
Διαφήμιση
Τιμητική εκδήλωση γιά τόν Ομότιμο Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής κ. Κωνσταντίνο Αναγνωστόπουλο απο τήν Δωρίδα PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 12 Μάιος 2018 17:21

Φωτογραφία του χρήστη Δωρική Αδελφότητα.

 

Την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 τιμήθηκε ένα άξιο τέκνο της Δωρίδας(Ποτιδάνεια και  Παλαιοξάρι): ο Ομότιμος Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος.

Ο κος Αναγνωστόπουλος τιμήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του ΕΚΠΑ.

Τη ζωή του και το έργο του παρουσίασαν :

• Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, πρόεδρος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΠΓΝΑ Αλεξάνδρα» που ανήκει στην Ιατρική Σχολή.

• Η Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Διευθύντρια της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» Δρ Γεωργία Γερολουκά – Κωστοπαναγιώτου

• Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής του ΕΚΠΑ, τ. Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κινικής ΠΓΝ «Αττικόν»

• Ο Διευθυντής Χειρουργικού Τομέα του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΚΠΑ,

• Ο Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», Δρ Δημ. Δουγένης

• Ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής στο Ορθοπαιδικό Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» και συμμαθητής του κου Αναγνωστόπουλου από τα γυμνασιακά χρόνια

• Ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρώην Πρύτανης, Δρ Χρήστος Κίττας

Στην εκδήλωση επιδόθηκε τιμητικός τόμος «50 χρόνια Καρδιοχειρουργικής. Κωνσταντίνος Ε. Αναγνωστόπουλος» τον οποίο υπέγραψε ο Ομότιμος Καθηγητής.

Την εκδήλωση τίμησαν ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Ευσταθίου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκ μέρους της Δωρικής Αδελφότητας παρέστησαν Ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Μπαλατσούρας, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Δρίτσας και η Γραμματέας κα Μαρία Ανδρίτσου.

Ακολούθησε δεξίωση στην «Αθηναϊκή Λέσχη».

Η Κλινική αυτή έχει προσφέρει υψηλού επιπέδου κλινικό έργο στην ευαίσθητη περιοχή της Δυτικής Αθήνας όλα αυτά τα χρόνια. Παραλλήλως, όμως, προς αυτό, καθώς η διδασκαλία, η έρευνα και η δημοσίευση μελετών και νέων προτάσεων αποτελούν την πεμπτουσία της ακαδημαϊκής οντότητας, οφείλουμε να προβάλουμε το γεγονός ότι υπό την καθοδήγησή του, τα μέλη της καρδιοχειρουργικής ομάδας του ΕΚΠΑ παρήγαν σημαντικό κλινικό και πειραματικό ερευνητικό έργο, που οδήγησε σε διεθνείς δημοσιεύσεις και την παρουσίαση σε εθνικά και διεθνή φόρα μεγάλου αριθμού άρθρων και περιλήψεων, το σύνολο των οποίων υπερβαίνει τα 100 σε βραχύ χρονικό διάστημα. Σημαντική υπήρξε, επίσης, η παρουσία της νεοσύστατης κλινικής σε διδακτικά συγγράμματα για τους φοιτητές μας και σε διεθνείς εκδόσεις. Είναι δε άξιο σχολιασμού ότι οι αναφορές του Ομότιμου Καθηγητή κ. Αναγνωστόπουλου, ενός μάχιμου καρδιοχειρουργού με περισσότερες από 11.500 επεμβάσεις στο ενεργητικό του, ξεπερνούν τις 3.000, γεγονός που τον καθιστά πρότυπο ακαδημαϊκού χειρουργού.

Επίσης συνέβαλλε στην ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Ενηλίκων και Παίδων του «Ωνασείου» Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
Εκτός από το ακαδημαϊκό και κλινικό του έργο στην Ελλάδα, ο Καθηγητής Αναγνωστόπουλος δεν παραμέλησε τη μεγάλη του αγάπη που ήταν η πειραματική έρευνα. Ακόμη από τότε που ήταν στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, οργάνωσε εκεί ένα ιδιαίτερα δημιουργικό Πειραματικό Εργαστήριο, όπου εκπαίδευσε πολλούς νέους ερευνητές, συνεχίζοντας κατόπιν το ίδιο και στην Αθήνα, προτρέποντας διαρκώς και εκπαιδεύοντας τους νέους συνεργάτες του να δημιουργούν σε όλα τα επίπεδα: κλινική-εκπαίδευση-έρευνα-συγγραφή.

Από ενάρξεως λειτουργίας του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», το 2003, κατέβαλε επίπονες και επίμονες προσπάθειες για την οργάνωση και έναρξη λειτουργίας της υπό την διεύθυνσή του νεοϊδρυθείσας Πανεπιστημιακής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής. Το 2006, έγινε η 1η επέμβαση ανοικτής καρδιάς και ακολούθησαν πολλές, πολύπλοκες και σύμπλοκες τις περισσότερες φορές επεμβάσεις, μοναδικές για τα ελληνικά δεδομένα της καρδιοχειρουργικής. Τα ακαδημαϊκά χρόνια στο «ΑΤΤΙΚΟΝ» κύλησαν γρήγορα, αλλά δημιουργικά. Το 2007 αφυπηρέτησε αφήνοντας την ευθύνη της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στα στιβαρά χέρια των ικανών συνεργατών του, οι οποίοι και συνεχίζουν το δημιουργικό του έργο, παρακαταθήκη που ο ίδιος άφησε.

Σπανίως καταξιωμένοι Καθηγητές και Διευθυντές Κλινικών από τις ΗΠΑ επιστρέφουν στην Ελλάδα, με τόση αποφασιστικότητα και δύναμη ψυχής, προκειμένου να ξεκινήσουν από μηδενική βάση την οργάνωση και έναρξη λειτουργίας μιας ιδιαίτερα απαιτητικής ειδικότητας, όπως η καρδιοχειρουργική, σε ακαδημαϊκό και κλινικό επίπεδο, και μάλιστα σε δύο νεοϊδρυθέντα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Ήταν το ελληνικό πείσμα του, ο «νόστος»,
η αγάπη του για την Ελλάδα, η υπόσχεση στον εαυτό του ότι ο κύκλος της λαμπρής σταδιοδρομίας του θα έκλεινε εκεί από όπου ξεκίνησε; Τελικά, ο Καθηγητής Αναγνωστόπουλος ευτύχησε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα!

 

 

Φωτογραφία του χρήστη Δωρική Αδελφότητα.

Φωτογραφία του χρήστη Δωρική Αδελφότητα.

 

Φωτογραφία του χρήστη Δωρική Αδελφότητα.

 

Φωτογραφία του χρήστη Δωρική Αδελφότητα.

 

 

Φωτογραφία του χρήστη Δωρική Αδελφότητα.

 

 

Φωτογραφία του χρήστη Δωρική Αδελφότητα.

 

Φωτογραφία του χρήστη Δωρική Αδελφότητα.

 
Διαφήμιση