headerphoto
Διαφήμιση
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου- ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Το πανηγύρι των Ναυπακτίων στην Πάτρα PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017 22:57

 

Φωτογραφία του Ηλίας Δημητρόπουλος.

 

Πάνε ενενήντα δύο (92) χρόνια από τότε. Το ημερολόγιο έδειχνε Κυριακή 8 Νοεμβρίου 1925, εορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Μια ανακοίνωση- πρόσκληση του Ναυπακτιακού Συνδέσμου ‘’Εν Πάτραις’’, που ήδη αριθμούσε ζωή τριάντα τριών (33) ετών (ίδρυση 1892), σηματοδοτούσε ίσως το βασικότερο σταθμό στην υπέρ- αιωνόβια διαδρομή του.
Ήταν η μέρα που και επίσημα η Ναυπακτιακή παροικία στην Πάτρα απέκτησε λατρευτικό χώρο, που έμελλε να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς και ο Σύνδεσμος να «μετονομαστεί» σε «ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ». 
Τη συγκεκριμένη ιστορία την «έγραψε» ο αείμνηστος, τότε Πρόεδρος του Συνδέσμου, Χαράλαμπος Ν. Χαραλαμπόπουλος εκ της Ελατούς Ναυπακτίας καταγόμενος, που ιδίοις εξόδοις αγόρασε αγρόκτημα στην περιοχή των Ζαρουχλεΐκων (Άνθεια) με κύριο κριτήριο ότι εντός του αγροκτήματος υπήρχε ναΐδριο, αφιερωμένο στην Σύλληψη της Αγίας Άννης, που το επιμελούνταν οι αδερφές Λαγογιάννη.
Αυτός ο Μεγάλος Ευεργέτης του Συνδέσμου ανάπλασε, πάντα με δικές του δαπάνες, το ναΐδριο και το μετέτρεψε σε Ναό τον οποίον αφιέρωσε στον Άγιο Χαράλαμπο, προφανώς λόγω του βαπτιστικού του ονόματος. Στην πορεία των χρόνων ο κτήτορας μεταβίβασε και συμβολαιογραφικά τον Ναό στον Ναυπακτιακό Σύνδεσμο.
Τα επίσημε εγκαίνια του Ναού τελέστηκαν από την Μητροπολίτη Αντώνιο την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 1925, όπως μαρτυρεί και η σχετική καταχώρηση στον ΝΕΟΛΟΓΟ της 8.11.1925 και η οποία παρατίθεται αυτούσια.
Έκτοτε, ο Ναός μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο (740 τ.μ.) σε διάφορες φάσεις επεκτάθηκε εξωραΐστηκε, απόκτησε τις απαραίτητες υποδομές και αποτελεί κόσμημα στη γωνία των οδών Ανθείας και Αγίου Ιωάννη Πράτσικα. Την διοίκηση και την επιμέλεια του Ναού έχει, εξ’ ολοκλήρου, το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, που για ενενήντα δύο (92) συνεχή χρόνια διοργανώνει και τον ετήσιο εορτασμό, που στην ουσία είναι το πανηγύρι των Ναυπακτίων της Πάτρας, με μεγάλη συμμετοχή των ευσεβών κατοίκων των Ζαρουχλεΐκων, αλλά και πλήθους προσκυνητών που συρρέουν από διάφορα μέρη και απ’ αυτή τη Ναύπακτο. 
Η ανελλιπής παρουσία στον εορτασμό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, προσδίδει ξεχωριστή λαμπρότητα στην ημέρα. Ακόμη να σημειωθεί ότι οι άριστες σχέσεις του με τον εγχώριο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο, διαχέονται σε όλη τη Ναυπακτιακή παροικία στην Πάτρα. 
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα και πιστοί στις παρακαταθήκες ο Ναυπακτιακός Σύνδεσμος διοργανώνει και φέτος τον τριήμερο εορτασμό του προστάτη του Αγίου Χαραλάμπους, με το ακόλουθο πρόγραμμα :
ΠΕΜΠΤΗ 9/2 (παραμονή). Ώρα 6.00 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/2. Κυριώνυμος ημέρα, ώρες 7.15- 10.30΄π.μ., Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου. 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/2. Ώρα 5.30 μ.μ. Απόδοση εορτής-περιφορά εικόνας πέριξ του Ναού.
*ο Ναός θα παραμείνει ανοιχτός για τους προσκυνητές και το ΣΑΒΒΑΤΟ 11/2, ώρες 9.30 π.μ. – 14.30 μ.μ.

 
Διαφήμιση