headerphoto
Διαφήμιση
Χρόνια πολλά στην γυναίκα PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2018 21:20

 

Φωτογραφία της Sofia Sidiropoulou-Karageorgou.

Γράφει η Σοφία Σιδηροπούλου -Καραγεώργου

 


Σαν κοριτσάκι δεν θυμάται πολλά .Λιγα χρόνια με τον πατερα που την έκανε να αισθάνεται πριγκήπισσα πανω στο θρόνο της καρδιάς του ,υστερα το βίαιο αντίο του σημάδεψε το υπολοιπο της ζωής της .Ακολουθησαν οι δυσκολίες μιας εποχής ανάπηρης .Μιας εποχής με τις αγκυλώσεις της στα κοινωνικά γίγνεσθαι και πρέπει .Τις οικονομικές δυσκολίες που κρέμονταν πάντα πάνω απο το κεραμίδι της οικογένειας .Προβλήματα που σημάδεψαν μια,δυο ,τρεις,τέσσερεις, πέντε γυναίκες την καθεμία με ενα διαφορετικό τρόπο .Η μια έγινε άντρας και γυναίκα ,η άλλη δεν ήξερε πως να αντιμετωπίσει τα χτυπήματα της ζωής της ,η τρίτη προσπάθησε να γίνει αποκουμπι για τις τέσσερεις και οι δυο έπρεπε να προχωρήσουν στο αύριο με οτι και να σήμαινε αυτό .Μέσα σ όλα αυτά ένας άντρας ,ένας και μόνος ,συγχρόνως αγοράκι προστατευόμενο απο τις πεντε γυναικες και άντρας προστατατης τους .Οξύμωρα πραγματα.Δύσκολοι ρόλοι που κανένας τους δεν επεδίωξε και κανένας δεν θέλησε και όμως τους φορεθηκαν σαν κοστούμια ραμμένα στο πετσί τους που έπρεπε να τα αντεξουν θέλοντας και μη .
Γυναίκες ,γυναίκες που φορτώνονται τις αντιξοότητες ,τις ιδιοτροπίες και τα καπρίτσια της ζωής .
Πέρασαν χρόνια και η ζωή άνοιξε τους δικούς της δρόμους ,αυτούς που πολλές φορές τους περπατάς σαν να σε τραβούν και αλλες σαν να σε σπρώχνουν.Όλες προχώρησαν πατώντας στις μέρες που αναλογούσαν στην κάθε μια ,οι δυο χαιρέτησαν αφήνοντας πίσω τα κλωνάρια τους .Αυτή που ανέλαβε τα βάρη της οικογένειας αξιώθηκε να δει τα εγγόνια της να ετοιμάζουν δικές τους συνέχειες .
Σκέψεις ,σκέψεις , αναμνησεις ενα κουβαρι ολα μαζι με γλυκόπικρα χαμόγελα.

Ακούμπησε στον ώμο της φίλης της και με το άλλο χερι έβγαλε απο το σταν του μαγαζιού ενα φόρεμα
-Αυτό πως σου φαίνεται;
- Θα σε μεγαλώνει
-Αυτό ;νομιζω οτι θα ταίριαζε στην περίπτωση άν μου κάνει.... (πάντρευε την κόρη της και έπρεπε να βρει κάτι ιδιαίτερο ",ουτε πολύ ουτε λίγο ")
-Δοκίμασε το .
Πήρε το φόρεμα στα χέρια της και προχώρησε προς εκεί που της υπέδειξε η πωλήτρια ότι ήταν το δοκιμαστηριο .
Περαστε είπε στην κυρία που είδε απέναντι της και έκανε ενα βήμα στο πλάι δεξιά ,δεξιά κινήθηκε και η κυρία απέναντι .Της χαμογέλασε και έκανε ενα βήμα στο πλάι αριστερά ,περάστε είπε παλι στην κυρία .Αριστερά έκανε και η κυρία απέναντι .Σταμάτησε σαστισμένη σαν καποιες φορες που συναντιέται κανεις στο πεζοδρόμιο με κάποιον και κανει με τον απέναντι τους ίδιους βηματισμους μη μπορώντας να περάσει .Αισθάνθηκε απαλά το χέρι της φίλης της να την τραβά με στοργή ,να πιάνει απο τα χέρια της το φόρεμα και να το κρεμάει στο σταν. Υστερα την τράβηξε γλυκά εξω απο το μαγαζί .
Κάθισαν σε μια καφετέρια και παρήγγειλαν απο εναν καφέ .Όσο να τις σερβίρουν είχε αρχίσει να μιλάει με παράπονο.Τρια χρόνια δεν κοίταξε ποτε το προσωπο της στον καθρέφτη .Τρια χρόνια έπλενε το πρωί τα δόντια της ,υστερα το πρόσωπο της και χωρίς να πάρει το βλέμμα απο τον νεροχύτη απλωνε το χερι έπαιρνε την πετσέτα σκουπιζοταν και ξεκινούσε τις δουλειές της .Μια άγνωστη είχε γίνει ,μια άγνωστη που την κουβαλούσε βαρος επανω της . Δεν γνωρίζονταν πια αυτή και ο εαυτός της ,όχι μόνο στην όψη .Δεν άκουγε την φωνή της ,δεν άκουγε τις ανάγκες της ,δεν έκανε σχέδια .Σταμάτησε να κλαίει και αισθάνθηκε πιο χαλαρή ,σαν να έδιωξε μια ξένη απ τα εσώτερα της . Μια ξένη που μεγάλωσε μέσα της παραγκωνίζοντας την .Μια ξένη που κατάπινε κάθε θέλω της κάθε ανάγκη της ,κάθε ανάσα της . Πως άφησα να φτάσω εκεί ; Σκέφτηκε όλες τις γυναίκες της ζωής της ,αυτές που άθελά της ,ασυναίσθητα ίσως τους είχε κλέψει τα θέλω ,τις αναγκες,τις ανάσες τους .Γιαγιάδες ,μάνα ίσως και κάτι απ την μεγάλη αδερφή..
Γυναίκες χρόνια πολλά .
Χρόνια πολλά στις μάνες που αναλώνονται για τα παιδιά τους ,χρόνια πολλά στις συντρόφους που νοιάζονται τον προστάτη και προστατευόμενο ,τον σύζυγο,τον γυιο,τον πατερα,τον φιλο.Χρόνια πολλά στις γιαγιάδες που ριγουν σκεπτόμενες τα εγγόνια τους ,χρονια πολλα στις εγγονες που θα βυθισουν τα δαχτυλα τους στ ασπρα μαλλιά της γιαγιάς . Χρόνια πολλά στις φίλες που θα σε τραβήξουν με αγάπη μπροστά απο τον παραμορφωτικό καθρέφτη και θα πιουν μαζί σου τον καφέ της λύτρωσης ,χρόνια πολλά σ όλες τις γυναίκες που θ απλώσουν γλυκά το χέρι στην γιαγιά,στην μάνα στην κόρη στην αδερφή στην φίλη και ...στον εαυτό τους

 
Διαφήμιση