headerphoto
Διαφήμιση
Τζον Ανάγνος: Ο ομογενής από την Ναυπακτία που ονόμασε «Αιτωλία» μεγάλη εταιρεία επενδύσεων στις ΗΠΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 10 Μάρτιος 2018 16:55

johnanagnosok

 

 

Σε μια περιήγηση στο διαδίκτυο υπέπεσε στην αντίληψη της δημοσιογραφικής ομάδας του agrinionews.gr η  ιστοσελίδα εταιρείας επενδύσεων με τίτλο aetolia capital που εδρεύει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Πολιτεία του Ντέλαγουερ.
Το όνομα μας της «Αιτωλία» και ο λόγος αυτός μας κίνησε την περιέργεια να διαβάσουμε περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό αυτό. Στην ιστοσελίδα της  εντύπωση κάνει ο κύκλος των εργασιών της, ο οποίος αφορά την διαχείριση κεφαλαίων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων και ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι η εταιρεία υπογράμιζε ότι επέλεξε το όνομα της από τον τόπο μας, την Αιτωλία.
Στην ιστοσελίδα της μάλιστα  εναλλάσσονταν  οι εικόνες της  Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, σύμβολο πλέον της Αιτωλοακαρνανίας,  με την γέφυρα του Brooklyn και άλλα σύμβολα των ΗΠΑ.
Στην πορεία της αναζήτησης προέκυψε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της, ο Τζον Ανάγνος, πράγματι κατάγονταν από την Αιτωλοακαρνανία με γονείς από την Ναύπακτο και Άνω Χώρα αντίστοιχα.
Ο ίδιος έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και είχε επισκεφτεί την περιοχή μας και κάποιες φορές και το Αγρίνιο κατά τις θερινές διακοπές του.

aitoliacapitallogo

 

O κ. Ανάγνος στο αίτημα του agrinionews.gr για συνέντευξη ήταν ιδιαίτερα θετικός και προσιτός ενώ  απάντησε άμεσα στις ερωτήσει λέγοντας πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.Μιλάει για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, την εμπειρία του από την 11η Σεπτεμβρίου καθώς και τους δεσμούς με την Αιτωλοακαρνανία.  Η συνέντευξη που παραχωρήθηκε στα Αγγλικά είναι η εξής:

 

.Πως εμπνευστήκατε το όνομα «Αιτωλία» για την εταιρεία σας; 

 

Καλή ερώτηση. Είναι ενδιαφέρον, πολλές άλλωστε εταιρείες επενδύσεων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ελληνικά ονόματα ή λέξεις στα ονόματα των εταιρειών τους. Πολλά από τα ελληνικά ονόμα είχαν ήδη δοθεί έτσι αποφάσισα να βρω κάτι που συνδέει την οικογένεια μου, η οποία κατάγεται από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Η μητέρα που γεννήθηκε στην Άνω Χώρα και ο πατέρας μου στη Ναύπακτο. Εγώ είμαι το μόνο μέλος που γεννήθηκα στις ΗΠΑ. Περνούσα πολλά καλοκαίρια στην περιοχή όταν ήμουν νέος και την αγάπησα. Οι άνθρωποι ήταν υπέροχοι, πολλοί φιλικοί και επιτυχημένοι. Έχω συναντήσει πολλούς Έλληνες από την περιοχή (σ.σ. Αιτωλοακαρνανία) που προκόβουν στις ΗΠΑ. Έτσι την ονόμασα «Αetolia Capital» και είμαι πολύ χαρούμενος με το όνομα της εταιρείας. Έλαβα πολλά θετικά σχόλια για την επιλογή μου. Έψαξα επίσης την ιστορία των Αιτωλών ως πολεμιστών στην προ Χριστού εποχή. Την βρήκα ενδιαφέρουσα και κυρίως είδα ότι καμία άλλη εταιρεία στον κόσμο δεν χρησιμοποιεί αυτόν τον τίτλο.

 

Μπορείτε να εξηγήσετε απλά το αντικείμενο της Aetolia Capital σαν σύμβουλο επενδύσεων; Θα ταίριαζε με το Ελληνικό οικονομικό περιβάλλον;

 

Είμαστε μια εταιρεία επενδύσεων που συναλλάσσεται με πλούσιους ιδιώτες και εταιρείες. Εγώ είμαι ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο επικεφαλής επενδύσεων . Η μικρότερη μας επένδυση είναι 1 εκατομμύριο δολάρια.Διαχειριζόμαστε χρήματα από περισσότερους από 100 πελάτες και προσπαθούμε να έχουμε στενή σχέση με όλους τους πελάτες μας. Έχουμε πολλά «χαρτοφυλάκια» (Portfolio) διαχείρισης των πελατών μας. Επιλέγουμε αποθέματα, ιδιίως από τις ΗΠΑ και έχουμε κάποιες θέσεις στην Ευρώπη και την Ασία. Η στρατηγική μας έχει «long bias»(σ.σ. οικονομικός όρος)  νοηματοδότηση που σημαίνει ότι αγοράζουμε απόθεμα σε καλή τιμή και το κρατάμε μέχρι να κρίνουμε ότι είναι καλή στιγμή να το πουλήσουμε. Χρησιμοποιούμε πολλές μεθόδους να ερευνήσουμε εταιρείες. Χρησιμοποιούμε ανάλυση με κομπιούτερ για κάθε απόθεμα αγοράς μέχρι να βρούμε τα κριτήρια που θέλουμε. Πρόκειται για ποσοτική επένδυση. Αλλά χρησιμοποιούμε επίσης θεμελιώδη ανάλυση. Οι βασικές αρχές αναζητούν τις αναφορές μέτρησης από τις εταιρείες που θέλουμε, για παράδειγμα εξετάζουμε τη μεγέθυνση, τη ροή ρευστού, τα κέρδη, τη διαχείριση και άλλες λειτουργίες. Προτιμώ εταιρείες οι οποίες είναι καινοτόμες και ρηξικέλευθες ή καλύτερα πρωτοπόρες στην βιομηχανία τους. Μετά χρησιμοποιούμε διαγράμματα να παρακολουθήσουμε τα σημεία που αγοράζουμε ή πωλούμε τα αποθέματα που θέλουμε. Πριτιμούμε εταιρίες στην τεχνολογία και την καινοτομία που θεωρούμε σημαντικές. Επιπρόσθετα, αναλύουμε τα μακροοικονομικά στοιχεία από όλες τις οικονομίες και παρακολουθούμε κεντρικές πολιτικές τραπεζών, οι οποίες έχουν γίνει σημαντικές. Θα αναπτύξουμε hedge fund μικρά και σύντομα στο να αγοράσουμε αποθέματα. Έτσι θα αντισταθμίσει το ρίσκο. Παρέχουμε πολύ έρευνα και επικοινωνία στους πελάτες τόσο ώστε θέλουμε να είναι πολύ καλά ενήμεροι στις επενδύσεις και στην οικονομία.

 

 Αναφέρατε στο βιογραφικό σας ότι ήσασταν  Portfolio Manager στις Oppenheimer & Co., Morgan Stanley, and CIBC Oppenheimer. Morgan Stanley είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα ως οίκος αξιολόγησης με αναφορές στην Ελληνική οικονομία. Πείτε μας για την θεμελιώδη αυτή εμπειρία. 

 

Όλες αυτές οι  εταιρείες είναι πολύ ιστορικές και επιτυχημένες. Ξεκίνησα το 2000 την καριέρα μου στην  CIBC Oppenheimer. Το γραφείο μου ήταν ακριβώς απέναντι από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 άργησα να πάω στο γραφείο και ήμουν 15 λεπτά μακριά όταν το πρώτο αεροπλάνο χτύπησε τον πύργο. Συνήθως ήμουν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 08:30 το πρωί όταν το τρένο έφτανε εκεί. Αλλά ήμουν πολύ τυχερός εκείνη την ημέρα. Αλλά ήμουν πολύ τυχερός εκείνη την τραγική ημέρα.

CIBC Oppenheimer ήταν μια πολύ καλή εταιρεία με 600 συμβούλους σε όλον τον κόσμο. Την άφησα το 2003 για να ενταχθώ στην Morgan Stanley, η οποία είναι μια άλλη σπουδαία εταιρεία με πολύ μεγάλη ιστορία. Στην Morgan Stanley έγινα manager ενός γραφείου που διαχειρίζονταν  από πελάτες συνολικά 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποφάσισα να πάω πίσω στην  Oppenheimer & Co to  2013, αφού ήθελα να είμαι σε μικρότερη εταιρεία περισσότερο ευέλικτη. Oppenheimer & Co. είναι η ίδια η εταιρεία όπως  CIBC Oppenheimer. Η μόνη διαφορά είναι ότι CIBC bank, from Canada, πουλήθηκε σε εμάς  το  2002.

Ήμουν πολύ ευχαριστημένος σε όλες τις εταιρείες αλλά ήθελα να ξεκινήσω την δικιά μου επιχείρηση για πολλά χρόνια. Ο περασμένος χρόνος ήταν ιδανικός. Δούλεψα κοντά σε αναλυτή της Oppenheimer και τώρα έχει τη δική του εταιρεία στη Βοστώνη. Αναπτύξαμε πολλές στρατηγικές ποσοτικές ή με αλγορίθμους. Πούλησε την έρευνα του σε πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Είμαι πολύ τυχερός που έχω μια δυνατή βάση πελατών που με ακολούθησε στην εταιρεία μου. Η επίδοση μας είναι πολύ καλή όσο οι παγκόσμιες αγορές είναι συνεργάσιμες.  Πιστεύω πολύ στις στρατηγικές που εστιάζουμε, αφού είμαι ευέλικτος και προσπαθώ να προσαρμοστώ όσο οι παγκόσμιες αγορές αλλάζουν με την τεχνολογία. Καταλαβαίνω ότι εαν δεν αλλάξω, θα αφήσω πίσω πολλούς επενδυτές manager στις δουλειές μου.

 

Ποιά είναι η τωρινή σας σχέση με την  Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία, τον  τόπο καταγωγή σας. 

 

Για την οικογένεια μου και την καταγωγή μου αναφέρθηκα διεξοδικά στην πρώτη ερώτηση. Συμπληρώνω ότι οι γονείς μου ήρθαν το 1950 στην Πολιτεία του Delaware. ο πατέρας μου ήταν σεφ και μέσα σε 10 χρόνια δημιούργησε εστιατόριο και ξενοδοχείο. Μετά είχε πολλά εστιατόρια. Τον βοηθούσε επίσης η μητέρα μου. Είμαι περήφανος για την οικογένεια μου που ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μιλούσε τη γλώσσα καθόλου και τα κατάφερε πολύ καλά. Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν το επιχειρηματικό πνεύμα, για αυτό το λόγο και η ελληνική κουλτούρα είναι από τις πιο πετυχημένες στις ΗΠΑ. Οι γονείς μου πήραν σύνταξη το 1985 και μετακόμισαν στην Πάτρα. «Έφυγαν» το 2006.

 

 Ποια είναι η γνώμη σας για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το γεωπολιτικό περιβάλλον; 

 

Μπορούσα να γράψω εκατοντάδες σελίδες για αυτό. Το πρώτο πράγμα που με ξαφνιάζει είναι να βλέπω την Ελλάδα να περνάει τόσες δυσκολίες. Ξέρω πολλές οικογένειες που πέρασαν δύσκολα. Είναι πολύ όμορφη χώρα με σπουδαία ιστορία. Οι άνθρωποι είναι υπέροχοι και ευρηματικοί. Νομίζω μπορούμε να κατηγορήσουμε κάποιους ανθρώπους στην Ελλάδα, μπορούμε να αποδώσουμε φταίξιμο στην Ε.Ε, που χρησιμοποίησε την Ελλάδα όταν έβλεπε ότι ήταν ευάλωτη. Ελπίζω ότι θα ανακάμψει αλλά φοβάμαι ότι πολλοί νέοι ταλαντούχοι θα αφήσουν την Ελλάδα και θα χάσουμε μια ολόκληρη γενιά από ταλέντα. Γνωρίζω πολλούς νέους ευφυείς Έλληνες που ήρθαν στις ΗΠΑ να πάνε στο κολλέγιο και επικοινώνησαν με εμένα να τους βρω δουλειά. Μου είπαν ότι δεν θα ξαναπάνε στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει καμία ευκαιρία.

Για μένα είναι απλό αλλά όχι εύκολο. Πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα για καλό και όχι προσωρινά. Πρέπει να εξαλείψουμε τη διαφθορά στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. Το φορολογικό περιβάλλον πρέπει να ξεκαθαρίσει και να «τρέξει» κατάλληλα. Δεν μπορείς να επιτρέπεις σε τόσους ανθρώπους να μην πληρώνουν φόρους. Το χρέος της Ελλάδας που ανέρχεται στα 260 δις, πιστεύω, είναι πολύ. Πήραμε χρήματα από την Ε.Ε. και πρέπει να τα γυρίσουμε για τόκους. Πρέπει να υπάρξει κάποιο «κούρεμα» χρέους. Γνωρίζω ότι το ΔΝΤ το συζητάει. Είναι μεγάλο βλήμα. Μετά η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη.  Ανάπτυξη στις δουλειές και τις βιομηχανίες. Πρέπει να αποδεχθούν και να καλωσορίζουν παγκόσμιες επιχειρήσεις που να εγκατασταθούν στην Ελλάδα χωρίς διακοπή. Η τεχνολογία είναι μια υπέροχη βιομηχανία που πρέπει να χτίσει κανείς πάνω. Ξέρω ότι υπάρχει ανάπτυξη στην τεχνολογία στην Θεσσαλονίκη. Δημιουργώντας μία νέα τύπου «Silicon Valley» περιοχή  θα δώσει εργασία στους νέους. Είμαι χαρούμενος που είδα μια μέρα τον Elon Musk να μετακινεί ένα ερευνητικό εργοστάσιο Tesla στην Αθήνα. Χρειαζόμαστε πολύ αυτό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στον τουρισμό.

 

Τώρα πολιτικά, η Ελλάδα διέρχεται ένα είδος αύξησης λαϊκισμού όπως στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Εδώ προέκυψε Trump.Η Ελλάδα είχε παλιά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ξανά τώρα ΣΥΡΙΖΑ. Πάλι λαϊκισμός, μιας που οι πολίτες κουράστηκαν από διαφθορά. Σκέφτηκα ότι ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας ήταν πολύ αλαζονικοί στην προσέγγιση τους με την Γερμανία και αυτό έληξε με χειρότερους όρους.Τελικά σκέφτηκα ότι έπραξε καλά. Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι γνώρισα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον συνάντησα όταν ήταν με την Εθνική Τράπεζα καθώς διαπραγμαυτευτήκαμε μερικές συμφωνίες, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν. Μιλούσαμε κάποιες φορές. Αυτό που θα πω δεν είναι κάποιος έπαινος  για τον Κυριάκο, αλλά μου άρεσε η γνώση του στα οικονομικά για το πως αντιλαμβάνεται την επίτευξη της ανάπτυξης. 

 

Επιπλέον ακόμα και αν οι άνθρωποι θέλουν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε χρήματα, έτσι οι τράπεζες θα πρεπει να είναι πιο συνεργάσιμες στο να δίνουν δάνεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός είναι δύσκολος δρόμος για την Ελλάδα. Μπορούσαν να αφήσουν την Ε.Ε. και να μειώσουν όλο το χρέος, αλλά η Ελλάδα θα έπεφτε σε βαθύτερη ύφεση για πολλά χρόνια, αλλά θα εξέρχονταν καλύτερη. Είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν θα δανείσει ετά από αυτό. Πρέπει να δούμε εάν συνεχίσει με την ΕΕ. Αλλά εάν παραμείνει, πρέπει να ακολουθήσει τους όρους που έχει για να επιτύχει ανάπτυξη. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Αλλά είμαι αισιόδοξος, μιας που είχαμε μικρή ανάπτυξη πρόσφατα. Αλλά για να υπάρξει μεγαλύτερη πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς διαφθορά και με δίκαιη φορολογία.

 

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν τον λαϊκισμό. Ένα είναι η τεχνολογία που μειώνει τις δουλειές. Αυτό θα συνεχιστεί. Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα να εκπαιδεύσουν τις επόμενες γενιές για τον νέο τεχνολογικό κόσμο. Δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι το δημογραφικό. ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία έχουν γηρασμένους πληθυσμούς. Με μια παλαιότερη κουλτούρα έχεις λιγότερους ανθρώπους να δουλεύουν άρα γηραιότερες επενδύσεις και αγοράζεις με διαφορετική προσέγγιση. Το τρίτο μεγάλο ζήτημα είναι η ανισοκατανομή του πλούτου.Δεν μπορείς να έχεις 5-10%  του πληθυσμού πολύ πλούσιο και από την άλλη ο άλλος ο κόσμος να παλεύει, κάτι που οδηγεί στον λαϊκισμό και τη διαμαρτυρία. Θέλεις να έχεις όσο μπορείς περισσότερους ανθρώπους να δουλεύουν αλλά η τεχνολογία είναι ένα ζήτημα όταν δεν έχουν εκπαιδευτεί να προσαρμοστούν σε αυτή. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους προγραμματιστές κομπιούτερ. Έτσι αυτά τα μέρη του κόσμου θα αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα. Από την άλλη  η Μέση Ανατολή έχει νεότερους πληθυσμούς. 

 

Είμαι αισιόδοξος ότι οι Έλληνες είναι οραματιστές και θα βρουν τη λύση και αυτή είναι μέσα στην Ελλάδα.

Πηγή:agrinionews.gr 

 

 
Διαφήμιση