headerphoto
Διαφήμιση
Οι πηγές Κεφαλόβρυσου στην Ανάληψη Τριχωνίδος-ΦΩΤΟ -ΒΙΝΤΕΟ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 14 Νοέμβριος 2017 19:08

 

 

 Στη διαδρομή από Ανάληψη προς Θέρμο μέσω Αβαρίκου, στο ημιορεινό Θέρμο, εντυπωσιάζει μια πλατανόφυτη περιοχή που συναντάμε λίγο πριν τον οικισμό Κόφτρα, το Κεφαλόβρυσο. Η εν λόγω περιοχή προσεγγίζεται και μέσω της διαδρομής από Ναυπακτία προς Θέρμο μέσω της γέφυρας του Πόρου, με μικρή παράκαμψη μήκους περί το μισό χιλιόμετρο.

Η αφθονία του νερού, που αναβλύζει από μια σειρά πηγών που τροφοδοτούνται από φυσικές υπόγειες δεξαμενές του βουνού Ανάληψη που στραγγίζουν σ’ αυτή την περιοχή, αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της εν λόγω περιοχής βάσει του οποίου της αποδόθηκε – πολύ επιτυχημένα είναι αλήθεια – η προαναφερόμενη ονομασία.

Το φυσικό κάλλος της περιοχής, όπως αυτό προσδιορίζεται κυρίως από την πυκνόφυτη βλάστηση, κυρίαρχο είδος της οποίας αποτελούν τα αιωνόβια πλατάνια, και από τα άφθονα τρεχούμενα νερά, σε συνδυασμό με τα μνημεία της αγροτικής κληρονομιάς της περιοχής (μία παραδοσιακή βρύση, δυο νερόμυλους και ένα παραδοσιακό αγροτόσπιτο, εγκαταλειμμένα αμφότερα σήμερα) αλλά και με τις σύγχρονες χρηστικές κατασκευές (χώρος αναψυχής, δεξαμενή άρδευσης και ασφαλτοστρωμένος δρόμος) – στοιχεία αρμονικά συνταιριασμένα μεταξύ τους καθώς και με το τοπίο – συναποτελούν ένα σύνολο που προσδίδει στην περιοχή παραδείσια χαρακτηριστικά. Συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό, ένα τοπίο που ξαφνιάζει τον ξένο επισκέπτη, που προσφέρει γαλήνη και πραγματική ξεκούραση.

Το Κεφαλόβρυσο βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο αναφορικά με τα οδικά περάσματα, όπως καταμαρτυρεί αφενός υπόλειμμα πελασγικού τείχους κοντά στις πηγές και αφετέρου το γεγονός ότι αποτελούσε πολύ σημαντικό παραδοσιακό και ιστορικό σταθμό του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου χερσαίου δρόμου (μονοπατιού) της Αιτωλίας και ευρύτερα της Δυτικής Ρούμελης, που κάποτε οδηγούσε από τους εύφορους κάμπους του Γαλατά, του Ευηνοχωρίου και του Μεσολογγίου στην ορεινή Ναυπακτία, την ορεινή Δωρίδα και την Ευρυτανία. Παρεμπιπτόντως, ήταν ο μεγάλος ιστορικός δρόμος που ακολούθησαν οι διασωθέντες εξοδίτες μετά την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου (Απρίλης του 1826) για τη διαφυγή τους προς τα ορεινά της Ναυπακτίας.

Ο διαμορφωμένος χώρος αναψυχής, στον οποίο ενσωματώνεται η παραδοσιακή βρύση, συνιστά το χαρακτηριστικότερο σημείο της περιοχής αυτής, του Κεφαλόβρυσου Κόφτρας. Στον χώρο αυτόν πραγματοποιείται το ετήσιο καλοκαιρινό αντάμωμα που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο από τον Σύλλογο των Αναληψιωτών και ο ίδιος χώρος είναι αυτός που αποτελεί σταθμό για κάθε διερχόμενο από την περιοχή αυτή, καθώς δίνει την ευκαιρία να απολαύσει κανείς ένα μαγευτικό τοπίο. Μια πραγματική όαση δροσιάς και ξεκούρασης στα κάματα του καλοκαιριού, αισθητικής απόλαυσης των χρωματισμών του φθινοπώρου, μελαγχολίας για δημιουργική έμπνευση στη χειμωνιάτικη γύμνια της φύσης τριγύρω και ψυχικής ευφορίας κατά τα μπουμπουκιάσματα της άνοιξης.

Νίκος Σ. Κωστακόπουλος

Φωτογραφία του Νίκος Σ. Κωστακόπουλος.

Φωτογραφία του Νίκος Σ. Κωστακόπουλος.

 

 

 
Διαφήμιση