headerphoto
Διαφήμιση
Από τόν παλιό Επαχτο: Πετραχλίδια... Μπουρλότο ! PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Απρίλιος 2018 23:55


Αποτέλεσμα εικόνας για Μάρθα Ασημακοπούλου

Γράφει η Μάρθα Ασημακοπούλου

 

Αυτές τις μέρες οι νοικοκυρές ετοίμαζαν τα σπίτια τους για τη Λαμπρή .
Ο Κώστας και ο Γιώργος, ετοίμαζαν πετραχλίδια ! Καθένας με την έγνοια του ! Φίλοι <<εξ απαλών ονύχων >>. Μαζί στο παιχνίδι, στις τρέλλες , στα σουρτουκέματα !
Αγόραζαν από το βιβλιοπωλείο του Φράγκου, κόλλες χαρτί --μπλε, κόκκινες, πράσινες πορτοκαλί .Μίτσα και μπαρούτη από τον Γαλάνη -Διαολή . Μείγμα από το Μεσολόγγι. Κόβαν σε λουρίδες το χαρτί , βάζαν λίγη εκρηκτική ύλη στην άκρη --στή μύτη του κουταλιού-- και τα τυλίγανε .Τριγωνάκια , πανέμορφα και ισομετρικά, σα ζηλευτά μπαμπάτσικα τυροπιτάκια , βγαλμένα από μηχανή ! Μίτσα για φιτίλι .
Εκείνη τη χρονιά ο Γιώργος, πήρε κρυφά από το μπάρπα του , που ήταν μηχανικός { Δημόσια Έργα }, καμμιά εκατοστί γραμμάρια νιτρογλυκερίνη ! Σίγουρα θα κατασκεύαζαν τα πιο ισχυρά πετραρχλίδια , να κάμουν το << κομμάτι >> τους σε μικρούς και μεγάλους , γιατί όλα τα αρσενικά ασχολούνταν μ'αυτό το άθλημα . Τότε δεν υπήρχε τίποτα έτοιμο .
Οι δυο φίλοι τυλίξαν καμμιά πεντακοσαριά τριγωνάκια , βαρέθηκαν . Τους είχαν περισσέψει δυο- τρεις κουταλιές της σούπας νιτρογλυκερίνη και κάμποση μπαρούτη .Για να ξεφορτωθούν τα υλικά , χωρίς να γνωρίζουν την ισχύ τους , έφτιασαν δυο μεγάλα τρίγωνα με νιτρογλυκερίνη και ένα με μπαρούτη !
Πετάγανε κανένα <<αθώο >> που και που στη βόλτα , στα πόδια των κοριτσιών , να τα αναστατώσουν και να γελάσουν ! Τα πιο πολλά προορίζονταν για την Ανάσταση και για τις ψησταριές την ημέρα της Λαμπρής, που φίλοι και γνωστοί αλλάζανε επισκέψεις και ευχές !
Η οικογένεια του Γιώργου, είχε κάποια συγγενική σχέση με τον Δήμαρχο Τάκη Κούμπιο .Οι δυο δεκαεξάρηδες αριβάρανε στο σπίτι του στο λιμάνι . Πάσχα 1961 .
Η νότια πλευρά του δημαρχόσπιτου, ακουμπούσε στο τείχος του κάστρου .Εμπρός ήταν η αυλή και στην άκρη της , ένα κηπάριο με μαρούλια, κρεμμυδάκια ,άνηθα ,σπανάκια.
Το πασχαλινό τραπέζι στρωμένο με όλα τα προκαταρκτικά. Γαρδούμπες, κοκορέτσι, σαβόρο, κόκκινα αυγά , κουλούρια ! Η τσίκνα του σουβλιστού αρνιού ανέστηνε και πεθαμένους !
Το ραδιόφωνο μετέδιδε τραγουδάκια όμορφα !
Καμμιά δεκαπενταριά φίλοι τρώγανε και πίνανε το μοσχούδι της Παλαιοπαναγιάς, αργά , όπως ταιριάζει σε μερακλήδες .
Ο Δήμαρχος, άνθρωπος της παρέας. Ευπροσήγορος, γλεντζές, λαϊκός και αριστοκράτης . Του σαλονιού και του λιμανιού !
Πέταγαν σκαστούρια οι μεγάλοι, από κοντά και οι νεαροί με τα <<δυνατά >> τους .Κοκορεύονταν όλοι για τις κατασκευές τους !
--Φίλε, να ρίξω το μεγάλο ;
--Μπουμπούνατο ...
Βγάζει ο Γιώργος από τη μέσα τσέπη του σακακιού του το μεγάλο τρίγωνο και το πετάει μέσα στον κηπάκο .
....και έγινε η αναπαράσταση της Αναστάσεως του Κυρίου ,ανατρέποντας άρδην το σκηνικό ! Σείστηκε ο τόπος όλος ! Άνοιξε κρατήρας μισού μέτρου βάθος με άλλο τόσο πλάτος !Ζαρζαβατικά και κάμποσες μεραρχίες χαλίκια , γίνανε χαλάζι, που από θαύμα δεν έβγαλε τα μάτια κανενός !Το ραδιόφωνο σταμάτησε να παίζει !
Απλώθηκε μια βουβή ησυχία , γεμάτη απειλές !Οι δυο φίλοι , ξέρανε πως είχαν παραβεί τον μισό ποινικό κώδικα ...Άλλαξαν αναμετάξυ τους πανικόβλητες ματιές και γίναν λιάρες γάτες !
Μυαλό όμως δεν έβαλαν ...Μέσα στη νεανική τους ξενοιασιά , τράβηξαν για την Πλατεία Φαρμάκη .
Εκεί , ήταν καμμιά πενηνταριά νοματαίοι, μοιρασμένοι στα δυο πεζοδρόμια . Πετούσαν πετραχλίδια μέσα στο δρόμο .Οι νεαροί μας έριξαν το δεύτερο μεγάλο τρίγωνό τους ! Ανάστα ο Κύριος ! Τρίξαν τζάμια, χοροπήδησαν τα τσίγκια στα στέγαστρα !
Ετοιμάστηκαν να πετάξουν και το τρίγωνο της μπαρούτης . Ο κόσμος υποχώρησε, άλλοι κατά το άγαλμα και άλλοι στου Γαλάνη .
Προς έκπληξη όλων όμως, ακούστηκε ένα πάφφφφφφ και υψώθηκε μια πύρινη στήλη πέντε μέτρων , σα μανιτάρι !
Εν πάση περιπτώσει , αυτά τα παιδιά , ήθελε ο Θεός και βγήκαν πέρα σώα , με τόσες παλαβωμάρες που κάνανε !
Μπορεί να βοηθάγανε και οι μανάδες τους που άναβαν το καντήλι στο εικονοστάσι σε κάθε περίσταση !
Πατριώτες , Καλή Ανάσταση με υγεία και ασφάλεια !

 
Διαφήμιση