headerphoto
Διαφήμιση
21 Νοεμβρίου Τα Εισόδια της Θεοτόκου της Πολυσπορίτισσας η γιορτή των γεωργών στήν Ορεινή Ναυπακτία PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 21 Νοέμβριος 2017 07:23

 

 

Το φαγητό της ημέρας αυτής στα χωριά μας, στην Μικρή Παλούκοβα και Αφροξυλιά Ναυπάκτου, τα παλιά χρόνια, ήταν τα πολυσπόρια. Αποβραδίς οι νοικοκυρές έβαζαν να μουσκέψουν διάφορα ντόπια όσπρια και δημητριακούς καρπούς, που είχαν στο σπίτι τους και τα μάζευε η κάθε οικογένεια από την καλλιέργεια των χωραφιών της, όπως σιτάρι, φασόλια, καλαμπόκι, φακές, κουκιά, ρεβύθια. Το μούσκεμα ήταν απαραίτητο διότι τότε οι γυναίκες μαγείρευαν στα ξύλα.Την ημέρα της γιορτής έβραζαν τους σπόρους αυτούς, όλους μαζί, μέσα σε ένα κακάβι (χαλκωματένια κατσαρόλα με χερούλι) ή σε μία τέτζερη (χαλκωματένια κατσαρόλα χωρίς χερούλι), στο τζάκι με ξύλα, βάζοντας μέσα το αντίστοιχο νερό και λίγο λάδι. Η φωτιά ήθελε συνέχεια σύμπιγμα, ώστε να μένει διαρκώς αναμμένη. Όταν τα πολυσπόρια έβραζαν (έπρεπε να γαλατώσουν για να είναι βρασμένα) και είχε μείνει σ΄αυτά λίγο ζουμί, έβαζαν πολύ λίγο αλάτι και τα κατέβαζαν από τη φωτιά. Από αυτά ένα μέρος (ένα σαγάνι-χαλκωματένιο βαθουλό πιάτο) το σκορπούσαν στα χωράφια τους για να έχουν καλές σοδειές. Άλλοι πετούσαν λίγα πολυσπόρια (μία χούφτα περίπου) σε τρεχούμενο νερό (σε λαγκάδι, ρέμα, ποτάμι, βρύση) και έλεγαν "Όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η σπαρμουδιά, δηλαδή τα σπαρτά" . Με τα υπόλοιπα έτρωγε η οικογένεια. Στο πιάτο του με τα πολυσπόρια ο καθένας έριχνε μέσα ζάχαρη ή σταφίδα, εάν υπήρχε. Ένα υπέροχο, απολαυστικό και πεντανόστιμο φαγητό.

 

Βασιλης Κυρίτσης Μαρία Τσιριμώκου

 
Διαφήμιση