headerphoto
Διαφήμιση
Συνέργειες Συλλόγων Αθήνας και Αμερικής για την Ελευθέριανη Ναυπακτίας PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 11 Φεβρουάριος 2018 20:57

 

Από αριστερά οι Δρ. Χαράλαμπος Κώστας, Χρήστος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Χαραμποπούλου, Γιώργος Σερέτης, Μάρω Βενέρη - Κουρμούση και Χρήστος Θωμόπουλος

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελευθέριανης Ναυπακτίας «Αγία Παρασκευή» με επικεφαλής την πρόεδρο Κατερίνα Χαραλαμποπούλου καθώς επίσης και ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Ελευθέριανης Αμερικής, Γιώργος Σερέτης, επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι και μίλησαν για το πολυδιάστατο έργο των δύο φορέων στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

Κινητήρια δύναμη και σημείο αναφοράς ήταν και παραμένει η αγάπη τους για την Ελευθέριανη, το ορεινό χωριό Ναυπακτίας με 130 περίπου σπίτια. Αν και οι δύο φορείς, όπως επεσήμαναν, ιδρύθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, εν τούτοις το έναυσμα της ίδρυσης το έδωσε η αγάπη για την Ελευθέριανη και τους συνανθρώπους τους.

Ο Σύλλογος Ελευθέριανη Ναυπακτίας, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» ιδρύθηκε προ εκατό ετών και το περασμένο Σαββατοκύριακο γιόρτασε στο «The Sagamore Resort» στην πόλη Bolton Landing της κομητείας Warren County της Νέας Υόρκης την 100ή επέτειο της ιδρύσεώς του.

Ο Σύλλογος της Αθήνας ιδρύθηκε το 1955 και όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος Χρήστος Παπαδόπουλος, αυτό έγινε με αφορμή το θάνατο ενός άπορου συμπατριώτη τους. Οι Ελευθέριανοι συγκέντρωσαν χρήματα και τέλεσαν με αξιοπρέπεια την κηδεία και τον ενταφιασμό του συγχωριανού τους και την ίδια χρονική στιγμή προέβησαν στην ίδρυση του Συλλόγου τους.

Από αριστερά οι Χρήστος Παπαδόπουλος, Γιώργος Σερέτης Χρήστος Θωμόπουλος και Κατερίνα Χαλαμποπούλου.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δημήτρης Τσάκας

Αμφότερα τα ηγετικά στελέχη των συλλόγων απέδωσαν την ανοδική πορεία και τη συνεργασία στους γονείς και παππούδες τους που κατάφεραν να γαλουχήσουν τα παιδιά τους με την αγάπη για την Ελευθέριανη. Παράλληλα, τόνισαν ότι το χωριό τους αποτελεί υπόδειγμα ως προς την ομόνοια, την αγάπη και τον αλληλοσεβασμό.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου της Αθήνας εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το εορταστικό τριήμερο για την εκατονταετηρίδα και τόνισαν ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις παρέχουν τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές να διδαχτούν για την προσφορά και το έργο τεσσάρων γενεών στην Ομογένεια, στην Ελευθέριανη και κατ’ επέκταση στη Ναυπακτία.

Ο Χρήστος Θωμόπουλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου της Αθήνας, ανέφερε ότι το σχολείο, το υδραγωγείο και πολλά άλλα έργα στο χωριό έχουν ανεγερθεί με τον οβολό των Ελευθέριανων της Αμερικής. Παράλληλα, τόνισε ότι οι δύο σύλλογοι μοιράστηκαν το κόστος και πρόσφατα δώρισαν ένα πυροσβεστικό όχημα στο χωριό τους προκειμένου να το προστατεύσουν από τις πυρκαγιές.

Ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος είπε ότι η δράση του Συλλόγου της Αθήνας δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. «Διείδαμε τον κίνδυνο και απογαλακτιστήκαμε από τα κρατικά κονδύλια πριν την επέλαση της κρίσης και είμαστε αυτοδύναμοι οικονομικά».

Ο κ. Γιώργος Σερέτης είπε ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 100ετηρίδα ξεκίνησαν στην Ελευθέριανη και όπως και στη Νέα Υόρκη ήταν πολυήμερες.

Ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει ο ταχυδρόμος, ο οποίος υποδύθηκε τον ταχυδρόμο του περασμένου αιώνα και μοίραζε ευχετήριες κάρτες που είχαν στείλει οι ομογενείς στους γονείς τους. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων παρουσίασαν και θέατρο με πρωταγωνιστές τα παιδιά.

Ερωτηθείσα για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν στην Αθήνα, η κ. Χαραλαμποπούλου επεσήμανε ότι σε τρεις εβδομάδες θα αναβιώσουν τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η προσπάθεια, συνέχισε, ξεκίνησε το 1977 και με την πάροδο του χρόνου αναβαθμίζεται.

Μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές και συνάμα ερανικές εκδηλώσεις είναι η Γιορτή του Τράγου, η οποία ξεκίνησε προ δέκα επτά ετών και διαρκεί δύο ημέρες.

Η 13η γιορτή διοργανώθηκε στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2017 στην Ηλιούπολη Αθηνών και συμμετείχαν πάνω από επτά χιλιάδες άτομα. Παράλληλα, εξήγησαν ότι τα πάντα στηρίζονται στην εθελοντική συνεργασία και ότι στη φετινή γιορτή συμμετείχαν πάνω από 150 εθελοντές όλων των ηλικιών.

Πηγή:www.ekirikas.com-Του Δημήτρη Τσάκα

 
Διαφήμιση